Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Μαϊ-2019 10:25

  "Όχι" από το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου στην άδεια Κουφοντίνα

  "Όχι" από το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου στην άδεια Κουφοντίνα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Αρνητικά απάντησαν οι δικαστές του Βόλου στο νέο αίτημα για χορήγηση άδειας του Δημ. Κουφοντίνα, ο οποίος από τις 2 Μαΐου, όταν έγινε γνωστό το εισαγγελικό βέτο στην άδειά του, ξεκίνησε απεργία πείνας και ήδη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της θεσσαλικής πόλης.

  Με το υπ΄αριθμόν 93/2019 βούλευμα τους, ομόφωνα οι δικαστές, υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση και για δεύτερη φορά (μετά τις έξι 2ήμερες ή 4ήμερες άδειες) έκριναν ότι ο πολυϊσοβίτης της 17Ν δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για να του χορηγηθεί άδεια. Ουσιαστικά δηλαδή οι δικαστές υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση, αλλά και το σκεπτικό του προηγούμενου συμβουλίου, το οποίο είχε - προ διμήνου - απορρίψει το αίτημα Κουφοντίνα.

  Το σκεπτικό

  Είχε προηγηθεί η άρνηση του εισαγγελικού λειτουργού στην άδεια, παρά το γεγονός ότι φέρονται να συμφωνούσαν ο διευθυντής και η κοινωνική λειτουργός, γεγονός που οδηγεί την υπόθεση για οριστική κρίση στο Δικαστικό Συμβούλιο, όπως είχε γίνει και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν τελικά δεν πήρε άδεια. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την προηγουμένη άρνηση της άδειας (τον περασμένο Φεβρουάριο) ο Κουφοντίνας είχε πάρει έξι άδειες, 2ήμερες ή τετραήμερες. Όμως, από τον περασμένο Φεβρουάριο, οι δικαστές ουσιαστικά άλλαξαν τακτική αναφέροντας ένα σκεπτικό στο απορριπτικό βούλευμα, πάνω στο οποίο ουσιαστικά δομείται "το "κόψιμο" των αδειών σε κρατουμένους όπως π.χ. ο Δημ. Κουφοντίνας και άλλοι πολυϊσοβίτες .

  Το κόψιμο (της πρώτης) άδειας στον Δημ. Κουφοντίνα, ήταν δεδομένο ότι θα δημιουργούσε ζητήματα σε σχέση με τις άδειες στις φυλακές, καθώς οι δικαστές μπήκαν στην ουσία του Σωφρονιστικού Κώδικα και προχώρησαν σε ερμηνεία των διατάξεων περί των αδειών, ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα. Τι είπαν:

  α) Ότι ο νομοθέτης αναφέρεται σε καταδίκους σε ισόβια κάθειρξη ως έχοντες δικαίωμα αδείας, όχι όμως και σε καταδίκους σε περισσότερες της μίας ισόβιες καθείρξεις. Αυτό κατά τους δικαστές σημαίνει ότι δεν επιθυμεί να χορηγούνται τέτοιες άδειες. Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου  ερμηνεύοντας  τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα  επισημαίνουν πως κατά την κρίση τους, εφόσον δεν προβλέπεται και δεν ρυθμίζεται "ως προς τη χορήγηση αδείας σε καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως, δεν είναι επιτρεπτή, κατ` άρθρο 55 παρ. 1 ΣΚ, η χορήγηση τακτικής αδείας στις περιπτώσεις αυτές, διότι ο νομοθέτης θα το προέβλεπε ρητά".

  Με βάση αυτό, επισημαίνουν ότι επειδή ο Κουφοντίνας  έχει καταδικαστεί για την τέλεση κακουργημάτων σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη και σε πρόσκαιρη κάθειρξη 25 ετών," ήτοι έχει καταδικαστεί σε πλείονες της μίας ποινής σε ισόβια, δεν συντρέχει η τυπική προϋπόθεση που θέτει η ως άνω διάταξη για το επιτρεπτό της χορήγησης τακτικής άδειας, αφού όπως προελέχθη, κατά την κρίση του παρόντος Συμβουλίου, δεν είναι δυνατή η χορήγηση τακτικής άδειας στην περίπτωση που ο κρατούμενος έχει καταδικαστεί σε πλείονες της μίας ποινών ισόβιας κάθειρξης".

  β) Οι δικαστές, προχωρώντας σε ερμηνεία των διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα, επισημαίνουν ότι οι  ουσιαστικές προϋποθέσεις που αυτός θέτει για την άδεια "στηρίζονται στην παρούσα εκτίμηση της προσωπικότητας και της εν γένει τρέχουσας διαγωγής του κρατουμένου, με σκοπό να στοιχειοθετηθεί η πρόβλεψη για καλή χρήση της άδειας". Και αφού ξεκαθαρίζουν ότι προφανώς "στην έννοια δε του σωφρονισμού, δεν περιλαμβάνεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ιδεολογική μεταστροφή του καταδίκου", προσθέτουν πως "ευλόγως, όμως, η έννομη τάξη συναρτά το σωφρονισμό του καταδίκου με την μη τέλεση νέων εγκλημάτων, ήτοι, ευθέως με το σεβασμό προς τα έννομα αγαθά, μεταξύ δε αυτών προέχοντος αυτό της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας αορίστου αριθμού προσώπων".

  *Διαβάστε ακόμη: Κατάληψη στα γραφεία της "Αυγής" για την άδεια Κουφοντίνα

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων