Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουλ-2019 08:26

  Πώς θα επιλέξει η κυβέρνηση τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης – Όλα τα φαβορί

  Πώς θα επιλέξει η κυβέρνηση τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης – Όλα τα φαβορί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Από μια νέα λίστα προσώπων που θα καταρτίσει εκ νέου η κυβέρνηση, θα επιλεγεί η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου μετά την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επικυρώσει τα διατάγματα και να νομιμοποιήσει τις εσπευσμένες επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει στην προεκλογική περίοδο νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο.

  Η επιλογή της κυβέρνησης, όπως φαίνεται, θα είναι να μην αναδείξει την ηγεσία από την ήδη προϋπάρχουσα λίστα δικαστών από την προηγούμενη διάσκεψη των προέδρων, αλλά να καταρτίσει νέα από μηδενική βάση.

  Δηλαδή θα προτείνει εκ νέου ανώτατους δικαστές που θα περάσουν από την ακρόαση στη Βουλή και μετά το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί να επιλέξει. Την πρόταση θα κάνει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας, ο οποίος επικουρείται από τον υφυπουργό Δημ. Κράνη (έναν άριστο γνώστη των δικαστηρίων και της Δικαιοσύνης) και θα αφορά τις θέσεις του Εισαγγελέα και του Προέδρου του Αρείου Πάγου αλλά και την πλήρωση τριών θέσεων αντιπροέδρων του ΣτΕ (και αυτές δεν επικυρώθηκαν από τον ΠτΔ) και  έξι θέσεων αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο που δεν πληρώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Φαβορί
  Ως φαβορί για τη θέση του Εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο, θέση εξαιρετικά νευραλγική φέρεται ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλειος Πλιώτας, που ουσιαστικά είναι πρώτος και στη δικαστική επετηρίδα καθώς πριν από αυτόν είναι ο Δημήτριος Δασούλας αλλά συνταξιοδοτείται του χρόνου τον Ιούνιο. Χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει να είναι ο κ. Δασούλας η επιλογή. Υψηλές πιθανότητες έχει και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης που κατέχει και αυτός υψηλή θέση στη δικαστική επετηρίδα και πλειοψήφησε στην προηγούμενη διάσκεψη με 15 ψήφους και από την πλευρά της ΝΔ.

  Για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επικρατέστερη θεωρείται η πρώτη στην επετηρίδα Αγγελική Αλειφεροπούλου, ενώ υποψηφιότητες θα υπάρξουν και άλλες όπως ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης ανώτατος δικαστής με μεγάλο κύρος ο οποίος όμως αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης σε ένα χρόνο. Δεν στερείται πιθανοτήτων πάντως και η κα Ειρήνη Καλού η οποία επίσης πλειοψήφησε στην προηγούμενη διάσκεψη των προέδρων που τελικά ακυρώθηκε.

  Για το ΣτΕ εφόσον τηρηθεί η ιεραρχία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, παγώνουν οι επιλογές των συμβούλων Επικρατείας Ευαγγελίας Νίκα, Κωνσταντίνου Κουσούλη και Δημητρίου Μακρή για την κάλυψη των τριών κενών θέσεων των αντιπροέδρων του ΣτΕ και θα αντικατασταθούν, κατά την επετηρίδα, οι Αικατερίνη Χριστοφορίδου, Δημήτριος Αλεξανδρής και Μαρίνα-Ελένη Κωνσταντινίδου.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ