Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Ιουλ-2019 16:43

  Σε λειτουργία το Κέντρο Ικανοτήτων του υπό σύσταση Thess-INTEC στη Θεσσαλονίκη

  Σε λειτουργία το Κέντρο Ικανοτήτων του υπό σύσταση Thess-INTEC στη Θεσσαλονίκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την από κοινού έρευνα και την κοινή χρήση των ερευνητικών υποδομών στο χώρο των Μεταφορών και των Logistics, υπέγραψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (IMET/EKETA) και του Texas A&M Transportation Institute, δίνοντας έτσι και το εναρκτήριο λάκτισμα για τη λειτουργία του Competence Center for Business & Logistics Challenges (Κέντρο Ικανοτήτων για προκλήσεις στο Επιχειρείν και στα Logistics).

  Η δημιουργία του Κέντρου Ικανοτήτων, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, για την εγκατάσταση του Διεθνούς Τεχνολογικού Κέντρου Thess INTEC στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ένα από τα έξι mega projects που θα αναπτυχθούν για την προώθηση της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Η δημιουργία του Κέντρου Ικανοτήτων, αποτελεί το πρώτο Mega project, του υπό σύσταση Τhess- INTEC, που θα δημιουργηθεί ανατολικά της Θεσσαλονίκης, σε έκταση 760 στρεμμάτων και με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, παραχωρήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Το MOU υπέγραψαν o διευθυντής και πρώην υφυπουργός Μεταφορών του Texas A&M Transportation Institute, Greg Winfree και ο διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης.

  Με την υπογραφή του μνημονίου, "συμφωνούμε να συνεργαστούμε μαζί και να καταφέρουμε ερευνητικά αποτελέσματα στον τομέα των Μεταφορών και Logistics, αλλά και στο πεδίο των νέων τεχνολογιών, που έρχονται στο μέλλον, είτε αυτά λέγονται αυτόνομα οχήματα, είτε λέγονται τεχνολογίες blockchains για παρακολούθηση των λειτουργιών των μεταφορών", επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια Ερευνών του ΙΜΕΤ, Γεωργία Αϋφαντοπούλου.

  "Στόχος του Κέντρου Ικανοτήτων- πρόσθεσε- είναι να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της έρευνας και των επιχειρήσεων. Είναι ένα διαφορετικό κέντρο από αυτά που γνωρίζουμε σαν κέντρα εκπαίδευσης. Προσπαθούμε να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες των επιχειρήσεων, να βοηθήσουμε στο να εντοπίσουν τις προκλήσεις και να τις αντιμετωπίσουν έτσι στο μέλλον, όταν έρθουν. Εμείς στο Κέντρο Ικανοτήτων γνωρίζουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, αφού είμαστε ένα διεθνές δίκτυο με γνώση πάνω στις προκλήσεις και γνώση πάνω στις λύσεις. Αποτυπώνοντας τις ανάγκες, προχωρούμε στην επιλογή των λύσεων και οργανώνουμε προγράμματα εκπαίδευσης ανθρώπων που δουλεύουν στην αγορά των logistics, - και μαθαίνουν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρηση στην οποία εργάζονται- να εισάγει την καινοτομία που απαιτείται για να είναι παρούσα και ανταγωνιστική. Δίνουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα την πρόσβαση που χρειάζονται σε επίπεδο βιομηχανίας τεχνολογίας, ώστε να καινοτομήσουν και έτσι να προοδεύσουν".

  Αναφερόμενη στην επαγγελματική εκπαίδευση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, η ίδια πρόσθεσε: "Έχει αποδειχθεί, ότι δεν πάνε πια μόνο οι μηχανικοί στις μεταφορές και στα Logistics, αλλά μεταξύ άλλων και οικονομολόγοι και μαθηματικοί".

  Η δημιουργία του Κέντρου Ικανοτήτων, στηρίχθηκε από τα ΕΚΕΤΑ, ΑΠΘ, Έλληνες ακαδημαϊκούς και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Ειδικότερα, το σχέδιο προώθησαν η Διευθύντρια Ερευνών του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Γεωργία Αϋφαντοπούλου, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημήτριος Βλάχος, ο Director of Manufacturing & Logistics στο TTI Ελευθέριος Ιακώβου, αλλά και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και αντιπρύτανης Ερευνών στο Texas A&M Transportation Institute, Δημήτριος Λαγούρδας.
   
  Summer School για το Digital Supply Chains & Logistics Management στα Logistics

  Με την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Ικανοτήτων, ξεκίνησε το πρωί και το summer school για το Digital Supply Chains & Logistics Management στα Logistics, το οποίο φέτος, θα παρακολουθήσουν μέχρι και την προσεχή Παρασκευή, 20 νέοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Προοπτική αποτελεί η επόμενη διοργάνωσή του, ανάλογα και με τις ανάγκες της αγοράς, να συνδυαστεί με σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης.

  "Οι τελειόφοιτοι φοιτητές, για μία εβδομάδα θα λάβουν γνώση σχετικά με το πως οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν τη λειτουργία των Logistics και πως απαντούν σε προκλήσεις που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία και να μπορέσουν να μπουν με αναταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μεγάλες αλυσίδες μεταφορών, κάτι που αναζητούμε για τις επιχειρήσεις της χώρας μας μιας και η Ελλάδα θα είναι κόμβος Logistics", επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αϋφαντοπούλου.

  Εκφράζοντας τη χαρά της για τη θετική ανταπόκριση των φοιτητών, η ίδια τόνισε ότι καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα, "τα παιδιά θα έχουν τριών ειδών συνεδρίες. Στην πρώτη συνεδρία, αρμόδιοι καθηγητές θα αναπτύσσουν το θεωρητικό κομμάτι και στη δεύτερη, θα παρακολουθούν από εκπροσώπους εταιρειών διάφορες παρουσιάσεις για το πως κατάφεραν να εισαγάγουν την τεχνολογία στη διαχείριση των λογιστικών αλυσίδων και των Logistics, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα. Στην τελευταία συνεδρία με τίτλο "building the new digital era", πρακτικά δίνουμε στα παιδιά ένα θέμα να το κάνουν μόνα τους σε ομάδες, για να σκεφτούν σε σχέση με μελλοντικές προκλήσεις, τι ιδέα θα είχαν εκείνα να εφαρμόσουν για ένα συγκεκριμένο θέμα που τους δίνεται με σχετική βιβλιογραφία".

  Από την πλευρά του ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Gregory Pfleger, μίλησε για την πίστη των ΗΠΑ στην αναπτυξιακή δυναμική της Θεσσαλονίκης και την επανάκτηση του ηγετικού της ρόλου στην Ν.Α. Ευρώπη και επισήμανε ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί γιορτή του παρελθόντος, παρόντος και του μέλλοντος.

  Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη του σημερινού εγχειρήματος εξέφρασαν οι δύο βασικοί υποστηρικτές του Thess-INTEC, ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης Α.Ε., Νίκος Ευθυμιάδης και ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης, ενώ από την πλευρά του ο απερχόμενος πρύτανης καθ. Περικλής Μήτκας,αναφερόμενος στη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το ΕΚΕΤΑ, τόνισε ότι "το ΑΠΘ διαθέτει μία μεγάλη δεξαμενή ερευνητών, που μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημα".

  Στο νέο περιβάλλον στη διακίνηση εμπορευμάτων, με το postglobolisation, αναφέρθηκε ο καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών του ΑΠΘ, Λευτέρης Ιακώβου, σημειώνοντας ότι παγκοσμίως, τα πανεπιστήμια βρίσκονται 10-15 χρόνια πίσω από τις εξελίξεις στη Βιομηχανία και επισήμανε ότι τα logistics και οι μεταφορές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, μεταξύ άλλων- και κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας.

  Υπέρ της δημιουργίας του Competence Center τάχθηκαν εκπρόσωποι της Ε.Ε., ο γενικός γραμματέας του ALICE, ήτοι της Πρωτοβουλίας για τα Logistics στην Ευρώπη, Fernando Liesa και Manager για τον τομέα logistics and transport  ERTICO, της Ένωσης 121 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των Μεταφορών και του Μοbility, Thomas Desseilles.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ