Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουλ-2019 09:01

  Οι βαθιές τομές του Κ. Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση της χώρας

  Οι βαθιές τομές του Κ. Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση της χώρας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου  

  Βαθιές και καθοριστικές ως προς την στοχοπροσήλωση τομές. Ρίξεις με λογικές του παρελθόντος. Έμφαση στην παραγωγή άμεσου αποτελέσματος στην οικονομία, την ανάπτυξη και την καθημερινότητα του πολίτη. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε πράξη από την πρώτη στιγμή το μήνυμα "σηκώνουμε τα μανίκια" και στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις έντεκα το πρωί στη Βουλή, αποτυπώνει τις προθέσεις και τη στρατηγική του για τη λειτουργία της νέας κυβέρνησης. Μία κυβέρνηση, που θα έχει διαυγή ορίζοντα παρεμβάσεων, νομοθετικών πρωτοβουλιών και απόλυτο συντονισμό ενεργειών, προκειμένου το "κλειδί" της εντός και εκτός συνόρων αξιοπιστίας να ανοίξει την πόρτα της επιστροφής στην κανονικότητα.

  Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού σχήματος είναι, δεδομένα, κομβική. Όπως, άλλωστε, έσπευσαν να διαμηνύσουν κυβερνητικές πηγές, το… άρωμα της νέας εποχής θα είναι ισχυρό και θα αποτυπωθεί σε κάθε λέξη της πρωθυπουργικής παρέμβασης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, στο πρώτο και… τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση, θα περιγράψει, με κάθε λεπτομέρεια, στους συνεργάτες του τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας για τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως αυτός και η κυβέρνησή του δε ζητούν περίοδο χάριτος από τους πολίτες.

   Οι άμεσες ανάγκες, οι άμεσες στρατηγικές κινήσεις, οι άμεσες μεταρρυθμίσεις σχηματοποιούν έναν ορίζοντα απόλυτα καθορισμένο ως προς τα "θέλω" και τους κομβικούς στόχους. Και για αυτό, κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του. Στο φάκελο αυτό, θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι το Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης. Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα παρουσιάσει το νέο μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης. Παράλληλα, στους υπουργούς και τους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα:

  -Θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβαση με το δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

  -Σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

  -Οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

  Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το Μέγαρο Μαξίμου θα μπει και σε χωροχρόνο προγραμματικών δηλώσεων. Αυτές θα πραγματοποιηθούν από τις 20 έως τις 22 Ιουλίου ενώ αμέσως μετά θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο με τη δομή της κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον ποινικό κώδικα, το άσυλο και την κυβερνησιμότητα των δήμων. Το επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα είναι το φορολογικό με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων