Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Ιουν-2019 10:10

  Ο Μανιαδάκης ξηλώνει ότι έμεινε από το "πουλόβερ" της Novartis

  Ο Μανιαδάκης ξηλώνει ότι έμεινε από το "πουλόβερ" της Novartis
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Μια μήνυση που ουσιαστικά περιγράφει ένα νοσηρό περιβάλλον "παρεκτροπής" στην υπόθεση Novartis, έχει καταθέσει ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος στην υπόθεση Νίκος Μανιαδάκης.

  Τα όσα λέει ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας έχουν μια ειδική αξία, δεδομένου ότι μπορεί πλέον να είναι κατηγορούμενος αλλά πριν από αυτό ήταν ένα από τα γρανάζια που χρησιμοποιήθηκαν για να δομηθεί η υπόθεση.

  Μάλιστα ο ίδιος λέει πως ουσιαστικά κατέστη κατηγορούμενος όταν αρνήθηκε να μιλήσει για χρηματισμούς πολιτικών προσώπων, πληροφορία η οποία "κουμπώνει" με την περιγραφή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή περί "σπουδής να ασκηθούν διώξεις άρον-άρον σε πολιτικά πρόσωπα". 

  Και μπορεί η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να διαψεύδει (με εξώδικα) όλα αυτά, πλην οι περιγραφές του κ.Αγγελή αφήνουν ξεκάθαρες αιχμές για  σχέδιο εκ μέρους πολιτικών κέντρων για την εξόντωση οκτώ πρώην υπουργών και δυο πρώην πρωθυπουργών.

  Τους ονοματίζει και μιλάει για αμοιβές
  Ο κ. Μανιαδάκης όμως πάει ένα βήμα παρακάτω και ουσιαστικά "τραβάει" την κουκούλα στους αποκαλούμενους από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα "κουκουλοφόρους" μάρτυρες και τους ονοματίζει αφού, όπως αποκαλύπτει, από λάθος σχεδιασμό, βρέθηκε σε τετ α τετ μαζί τους. Η αποκάλυψη των ονομάτων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό συστατικό στοιχείο της υπόθεσης, όπως βέβαια και ο ισχυρισμός του πως πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που καταθέτουν και στην έρευνα των Αμερικανικών αρχών. Κι αυτό γιατί θεωρεί πως πίσω από όλη αυτή την ιστορία κρύβεται και η προσπάθειά τους να πάρουν τις υπέρογκες αμοιβές που δίνει το αμερικάνικο σύστημα στους μάρτυρες που αποκαλύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία.

  Μήνυση
  Ο  "Γιάννης Αναστασίου", κατά κόσμο Νίκος Μαναδιάκης, στη μήνυση που κατέθεσε κατά του συνηγόρου του Θ. Μαντά, στρέφεται εναντίον του "Μαξίμου Σαράφη" και της "Αικατερίνης Κελέση" τους οποίους καταγγέλλει ότι τέλεσαν σε βάρος του τα αδικήματα της ψευδορκίας, της ψευδούς καταμήνύσης και της συκοφαντικής δυσφήμησης μέσω των καταθέσεων τους ενώπιον της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

  "Γνωριζόμαστε"…

  Όπως υποστηρίζει, οι εν λόγω καταθέσεις που δόθηκαν από τις 6.11.2017 έως τα τέλη του 2018 και το περιεχόμενο των οποίων "βρίθει ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών", οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για παθητική δωροδοκία. Μάλιστα, στη μήνυσή του αναφέρει και τα ονόματα των δύο μαρτύρων.

  "Κατά τη χρονική περίοδο από τέλη του 2017 έως και 31-12-2018 που διατηρούσα την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα στην εν λόγω υπόθεση είχα πολλάκις καταθέσει ενώπιον της Εισαγγελέως Διαφθοράς, κυρίας Ελένης Τουλουπάκη πραγματικά περιστατικά που σχετίζονταν με αυτήν. Μετά το πέρας πολλών από αυτές τις καταθέσεις, και κατά την έξοδό μου από το γραφείο είτε στη ΓΑΔΑ είτε στο κτίριο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, σε ορισμένες περιπτώσεις προσέρχονταν να καταθέσουν οι έτεροι προστατευόμενοι μάρτυρες με τους οποίους είχα συνομιλήσει δι’ ολίγον πριν προβούν στις δικές τους καταθέσεις ή στις άτυπες συναντήσεις που πραγματοποιούνταν με στελέχη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, στα πλαίσια κοινωνικής ευγένειας καθότι μου ήταν γνωστοί εξ επαγγέλματος.

  Είτε από αμέλεια είτε από κακό συγχρονισμό της διαδικασίας λήψης καταθέσεων από τους προστατευόμενους μάρτυρες, είχαμε λάβει άπαντες γνώση της ταυτότητας ενός εκάστου από εμάς".

  "Έχουν οικονομικό συμφέρον"
  Κατά τον κ. Μανιαδάκη οι προστατευόμενοι μάρτυρες από την ελληνική δικαιοσύνη είναι οι ίδιοι που έχουν καταθέσει υπό καθεστώς προστασίας και στην Αμερική, συνεπώς υποστηρίζει, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

  "Με το Ν.4254/2014 εισήχθη στο δικαιϊκό μας σύστημα ο θεσμός του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Πρόκειται στην ουσία για την εισαγωγή του θεσμού του καταγγέλλοντα (whistleblower), όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση από τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος δύναται να χαρακτηριστεί ένα πρόσωπο που συμβάλλει ουσιωδώς με τις πληροφορίες που παρέχει στις Αρχές χωρίς να είναι ο ίδιος εμπλεκόμενος και χωρίς να έχει ίδιον όφελος. Οι πράξεις που αφορούν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος είναι η δωροδοκία και δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων και τις συναφείς με αυτές πράξεις.

  Κατά το αμερικάνικο δίκαιο:
  – "Σε γενικές γραμμές σε κάθε καλυπτόμενη δικαστική ή διοικητική ενέργεια ή σχετική ενέργεια, η Επιτροπή, σύμφωνα με τους κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί από αυτήν και υπό την επιφύλαξη του εδαφίου (γ), καταβάλλει αποζημίωση σε 1 ή περισσότερους καταγγέλοντες οι οποίοι παρείχαν οικειοθελώς στην Επιτροπή πληροφορίες οι οποίες οδήγησαν στην επιτυχή επιβολή της καλυπτόμενης δικαστικής ή διοικητικής δράσης ή σχετικής δράσης, σε συνολικό ποσό ίσο με –

  – (Α) τουλάχιστον το 10 τοις εκατό, συνολικά, των εισπραχθέντων χρηματικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν
  – (Β) όχι περισσότερο από 30 τοις εκατό, συνολικά, από ό,τι έχει συλλεχθεί από τις χρηματικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν
  – (2) Πληρωμή βραβείων
  – Κάθε ποσό που καταβάλλεται σύμφωνα με την παράγραφο (1) καταβάλλεται από το Ταμείο."

  – Από τις διάφορες εκπομπές που έχει εμφανιστεί ο συνήγορος των έτερων προστατευόμενων μαρτύρων με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης" και "Αικατερίνη Κελέση", Π. Σαράκης,, προκύπτει κατά δήλωση του ιδίου ότι τυγχάνει συνήγορος των προστατευόμενων μαρτύρων του FBI, και διατείνεται ότι οι ως άνω μάρτυρες έχουν εμφανιστεί πολλάκις ενώπιων των Αμερικανικών Αρχών για να καταθέσουν τα όσα γνωρίζουν σχετικά με την εταιρεία Novartis. Αλλά και από τις καταθέσεις που μου επέδειξαν οι Αμερικανοί ανακριτικοί υπάλληλοι ενώπιον των οποίων κατέθεσα ενόρκως για τα όσα γνώριζα επί του θέματος, μου γνωστοποιήθηκε ατύπως το περιεχόμενο των καταθέσεων των εγκαλουμένων.

  – Από τα ως άνω προκύπτει ότι οι ως μάρτυρες έχοντας την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα- whistleblower, διατηρούν δικαίωμα αποζημίωσης κατά το αμερικανικό δίκαιο από 10 έως 30 τοις εκατό του τελικώς τυχόν επιβληθέντος προστίμου. Το γεγονός αυτό όμως δημιουργεί σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο και συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 45Β του ΚΠΔ, σύγκρουση με την προϋπόθεση που θέτει το ως άνω άρθρο, ήτοι  της μη ύπαρξης έννομου συμφέροντος στο πρόσωπο των προστατευμένων μαρτύρων."

  "Να ελεγχθεί η αξιοπιστία τους"
  Επιπροσθέτως ο κ. Μανιαδάκης σημειώνει ότι ο Μάξιμος Σαράφης στις πρώτες του καταθέσεις δεν είχε κάνει καμία αναφορά στο πρόσωπό του, ενώ η "Αικατερίνη Κελέση" βρίσκεται σε έντονη δικαστική διαμάχη με το πρώην μεγαλοστέλεχος της Novartis ΕΛΛΑΣ Κωνσταντίνο Φρουζή, κι ως εκ τούτου τίθεται υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των καταθέσεών της.

  "Στα πλαίσια της ΕΔ 2016/373 ποινικής δικογραφίας ελήφθησαν καταθέσεις του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης". Στις πρώτες καταθέσεις που είχε δώσει ο τελευταίος, αναφερόμενος σε επιλήψιμα πραγματικά περιστατικά ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ κάνει στο πρόσωπό μου. Εξ’ αυτού του λόγου μάλιστα η Εισαγγελία Διαφθοράς με κατέστησε μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος μεταγενέστερα από τις καταθέσεις αυτές.

  –  Αντιθέτως  και συγκεκριμένα δέκα ολόκληρους μήνες μετά , στις από 27-11-18, 28-11-18 και 12-12-18 καταθέσεις του αναφερόμενος σε πανομοιότυπα επιλήψιμα πραγματικά περιστατικά, αλλάζει τις αρχικές του καταθέσεις και με κατονομάζει για πρώτη φόρα, ενώ μέχρι τότε απέδιδε τις επιλήψιμες ενέργειες για τις οποίες κατέθετε σε άλλο πρόσωπο. Είναι προφανές ότι ως άνω μάρτυρας έχει διπλό συμφέρον από τη προσπάθεια εμπλοκής μου στην υπόθεση με ψεύδη αφού αφενός με καταστεί ένοχο και επομένως θα καταδικαστεί η εταιρεία και αφετέρου αναγκάζει τις αρχές να μην χρησιμοποιήσουν τις μαρτυρίες και καταθέσεις μου και άρα δεν θα έχω καμία απαίτηση επί ενδεχόμενο προστίμου…. Επομένως οι ως άνω καταθέσεις του θα πρέπει να ελεγχθούν για την αξιοπιστία τους".

  Ραντεβού στα …δικαστήρια δίνει ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης στο Νίκο Μανιαδάκη
  Απάντηση στο Νίκο Μανιαδάκη, δίνει ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά πως είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης" ή "Αικατερίνη Κελέση", στην έρευνα για την υπόθεση της Novartis. Κατηγορεί μάλιστα τον κ. Μανιαδάκη ότι εξυπηρετεί συμφέροντα και σκοπιμότητες και επιφυλάσσεται, όπως λέει, να τον αντιμετωπίσει στα δικαστήρια, "αποκαλύπτοντας την ποιότητα και το ήθος του ανδρός".

  Στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Δεστεμπασίδης αναφέρει:

  "Ο γνωστός τοις πάσι και μη εξαιρετέος για την ποιότητά του κ. Νίκος Μανιαδάκης, "υπηρέτης" συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, επιχειρεί να με στοχοποιήσει δια μέσω μηνύσεώς του για εμφανείς λόγους.

  Υπενθυμίζω ότι ο Νίκος Μανιαδάκης είναι εκείνος που ως προστατευόμενος μάρτυρας των Ελληνικών Αρχών (με την κωδική ονομασία "Ιωάννης Αναστασίου") κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα σχετικά με την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Novartis.

  Σήμερα ως κατηγορούμενος είναι στην ίδια υπερασπιστική γραμμή με αυτούς που κατήγγειλε ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, όταν διεκδικούσε -όπως ο ίδιος ομολογεί στο δικόγραφό του- αμοιβή από τις Αμερικανικές Αρχές, για όσες πληροφορίες έδινε σχετικά με την εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση Novartis.

  Ουδέποτε τον συνάντησα και συνομίλησα μαζί του είτε στη ΓΑΔΑ είτε στους διαδρόμους της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όπως δολίως ισχυρίζεται.

  Για άλλη μια φορά δηλώνω πως δεν ονομάζομαι ούτε "Μάξιμος Σαράφης", ούτε "Αικατερίνη Κελέση", αλλά Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Ως Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης θα τον αντιμετωπίσω ενώπιον της Δικαιοσύνης, αποκαλύπτοντας την ποιότητα και το ήθος του ανδρός".
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ