Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Ιουλ-2019 08:14

  Ο νέος Ποινικός Κώδικας και το ελαφρυντικό στον Κορκονέα

  Ο νέος Ποινικός Κώδικας και το ελαφρυντικό στον Κορκονέα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Η αποστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στα σχόλια περί της επικείμενης αποφυλάκισης του ανθρώπου που σκότωσε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, πως "σε 3 εβδομάδες κυβέρνησης ΝΔ αποφυλακίστηκε ο Φλώρος και ο Κορκονέας", εμπεριέχει μια δομική αντίφαση: Πως και οι δυο έτυχαν ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είτε είναι καλός ο Ποινικός Κώδικας (στην πλειονότητά του λένε δικηγόροι και δικαστές) είτε κακός (σε επιμέρους διατάξεις λένε πολλοί από αυτούς) αποτελεί το νομοθετικό έργο μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής υψηλού κύρους, την οποία έκανε νόμο του Κράτους ο ΣΥΡΙΖΑ.  

  Η προφανής επικοινωνιακή προσπάθεια να μεταφερθεί η μπάλα στο απέναντι στρατόπεδο είναι άτοπη εν τέλει, καθώς η δικαστηριακή πραγματικότητα, έδειξε άλλα: ‘Ολες οι δίκες, με πρωτοβουλία δικηγόρων και κατηγορουμένων, αναβάλλονταν ώστε να εκδικαστούν μετά την 1η Ιουλίου με το νέο, ευνοϊκό για αυτούς καθεστώς. Και η πραγματικότητα εν προκειμένω είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

  Η περίπτωση Κορκονέα

  Πάντως πιθανόν την καλύτερη περιγραφή για την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας για την υπόθεση δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, την έκανε ένας μη νομικός : "Ο Κορκονέας καταδικάστηκε από τους δικαστές γιατί με άμεσο δόλο, δηλαδή με πρόθεση, σκότωσε τον Αλέξανδρο. Οι ίδιοι δικαστές, του αναγνώρισαν ελαφρυντικό, πως διήγαγε σύννομο βίο. Και από ισόβια τον καταδίκασαν σε 13 χρόνια κάθειρξη με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί".

  Πού είναι λοιπόν η αντίφαση; 

  Πουθενά θα πει ο ψύχραιμος παρατηρητής, καθώς θα θυμίσει πως μεσολάβησε η ψήφιση ενός νέου Ποινικού Κώδικα. Και δεν ισχυρίζεται κάποιος πως αυτός ήταν ο καταλύτης αποφυλάκισης του Κορκονέα, καθώς και με τον παλιό Ποινικό Κώδικα θα αποφυλακιζόταν εφόσον "έσπαγε" η ισόβια κάθειρξη. Τι άλλαξε λοιπόν; Μα ο τρόπος με τον οποίο πλέον χορηγούνται τα ελαφρυντικά από τα δικαστήρια, ακόμα και σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας. Ο νομοθέτης επέλεξε αντί της παλαιάς διατύπωσης του προτέρου εντίμου βίου (λευκό ποινικό μητρώο και θετικές πράξεις στη ζωή του που αποδεικνύονται) αυτή της "σύννομής ζωής".

  Ειδικότερα, κατά τη νέα διάταξη του άρθρου 84 παρ.2 περ. α ΠΚ ως ελαφρυντική περίσταση θεωρείται  "το ότι ο υπαίτιος έζησε σύννομα ως τον χρόνο που έγινε το έγκλημα, περίσταση που δεν αποκλείεται από μόνη την προηγούμενη καταδίκη του για ελαφρό πλημμέλημα. Ορίζεται δηλαδή, πλέον, ρητά ότι η καταδίκη για ελαφρό πλημμέλημα και το μη λευκό εξ αυτού του λόγου ποινικό μητρώο δεν αποκλείει την αναγνώριση του εν λόγω ελαφρυντικού.

  Η διατύπωση μπορεί να μην είναι εξαιρετικά διαφορετική αλλά είναι προφανές πως εισάγει κριτήρια πιο "ανοιχτά" για τη χορήγηση ελαφρυντικών, δηλαδή ανοίγει τις δυνατότητες των δικαστών να τα παραχωρούν με μεγαλύτερη ευκολία.

  Αντίφαση

  Τελικά υπάρχει αντίφαση; Κι όμως, αν κοιτάξει κάποιος καλύτερα, υπάρχει: Στο γεγονός ότι οι δικαστές επιλέγουν να δώσουν ελαφρυντικό σε κάποιον που, λίγα λεπτά νωρίτερα, είχαν αποφασίσει πως είχε δολοφονήσει με πρόθεση και άμεσο δόλο (ήθελε δηλαδή να το κάνει), ένα 15χρονο παιδί.

  Είναι δηλαδή σα να ήθελαν να πουν πως ενδεχομένως δεν είχε άμεσο δόλο (δεν το ήθελε δηλαδή ακριβώς) αλλά για δικούς τους λόγους δεν το είπαν με την απόφαση. Και ήρθαν να το δείξουν εμμέσως δίδοντας ένα ελαφρυντικό που "εξαφανίζει" την ισόβια κάθειρξη. Και εκδίδοντας τελικά μια – κοινωνικά- αντιφατική απόφαση…

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ