Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουλ-2019 12:53

  Ενοχή για 22 για ξέπλυμα στη Siemens ζητεί η εισαγγελέας - αθώωση του Θ. Τσουκάτου

  Ενοχή για 22 για ξέπλυμα στη Siemens ζητεί η εισαγγελέας - αθώωση του Θ. Τσουκάτου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Με αιχμές κατά του νομοθέτη για τις αλλαγές του νέου Ποινικού Κώδικα σχετικά με το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, συνόδευσε την νέα πρότασή της προς τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της Siemens,  η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά, η οποία πρότεινε την απαλλαγή και των 54 κατηγορουμένων για το αδίκημα της δωροδοκίας. Πρότεινε όμως την ενοχή των 22 από τους 54 κατηγορούμενους της υπόθεσης για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα χρήματος).

  Η εισαγγελέας επανήλθε με νέα πρόταση μετά την αλλαγή του ποινικού κώδικα, όπως είχε κάνει και στην πρώτη αγόρευσή της, ενώ ζήτησε να απαλλαγεί ο άλλοτε στρατηγός του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Τσουκάτος. Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε ότι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ καθώς κατά την κρίση της, "η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο" καθώς δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν είτε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ ή στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος ο Θ. Τσουκάτος υποστηρίζει. Ως εκ τούτου το αδίκημα σε βάρος του έχει παραγραφεί είπε η εισαγγελέας.

  Η δωροδοκία

  Η εισαγγελέας άσκησε κριτική στις διατάξεις του νέου κώδικα καθώς με αυτές έχει εξαλειφθεί λόγω παραγραφής η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας υπαλλήλου (ότι πήραν χρήματα από τη Siemens για την περίφημη σύμβαση 8002). Κι αυτό γιατί με διάταξη στο νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος. Ωστόσο, κατά την κρίση της οι πράξεις τους (δωροδοκία) "δεν κατέστησαν ανέγκλητες γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα. Η συμπεριφορά τους ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα" είπε η κ. Σκεπαρνιά, αφήνοντας παράλληλα αιχμές σε βάρος του νομοθέτη, ο οποίος, όπως είπε, μετέτρεψε σε πλημμέλημα την πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας (σ.σ δηλαδή των στελεχών της Siemens) "αν και είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους".

  Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό και η πράξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παύσης ποινικής δίωξης, με αποτέλεσμα να ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελεχών της Siemens, Ελλήνων και Γερμανών.

  Για ποιους ζήτησε ενοχή

  Για 22 εκ των κατηγορουμένων ωστόσο η κ. Σκεπαρνιά ζήτησε την ενοχή τους για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ' επάγγελμα. Μεταξύ αυτών οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Οσβαλντ.

  Η εισαγγελική πρόταση έχει δεχθεί την κριτική των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, καθώς όπως υποστηρίζουν η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα για την οποία η εισαγγελέας υποστήριξε ότι υφίσταται ως αδίκημα εάν και παραγραμμένο, θεσμοθετήθηκε το 2007, ενώ οι πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους "φθάνουν" χρονικά μέχρι το 2005.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ