Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Μαϊ-2019 08:32

  Η υπόθεση Κουφοντίνα στον Άρειο Πάγο

  Η υπόθεση Κουφοντίνα στον Άρειο Πάγο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Ο Άρειος Πάγος καλείται να αποφασίσει για την άδεια Κουφοντίνα σε ένα κλίμα καθημερινών παρεμβάσεων , άλλοτε με επιθέσεις, άλλοτε ειρηνικών με πανό και πορείες και άλλοτε με σπασίματα ανά την Ελλάδα και με τον Δημ. Κουφοντίνα σε απεργία πείνας από τις 2 Μαΐου. 

  Σε αυτό το νοσηρό κλίμα, οι δικαστές του Ποινικού Τμήματος καλούνται να αποφανθούν για ένα θέμα που εισηγείται ενώπιον τους  η ίδια η εισαγγελέας του Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου, που ζήτησε και την αναίρεση  του βουλεύματος.

  Όταν μάλιστα η ίδια προ ενός έτους είχε ζητήσει να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δυο εισαγγελείς που είχαν γνωμοδοτήσει θετικά για προηγούμενες άδειες του πολυϊσοβίτη και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, την περασμένη Παρασκευή αρνήθηκε να ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος.

  Νομικοί λόγοι
  Όπως εξηγούν πηγές του Αρείου Πάγου, η αναίρεση ασκήθηκε γιατί υπάρχουν διιστάμενες νομικές απόψεις σχετικά με τη χορήγηση αδείας σε πολυισοβίτες. Εάν δηλαδή οι πολυϊσοβίτες έχουν δικαίωμα να παίρνουν τακτικές άδειες, όπως ορίζει ο νόμος για τους καταδικασμένους σε µία φορά ισόβια.

  Σύμφωνα µε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από τη δεκαετία του 1990 υπάρχουν γνωμοδοτήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών σύμφωνα µε τις οποίες και οι καταδικασμένοι σε πολλές φορές ισόβια µμπορούν να λάβουν τακτική άδεια.

  Ο Κουφοντίνας
  Ο ίδιος ο κρατούμενος υπέβαλλε υπόμνημα δια της συνηγόρου του Ιωάννας Κούρτοβικ στο οποίο λέει ότι "οι ρητορικές δηλώσεις οι οποίες υπολείπονται σε ένταση του δημοσίου λόγου δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται σε βάρος του κρατούμενου"  εννοώντας προφανώς την  φράση  περί  "του κόκκινου νήματος των αγώνων".

  Επίσης πως "δεν έχουν δικαίωμα τα όργανα της φυλακής να κρίνουν τις ιδεολογικές απόψεις του κρατούμενου ούτε βάση αυτών να εικάζουν τις μελλοντικές προθέσεις του"  αναφερόμενος προφανώς στην εκτίμηση των δικαστών πως δεν θα κάνει καλή χρήση της άδειας. Πάντως συνήθως η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν βγαίνει αυθημερόν, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα.

  Πιθανόν βέβαια λόγω της απεργίας πείνας να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Αν γίνει δεκτή η αναίρεση τότε θα κληθεί το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου με άλλη σύνθεση αυτή τη φορά να αποφανθεί για την άδεια του Κουφοντίνα.  
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ