Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Ιουν-2019 10:12

  Novartis: Διπλή έρευνα για τις καταγγελίες Αγγελή και την "απάντηση" Τουλουπάκη

  Novartis: Διπλή έρευνα για τις καταγγελίες Αγγελή και την "απάντηση" Τουλουπάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:59

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ετεροχρονισμένη αντίδραση για ένα πλέγμα καταγγελιών που "συγκλονίζουν" τον Άρειο Πάγο και τη Δικαιοσύνη γενικότερα πραγματοποιεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της αναφοράς του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι.Αγγελή, ο οποίος κατήγγειλε σειρά - κατά την άποψή του - αντιδικονομικών ενεργειών στην έρευνα για την υπόθεση Novartis.

  Με αυτή την αναφορά ο κ.Αγγελής ουσιαστικά λέει ότι υπήρξε στόχευση άρον - άρον δίωξης στην υπόθεση Novartis , πολιτικών προσώπων και έβαζε επί τάπητος ζήτημα στρατηγικής - πολιτικής επιλογής να προχωρήσει έτσι η δικαστική έρευνα.

  Στη συγκεκριμένη αναφορά είχε απαντήσει η Ελένη Τουλουπάκη στα τέλη Ιανουαρίου (πριν τη δεύτερη αναφορά του αντεισαγγελέα), καταγγέλλοντας και η ίδια συγκεκριμένα γεγονότα. Όμως αυτές οι αναφορές ουδέποτε ερευνήθηκαν (ούτε του κ.Αγγελή ούτε της κας Τουλουπάκη) για τα ζητήματα τα οποία περιελάμβαναν.

  Διπλή

  Τελικά, μετά τον σάλο που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες από τη δημοσιοποίηση της αναφοράς Αγγελή και το εξώδικο απάντηση της κας Τουλουπάκη, διατάχθηκε διπλή ποινική προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα, με αφορμή τις αναφορές και καταγγελίες για την υπόθεση αυτή, τόσο εκ μέρους του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Αγγελή, όσο και της επικεφαλής της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Την παραγγελία για διπλή έρευνα έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Αφορμή αποτέλεσε η αναφορά που είχε καταθέσει ο κ. Αγγελής ο οποίος επί τρεις μήνες είχε την εποπτεία της εισαγγελίας Διαφθοράς καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Novartis.

  Η αναφορά Αγγελή

  H αναφορά αυτή είχε τεθεί στο αρχείο, καθώς παρά τα όσα - φοβερά και τρομερά - κατήγγειλε στο έγγραφο παραίτησής του από τη θέση του επόπτη των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, ο κ. Αγγελής, επιλέχθηκε να μην ερευνηθούν τα βασικά μέρη της καταγγελίας, παρά μόνον όσα ανέφερε περί διαρροής στον Τύπο "γεγονότων" που αφορούσαν   το περιβόητο ταξίδι στη Βιέννη, όπου ο ίδιος και οι εισαγγελείς Διαφθοράς υπό την κυρία Τουλουπάκη, είχαν συνάντηση με κλιμάκιο του FBI. Αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν η υπόθεση της Novartis.

  Αρχείο και ανάσυρση

  Η αναφορά υποβλήθηκε στις αρχές του 2019 και λίγο καιρό μετά τέθηκε στο αρχείο μετά από έρευνα που διενήργησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γρ. Πεπόνης. Η επιλογή του αντεισαγγελέα ήταν μονόδρομος, καθώς η εντολή που είχε πάρει από την κ.Δημητρίου ήταν να περιοριστεί μόνον στην διαρροή στον Τύπο που αφορούσε την "πληροφορία"  ότι προσφέρθηκε ένα στικάκι με στοιχεία στον κ. Αγγελή από τους από τους Αμερικανούς και εκείνος δεν το πήρε. Μάλιστα ο αντεισαγγελέας θεώρησε πως με αυτό τον τρόπο (κι ένα ψευδές περιστατικό όπως λέει) προσπάθησαν να τον εκθέσουν και να τεθεί εκτός έρευνας, καθώς διαφωνούσε με τους χειρισμούς της κας Τουλουπάκη. Υποστήριξε ακόμα - εμμέσως πλην σαφώς - ότι υπεύθυνη για τη διαρροή μέσω πολιτικού προσώπου ηταν η κα Τουλουπάκη. Αυτό το σκέλος της υπόθεσης λοιπόν τέθηκε στο αρχείο.

  Η αναφορά

  Η αναφορά Αγγελή όμως ήρθε στη δημοσιότητα από την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" και προκάλεσε πάταγο. Καθώς σε αυτήν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι διαφωνούσε  κάθετα με τον τρόπο που διεξάγονταν η έρευνα για την φαρμακοβιομηχανία. Συγκεκριμένα  μιλάει περί "σπουδής να ασκηθούν διώξεις άρον άρον σε πολιτικά πρόσωπα" δείχνοντας ουσιαστικά την επικεφαλής της εισαγγελίας Ελένη Τουλουπάκη.  Από την πλευρά της η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διαψεύδει (με εξώδικα) όλα αυτά, πλην οι περιγραφές του κ. Αγγελή αφήνουν αιχμές για σχέδιο εκ μέρους πολιτικών κέντρων για την εξόντωση οκτώ πρώην υπουργών και δύο πρώην πρωθυπουργών. Εξ οικείων δηλαδή τα βέλη για τη Δικαιοσύνη.

  Η απάντηση Τουλουπάκη

  Κατά τις ίδιες πληροφορίες, λίγες ημέρες πριν από την υποβολή της δεύτερης αναφοράς του κ. Αγγελή και συγκεκριμένα περί τα τέλη Ιανουαρίου, η Ελένη Τουλπουπάκη είχε καταθέσει με τη σειρά της αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία κατήγγειλε μια σειρά από πειθαρχικές και ποινικές συμπεριφορές που φέρονται να έχουν λάβει χώρα την χρονική περίοδο κατά την οποία είχε την εποπτεία ο κ. Αγγελής. Μεταξύ άλλων, σε αυτή την αναφορά η κυρία Τουλουπάκη αναφέρει ότι ο κ. Αγγελής σε ημέρες που δεν ήταν η ίδια στο γραφείο της μετέβη στην εισαγγελία Διαφθοράς και αντέγραψε σε στικάκι από υπολογιστή όλο το αρχείο με τις εκκρεμείς υποθέσεις, γεγονός που σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά του ως εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς.

  Ανάσυρση

  Μετά την δημοσιοποίηση της αναφοράς Αγγελή, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της στις 30 Ιουνίου, έδωσε εντολή για ευρεία έρευνα των καταγγελιών. Ουσιαστικά δηλαδή επί τρεις μήνες οι αναφορές αυτές παρέμεναν ανερεύνητες στην Εισαγγελία. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα,  ο οποίος σημειωτέον ήταν μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου που έκρινε την ανανέωση της  θητείας της Ελένης Τουλουπάκη προ ημερών.

  Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Δασούλας αναμένεται να καλέσει στο γραφείο του όλα τα πρόσωπα που κατονομάζονται στις αναφορές των συναδέλφων του προκειμένου σύμφωνα  και με την παραγγελία της κυρίας Δημητρίου να διαπιστώσει εάν έχουν διαπραχθεί και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις όπως η απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και η παραβίαση μυστικότητας της ανάκρισης.

  Πειθαρχική έρευνα κατά του Γιάννη Αγγελή διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης

  Πειθαρχική έρευνα από το Συμβούλιο του Επικρατείας διέταξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή σχετικά με τη διαρροή της αναφοράς του στον Τύπο αλλά και τους χειρισμούς του σε βάρος των συναδέλφων του στην Εισαγγελία της Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση Novartis.  

  Στην πειθαρχική έρευνα θα εξεταστούν όσα κατήγγειλε η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφοράς  Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς αλλά και υπάλληλοι της Εισαγγελίας σε βάρος του κ. Αγγελή. Συγκεκριμένα η κα Τουλουπάκη  είχε καταθέσει με τη σειρά της αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία κατήγγειλε μια σειρά από πειθαρχικές και ποινικές συμπεριφορές που φέρονται να έχουν λάβει χώρα τη χρονική περίοδο κατά την οποία είχε την εποπτεία ο κ. Αγγελής.

  Μεταξύ άλλων, σε αυτή την αναφορά η κυρία Τουλουπάκη αναφέρει ότι ο κ. Αγγελής σε ημέρες που δεν ήταν η ίδια στο γραφείο της μετέβη στην εισαγγελία Διαφθοράς και αντέγραψε σε στικάκι από υπολογιστή όλο το αρχείο με τις χρονολογικές κινήσεις των εκκρεμών υποθέσεων, γεγονός που σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά του ως εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς.

  Έρευνα

  Με βάση το σύνταγμα πειθαρχική έρευνα σε βάρος του ανωτάτου εισαγγελικού λειτουργού, μπορεί να διατάξει μόνον ο Υπουργός Δικαιοσύνης καθώς ο ερευνών αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου,. Δημ. Δασούλας, είναι ομοβαθμός του. Αντίθετα έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει πειθαρχικά όσα αναφέρονται σε βάρος της κας Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων της. Γι' αυτό τον λόγο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε τα σχετικά έγγραφα κατά του κ. Αγγελή στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος  παρήγγειλε τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Αγγελή από τον αρμόδιο ανώτατο δικαστικό λειτουργό (Πρόεδρο του ΣτΕ).

  Συνεπώς η έρευνα που διενεργείται αφορά συνολικά τις καταγγελίες και τις αιτιάσεις τόσο των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς όσο και του πρώην εποπτεύοντος την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων