Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 02-Ιουν-2019 09:35

  Ελ. Γλύκατζη-Αρβελέρ: Όταν στέλνουμε στη Βουλή Πολάκηδες, η αναξιοπιστία της πολιτικής μεγαλώνει

  Ελ. Γλύκατζη-Αρβελέρ: Όταν στέλνουμε στη Βουλή Πολάκηδες, η αναξιοπιστία της πολιτικής μεγαλώνει
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όταν διοικούν οι ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί, επισημαίνει μεταξύ άλλων σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στην "Καθημερινή της Κυριακής" η Ελληνίδα ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

  "Είμαστε ταλαντούχος λαός αλλά με ελαττώματα, τα οποία όχι μόνο δεν αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας αλλά θυμώνουμε μόλις κάποιος μας τα υποδείξει. Υποφέρουμε από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα", σημειώνει κατ' αρχάς.

  Ερωτηθείσα για τους ενάρετους πολιτικούς και την αξιοπιστία της πολιτικής, η κυρία Γλύκατζη-Αρβελέρ υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: "Όταν στέλνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο ανθρώπους που δεν ξέρουν όχι μόνο τι είναι η Ευρώπη και πώς δουλεύει αλλά ούτε μία ξένη γλώσσα, η αναξιοπιστία της πολιτικής μεγαλώνει ολοένα περισσότερο". Και συμπληρώνει με νόημα: "Όταν στέλνουμε στο εθνικό Κοινοβούλιο Πολάκηδες συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Όταν διοικούν οι ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί".

  Σε άλλο σημείο, η σπουδαία Ελληνίδα ακαδημαϊκός τονίζει: "Το λάθος δεν είναι μόνο τα μνημόνια (στην Ελλάδα). Μας λείπει η ομαδικότητα, μέχρι και στην τάξη των διανοουμένων: καθένας δουλεύει για την πάρτη του - και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Δεν φταίνε πάντα οι άλλοι, λοιπόν, αλλά κάτι δεν κάνουμε καλά εμείς".

  Σχετικά με το ζήτημα της Μακεδονίας, η κυρία Γλύκατζη-Αρβελέρ λέει: "Ανέκαθεν ήμουν υπέρ του όρου 'Νέα Μακεδονία'. Γιατί η Βόρεια Μακεδονία προϋποθέτει και τη Νότια, είναι αναπόφευκτος ο συνειρμός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Βόρεια είναι κράτος και η Νότια, αυτή που υπονοείται, επαρχία, περιφέρεια ενός άλλου κράτους. Το απεύχομαι, φυσικά, αλλά φοβάμαι πως κάποια στιγμή αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα".

  Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, δηλώνει πως δεν έχει αλλάξει άποψη και παραμένει υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. "Επί δεκαετίες, σε ό,τι αποφασιζόταν στην Ευρώπη υπήρχε μια υποσημείωση, ένας αστερίσκος. Έμπαινε από τους Άγγλους και αφορούσε τους ίδιους. Με αστερίσκους όμως δεν μπορούμε να πάμε μπροστά".

  Σχετικά με την Ακροδεξιά αναφέρει πως δεν την τρομάζει: "Είναι σαν το σπυρί που πρέπει να μεγαλώσει για να το σπάσουμε. Κι έχω την αίσθηση ότι αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει".

  Σύμφωνα με την κυρία Γλύκατζη-Αρβελέρ, Ευρώπη και Ελλάδα είναι έννοιες ταυτόσημες ήδη από τα χρόνια του Ηροδότου. Πρέπει να το θυμόμαστε. Και να μάθουμε να ζούμε σε μια ευρωπαϊκή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία χωρίς να λέμε "αυτοί και εμείς". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων