Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουλ-2019 09:48

  O ΟΟΣΑ, η Ένωση Εισαγγελέων και η απόφαση για τους Κώδικες

  O ΟΟΣΑ, η Ένωση Εισαγγελέων και η απόφαση για τους Κώδικες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Σαν φωνή από τα ενδότερα της ελληνικής δικαιοσύνης ακούστηκε η αναφορά της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ για την περίπτωση της μετατροπής – με τον νέο ποινικό κώδικα- του κακουργήματος της ενεργητικής δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.

  Η τοποθέτηση έρχεται μεν τη στιγμή που έχει φουντώσει η συζήτηση στην Ελλάδα για αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα (η ισχύς του οποίου βέβαια έχει παράξει νομικά αποτελέσματα αφού πρόκειται για ευνοϊκότερες διατάξεις που υπερισχύουν πάντα), αλλά σχεδόν ένα μήνα μετά την αντίστοιχη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία είχε ζητήσει την απόσυρση των κωδίκων:

  "Η μετάπτωση υψηλής κοινωνικής απαξίας κακουργημάτων σε πλημμελήματα (π.χ. διακεκριμένες κλοπές κατ’ επάγγελμα τελούμενες από συμμορίες, διακεκριμένες απάτες ή πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα με αντικείμενο της περιουσιακής βλάβης από 30.000-120.000 ευρώ) αλλά και η περαιτέρω μείωση των ορίων ποινών με ταυτόχρονη χαλάρωση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης, θα επιφέρει παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων.

  Εξάλλου, η περιστολή της έννοιας του υπαλλήλου στο άρθρο 263Α ΠΚ σε συνδυασμό με την κατάργηση του Ν.1608/50 και την υποβάθμιση σε πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας θα οδηγήσουν σε παραγραφή εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος και θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ότι οι εκάστοτε διαβεβαιώσεις προθέσεων για την πάταξη της διαφθοράς ή διαπλοκής είναι ειλικρινείς.

  Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έλαβε μέρος στη διαδικασία διαβούλευσης των κωδίκων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, όμως οι βελτιωτικές προτάσεις της δεν εισακούστηκαν. Η υπηρεσιακή μας συνείδηση μας επιτάσσει, να απευθύνουμε ισχυρή παραίνεση προς κάθε αποδέκτη για την απόσυρση των εν λόγω νομοσχεδίων", ανέφερε στις 4 Ιουνίου.

  Ο ΟΟΣΑ

  Ουσιαστικά η Ένωση, μεταξύ άλλων, έλεγε πως είναι σαν να δίδεται σήμα στους αδικοπραγούντες, να δωροδοκούν ελεύθερα, τη στιγμή πάντως που ήταν πάγιο αίτημα των νομικών της χώρας να υπάρξει καλύτερη διαβάθμιση της δίωξης και τιμωρίας οικονομικών αδικημάτων που έφταναν να τιμωρούνται έως και με ισόβια.

  Οι εισαγγελείς οι οποίοι συμμετείχαν πάντως στη συζήτηση και τη διαβούλευση για τους κώδικες, ήτα εξαιρετικά σκληροί, το ίδιο και ο ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) διατυπώνει σοβαρές ανησυχίες για την μετατροπή του αδικήματος της ενεργητικής δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα και θεωρεί ότι η αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα σε παραβίαση της Συνθήκης του ΟΟΣΑ κατά της Δωροδοκίας.

  Με την πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο Οργανισμός αναφέρει ότι η αλλαγή μπορεί να έχει μεγάλης έκτασης συνέπειες, που κυμαίνονται από το κλείσιμο ερευνών και διώξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη έως μία πιθανή παρεμπόδιση της διεθνούς συνεργασίας σε μελλοντικές υποθέσεις και μικρότερες περιόδους παραγραφής. Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι κώδικες ισχύουν από την 1η Ιουλίου

  Η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία θα διεξάγει έναν συμπληρωματικό έλεγχο της Ελλάδας "για την 3η φάση" με επιτόπια επίσκεψη φέτος το Φθινόπωρο και τη δημοσίευση έκθεσης αξιολόγησης τον Δεκέμβριο. Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί από κοινού με την Ομάδα Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO), η οποία αποφάσισε, επίσης, να διεξάγει μία επείγουσα αξιολόγηση των αλλαγών που έκανε η Ελλάδα στον Ποινικό Κώδικά της.

  "Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης, η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ μπορεί να αποφασίσει ότι απαιτούνται περαιτέρω κατάλληλα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η πιθανότητα μίας αποστολής υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα. Η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ συμφώνησε, επίσης, να στείλει επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό. Η επιστολή θα παραθέτει τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πιθανή επίπτωση των αναθεωρημένων ποινικών μέτρων κατά τη διαφθοράς", σημειώνει ο Οργανισμός.

  Όπως προσθέτει, αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ομάδα Εργασίας αποφάσισε να αναλάβει μία συμπληρωματική εξέταση της Ελλάδας. "Το 2012, η Ελλάδα απέτυχε να ερευνήσει γρήγορα μία σημαντική υπόθεση δωροδοκίας από ξένο και να παράσχει έγκαιρη πληροφόρηση για τις προσπάθειές της κατά της Δωροδοκίας, και, ως συνέπεια, η Ομάδα Εργασίας για τη Δωροδοκία διεξήγαγε μία αξιολόγηση για την τρίτη φάση το 2015", σημειώνει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων