Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Αυγ-2019 08:27

  Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή: Ξεκινά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

  Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή: Ξεκινά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Τις διορθωτικές κινήσεις επιμέρους άρθρων που κρίθηκαν "προβληματικά", ξεκινά άμεσα η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που επεξεργάστηκε τον νέο Ποινικό Κώδικα.

  Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να κινηθεί θεσμικά και να αναζητήσει λύσεις εντός της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να συσταθεί και να ξεκινήσει τις εργασίες της στις αμέσως επόμενες ημέρες, εξετάζοντας τις δυνατότητες "διόρθωσης" μιας σειράς  άρθρων.

  Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα απαρτίζεται από τα ίδια πρόσωπα με την προσθήκη όμως αυτή τη φορά και εκπροσώπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ίσως και άλλου ενός προσώπου.

  Μεταξύ των "διορθώσεων" που εξετάζονται είναι:
  -Η επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης κλοπών και διαρρήξεων.

  – Η αλλαγή στη διαδικασία της υφ΄ όρων απόλυσης, κυρίως των πολυισοβιτών, αφού θα καταργηθεί η δυνατότητα που δίνει ο νέος Ποινικός να υποβάλλεται αίτηση μετά τα 16 χρόνια κράτησης, και έκτισης της υπόλοιπης ποινής με περιορισμό κατ΄ οίκον. Η αντίδραση ήρθε όταν έγινε αντιληπτό πως αφορά και πολυισοβίτες της 17Ν.

  -Η  πλημμεληματική μορφή της κατοχής μολότοφ.

  – Η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης άδειας σε κρατούμενους (βαρυποινίτες), ενδεχομένως  και πλήρη κατάργησή τους για συγκεκριμένες κατηγορίες (π.χ τρομοκρατία).

  Όσον αφορά τώρα τον χαρακτηρισμό ως πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας εκ μέρους ιδιωτών, πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης σημειώνουν ότι ενδεχομένως και να μην υπάρξει αλλαγή επί τω αυστηρότερο καθώς στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης για το εν λόγω αδίκημα οι ποινές που προβλέπονται είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

  Σε εύλογο χρόνο
  Η επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει το έργο της εντός ευλόγου χρόνου, με το δικαστικό έτος να ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου. Η επιλογή της Νομοπαρασκευαστικής γίνεται αφενός γιατί (όπως είπε δημόσια ο κ. Τσιάρας) δεν ακυρώνεται ολόκληρο ένα τεράστιο έργο αναμόρφωσης των κωδίκων, και αφετέρου γιατί τα παραγόμενα νομικά αποτέλεσμα είναι δεδομένα με την εσπευσμένη ισχύ του κώδικα από την 1η Ιουλίου. Συνεπώς οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν, όπως κρίθηκε, θεσμικά και έγκυρα από νομοπαρασκευαστική επιτροπή και κατόπιν διαλόγου με όλες τις πλευρές.

  Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται μια διαδικασία εξπρές η οποία απλά θα μπάλωνε τα όποια προβλήματα. Η λύση και επιστημονική είναι και κυρίως θεσμική αφού δίνει χρόνο να γίνει εκ νέου συζήτηση με τις δικαστικές ενώσεις και τους δικηγορικούς συλλόγους.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ