Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 18-Μαϊ-2019 13:36

  Την Τρίτη αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για τον Κουφοντίνα

  Την Τρίτη αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για τον Κουφοντίνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:31

  Με εισηγήτρια την ίδια την Ξένη Δημητρίου συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο θα αποφασίσει εάν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα για τη μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ορίστηκε η ίδια ως εισηγήτρια ώστε να υποστηρίξει την αναίρεση ενώπιον των αρεοπαγιτών, την οποία άλλωστε άσκησε η ίδια. Μάλιστα για να καταλήξει στην άσκησή της είχε προηγηθεί ένα μίνι θρίλερ στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας , καθώς αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου που είχε χρεωθεί την υπόθεση της τυχόν αναίρεσης του βουλεύματος, με το οποίο οι δικαστές του Βόλου είπαν "όχι" στην άδειά του, αρνήθηκε να ασκήσει αναίρεση!

  Η διχογνωμία σε ανώτατο εισαγγελικό επίπεδο έγινε γνωστή από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός είχε χρεωθεί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, την υπόθεση από τις 15 του μηνός,  και χθες το πρωί την επισκέφτηκε στο γραφείο της για να την ενημερώσει πως η γνώμη του ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

  Σύμφωνα με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραμένει "επικίνδυνος και αμετανόητος" και για το λόγο αυτό  δεν συντρέχουν οι "ουσιαστικές προϋποθέσεις" για να του χορηγηθεί νέα άδεια. Έτσι, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου  ήταν κατηγορηματικός πως  εκτός των νομικών θεμάτων, το "βούλευμα έχει "εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη  συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων".

  Μετά την εξέλιξη αυτή, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε η ίδια την αναίρεση του βουλεύματος, επικαλούμενη στο έγγραφο της, τρεις  παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011 αλλά και την πρόσφατη  δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

  Παράλληλα η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αναφέρει, ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για περίπτωση Κουφοντίνα, και επιπλέον  προσθέτει, ότι αφού δέχτηκε το δικαστικό συμβούλιο, ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας,  κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.

  Το υπ. Δικαιοσύνης στηρίζει την εισαγγελέα

  Στήριξη στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία "έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα να ασκεί αναιρέσεις κατά όλων των βουλευμάτων και δικαστικών αποφάσεων", προσφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

  "…Κάποιοι επιχειρούν να θυσιάσουν το κύρος της Δικαιοσύνης στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις εναντίον της Εισαγγελέως και με δηλώσεις που συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη", αναφέρει χωρίς να κατονομάζει τη ΝΔ.

  Αναφέρει επίσης: "Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει την εκ του νόμου αρμοδιότητα να ασκεί το ένδικο μέσο της αναίρεσης κατά όλων των βουλευμάτων και των δικαστικών αποφάσεων.

  Η άσκηση αυτής της αρμοδιότητας συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενιαιοποίηση της ερμηνείας του νόμου και την ασφάλεια δικαίου.

  Μετά την άσκηση της  αναίρεσης θα επιληφθεί το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφανθεί περί της βασιμότητας της εν λόγω αναίρεσης.

  Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενεργοποίησε μια προβλεπόμενη νομική διαδικασία, που εν προκειμένω αφορά στην εφαρμογή κρίσιμων διατάξεων της σωφρονιστικής νομοθεσίας, που επηρεάζουν τη μεταχείριση των κρατουμένων της χώρας η οποία θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο, κάποιοι επιχειρούν να θυσιάσουν το κύρος της Δικαιοσύνης στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις εναντίον της Εισαγγελέως και με δηλώσεις που συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

  Το πολιτικό σύστημα, τα δημοκρατικά κόμματα και οι πολίτες οφείλουν να σεβαστούν τους διαδικαστικούς και ουσιαστικούς κανόνες της έννομης τάξης και τελικά την ίδια την δικαιοκρατία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ