Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Μαϊ-2019 13:05

  Στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ - Κινδυνεύει με ΕΔΕ

  Στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ - Κινδυνεύει με ΕΔΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:40

  Πειθαρχική παράβαση συνιστά η παρουσία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος.

  Όπως αναφέρει ο ιστότοπος kathimerini.gr, o φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τον κ. Αριστείδη Ανδρικόπουλο σε "πηγαδάκι" με τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκουρλέτη, τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και άλλα κομματικά στελέχη στην κεντρική προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα. Δίπλα του βρίσκεται ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος αντιστράτηγος  Χρήστος Δραγατάκης.

  Το φωτογραφικό στιγμιότυπο (δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα newsit.gr) προκάλεσε αρνητικά σχόλια στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. καθώς, όπως επεσήμαιναν αστυνομικοί όλων των βαθμίδων, "είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός  του σώματος εκφράζεται ανοικτά και δημόσια υπέρ συγκεκριμένου κόμματος".

  Πάντως, πέραν της γενικής δυσαρέσκειας, η παρουσία των κ. Ανδρικόπουλου και Δραγατάκη στην προεκλογική ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα που τιμωρείται με ανώτερη πειθαρχική ποινή.

  Συγκεκριμένα, στο Π.Δ. 120/2008 ορίζεται σαφώς ότι "οι οποιασδήποτε μορφής δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικών κομμάτων ή πολιτικών προσώπων επισύει την ποινή της αργίας με απόλυση.  Αρμόδιος να διατάξει τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο εκάστοτε υπουργός Δημόσιας Τάξης.

  "Άραγε ο κ. Ανδρικόπουλος θα διατάξει και σ’ αυτή την περίπτωση ΕΔΕ;", ρωτούν με νόημα πηγές εντός της ΕΛ.ΑΣ.

  Η απάντηση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ

  "Η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο των θεσμικών της αρμοδιοτήτων και καθηκόντων και οποιεσδήποτε διαφορετικές ερμηνείες ή προσεγγίσεις εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες", υπογραμμίζει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε απάντηση δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην παρουσία του αρχηγού αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, στην προεκλογική συγκέντρωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πλατεία Συντάγματος, την προηγούμενη Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019.
   
  Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ τονίζει ότι η παρουσία του Αρχηγού και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, στην παραπάνω συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εποπτικών τους καθηκόντων και του επιτόπιου ελέγχου των αστυνομικών μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης, ενώ ανάλογη παρουσία της Ηγεσίας υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη, στην συγκέντρωση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη όπου τα μέτρα επόπτευσε και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.
   
  Συμπληρώνει επίσης ότι ο αρχηγός επόπτευε συνεχώς τα μέτρα προσωπικά, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και τονίζει ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία του δεν αφορά μόνο στις προεκλογικές συγκεντρώσεις αλλά εποπτεύει προσωπικά την εφαρμογή των μέτρων και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στου Φιλοπάππου, στο Πεδίο του 'Αρεως και αλλού.
   
  Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: "Το επιχειρησιακό μοντέλο που έχει προκριθεί από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, βασίζεται στην αυτοπρόσωπη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας σε χώρους όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, προκειμένου να υπάρχει προσωπική αντίληψη και εποπτεία των μέτρων καθώς και εντολές και οδηγίες για τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης. Στο πλαίσιο αυτό και στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου ο κ. Αρχηγός, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκε και επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των μέτρων τάξης και ασφάλειας σε προεκλογικά κέντρα και χώρους πολιτικών εκδηλώσεων.
   
  Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε μία από τις επισκέψεις αυτές, συνοδευόμενος από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, τον Α' Βοηθό Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των αστυνομικών μέτρων σε προεκλογικά κέντρα υποψηφίων στο κέντρο της Αθήνας, όπου μάλιστα συνάντησε και συνομίλησε με υποψηφίους, όπως ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης.
   
  Επισημαίνεται ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας δεν αφορά μόνο σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, καθώς ο κ. Αρχηγός εποπτεύει προσωπικά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη αστυνομικών μέτρων σε διάφορες περιπτώσεις, όπως στο λόφο Φιλοπάππου και στο Πεδίον του 'Αρεως, ενώ έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες στους Γενικούς Επιθεωρητές Αστυνομίας και στους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές να παρευρίσκονται προσωπικά σε όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις και συμβάντα μείζονος σημασίας.
   
  Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο των θεσμικών της αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, όπως προσδιορίζονται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Σώματος και οποιεσδήποτε διαφορετικές ερμηνείες ή προσεγγίσεις εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ