Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουλ-2019 14:49

  Δ. Οικονόμου: Ως μελετητής έχω συνεργαστεί με το ΥΠΕΝ και επί ΣΥΡΙΖΑ

  Δ. Οικονόμου: Ως μελετητής έχω συνεργαστεί με το ΥΠΕΝ και επί ΣΥΡΙΖΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου υπήρξε στέλεχος της Lamda Development, γεγονός που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί πολιτικό ζήτημα, ο κ. Οικονόμου εξέδωσε γραπτή δήλωση. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι έχει συνεργαστεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και επί ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα αναφέρει:

  "Εκπλήσσομαι πραγματικά με τα δημοσιεύματα που "ανακαλύπτουν" συνεργασία μου με τη ΛΑΜΔΑ, αλλά και τις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού κ. Σωκράτη Φάμελλου.

  Είναι γνωστό ότι είμαι καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας, αλλά και μελετητής επί πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό έχω συνεργαστεί κατά καιρούς με το ΥΠΕΝ επί ΣΥΡΙΖΑ (Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού), το Πράσινο Ταμείο, διάφορους δημάρχους (όπως πχ. ο νυν δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης), τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κόκκαλη και δεκάδες άλλους.

  Είμαι άραγε όργανο όλων των προαναφερομένων;

  Η συνεργασία μου με τη  ΛΑΜΔΑ ήταν γνωστή από την αρχή σ’ όλους τους εμπλεκόμενους με το έργο. Αφορούσε αποκλειστικά συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αυστηρή τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στις υπό έγκριση πολεοδομικές μελέτες του Ελληνικού). Δεν ξέρω γιατί ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός τη θυμήθηκε μόλις "αποκαλύφθηκε" από ιστοσελίδα και όχι στην τελετή παράδοσης/παραλαβής. (Θα μπορούσε πάντως να ενημερωθεί από πχ. την πρώην ΓΓ του ΥΠΕΝ κα. Ρ. Κλαμπατσέα με την οποία κατά την περίοδο αυτή είχα εξαιρετική συνεργασία).

  Δεν ξέρω αν δεν πρέπει να μου επιτραπεί να εκπροσωπώ το Ελληνικό Δημόσιο έναντι όλων των φορέων και προσώπων με τους οποίους συνεργάστηκα επαγγελματικά στο παρελθόν, ως ενεργός πολεοδόμος-χωροτάκτης που μέχρι σήμερα δεν είχε ενασχόληση με την πολιτική και επίσης δεν ήταν άεργος.

  Οσον με αφορά, πέραν του αυτονόητου ότι η επαγγελματική μου δραστηριότητα διακόπηκε μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υφυπουργού, θα πολιτευθώ με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ρόλο αυτό, με διαφάνεια, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, και αναζήτηση συναινέσεων που ιδιαίτερα στο αντικείμενο μου είναι εφικτές και έχουν λειτουργήσει και στο πρόσφατο παρελθόν.

  Σχετικά πάντως, με τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν τροποποίηση της σύμβασης από τη Νέα Δημοκρατία προς όφελος των επενδυτών, στελέχη της αγοράς σχολιάζουν ότι η σύμβαση παραχώρησης της έκτασης αποτελεί δημοσιευμένο κείμενο, όπως και το τίμημα, ύψους 915 εκατ. ευρώ, που ειναι προκαθορισμένο. Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να επέλθουν τροποποιήσεις. 

  Την ίδια στιγμή, η διαφωνία μεταξύ των επενδυτών και της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εστιαζόταν μόνο στην πρόβλεψη της ΚΥΑ για το μητροπολιτικό πάρκο, σύμφωνα με την οποία για κάθε είδους μελέτη και υποέργο θα έπρεπε να είχε την έγκριση των υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Κι αυτό αρκούσε για να καταδικαστεί σε τέλμα η επένδυση.

  Αντίθετα, το περιεχόμενο των εκκρεμών ΚΥΑ, αυτήν για τους όρους δόμησης και το είδος των χρήσεων είναι προκαθορισμένο και δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσης.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων