Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Μαϊ-2019 10:55

  Ετεροχρονισμένα εγκαίνια Τσίπρα στον αγωγό IGB

  Ετεροχρονισμένα εγκαίνια Τσίπρα στον αγωγό IGB
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:16

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τις εργολαβίες κατασκευής και προμήθειας σωλήνων του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB ενώ το έργο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται όταν εγκατασταθεί ο εργολάβος (ΑΒΑΞ) και παραχθούν οι πρώτοι σωλήνες (ΣΩΛΚ). 

  Σήμερα ωστόσο στη Βουλγαρία εγκαινιάζεται παρουσία του πρωθυπουργού το έργο, το οποίο είναι σαφές ότι αποτελεί μια σημαντική ενεργειακή υποδομή με ευρύτερο οικονομικό αλλά και γεωστρατηγικό ενδιαφέρον αφού προβλέπεται να συνδεθεί με τον αγωγό TAP αποτελώντας την προέκτασή του προς τα Αν. Βαλκάνια. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος, ότι δηλαδή ο αγωγός TAP θα είναι πλήρως λειτουργικός το 2020, που ο IGB ξεκινά να κατασκευάζεται το καλοκαίρι, ώστε να μπορεί να συγχρονιστεί με τις πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου από την Κασπία. 

  Άλλωστε το έργο που εγκαινιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός, σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και οριστικοποιήθηκε πολύ πριν το 2015 και μάλιστα χωρίς την υποστήριξη της τότε αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούσε τα έργα διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας όπως ο TAP και ο IGB περιττά και επιζήμια. Ανάλογες τοποθετήσεις έχουν γίνει από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

  Στην πραγματικότητα οι κυβερνήσεις της Ελλάδας μέχρι το 2015 και της Βουλγαρίας, υποστήριξαν ενεργά το έργο το οποίο μάλιστα δια νόμου (4001/2011) χαρακτηρίστηκε ως έργο εθνικής σημασίας, και δημοσίου συμφέροντος. Αντίστοιχη απόφαση υπάρχει και από τη Βουλγαρική κυβέρνηση το 2012. 

  Παράλληλα οι κυβερνήσεις πριν το 2015 πέτυχαν να ενταχθεί ο αγωγός στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCIs) εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις μελετών αλλά και πρόσβαση σε κοινοτικές επιδοτήσεις και προνομιακή χρηματοδότηση. Παράλληλα το έργο έχει περιληφθεί στον κατάλογο των έργων προτεραιότητας της πρωτοβουλίας για την Ενεργειακή Διασύνδεση των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity – CESEC).

  Με τις εντάξεις αυτές εξασφαλίστηκε η συγχρηματοδότησή του IGB με 45 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. στα πλαίσια του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανάκαμψης στον τομέα της ενέργειας (EEPR), ενώ παράλληλα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του έργου, εξετάζονται συμπληρωματικές μορφές χρηματοδότησης μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων. Χωρίς την πρόσβαση σε αυτές τις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις το έργο δε θα μπορούσε να κατασκευαστεί.

  Ποιος είναι ο αγωγός

  Ο ΙGB είναι ένας διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας) και περιλαμβάνει μια σειρά από υποστηρικτικές εγκαταστάσεις όπως μετρητικούς σταθμούς, βανοστάσια, κέντρο λειτουργίας κλπ. Θα έχει σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Stara Zagora της Βουλγαρίας, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow). Προβλέπεται η μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου της τάξης των 3 δισ. κυβ. μέτρων φυσικού αερίου (φ. α.) ετησίως, με δυνατότητα αύξησής τους στα 5 δισ. κυβ. μέτρα φ. α. ετησίως με την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης.

  Τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία του Έργου έχει αναλάβει η Εταιρεία ICGB AD, που έχει την έδρα της στη Βουλγαρία και ιδρύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2011. Οι Μέτοχοι της ICGB AD είναι η Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και η ελληνική Εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (50%), στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON.

  Σταθάκης: Ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια

  "Σήμερα γιορτάζουμε την επικείμενη έναρξη των εργασιών κατασκευής του IGB, η οποία θα πραγματοποιηθεί από ελληνικές εταιρείες", επισήμανε ο κ. Σταθάκης μιλώντας στα εγκαίνια κατασκευής του IGB.

  "Είναι μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, αλλά και για τον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Βάζουμε τον θεμέλιο λίθο για τη μετάβαση σε μια ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στην περιοχή μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια εφοδιασμού της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσες και όσους εργάστηκαν για να υλοποιήσουμε  αυτό το έργο και ιδιαίτερα τη συνάδελφο μου, Τεμενουσκα Πετκοβα, για την άριστη συνεργασία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων