Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Μαϊ-2019 18:59

  Το υπόμνημα του Κουφοντίνα με το οποίο ζητά να του χορηγηθεί η άδεια

  Το υπόμνημα του Κουφοντίνα με το οποίο ζητά να του χορηγηθεί η άδεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ο νόμος δεν ζητά διερεύνηση στοιχείων φρονηματικού χαρακτήρα, αναφέρει ο πολυισοβίτης Δημ. Κουφοντίνας στο πολυσέλιδο υπόμνημά του προς το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο Βόλου, το οποίο υπεβαλε δια της συνηγόρου του Ιωάννας Κούρτοβικ.

  Οι δικαστές, που συνεδρίασαν σήμερα, θα αποφασίσουν για τη χορήγηση ή όχι της 7ης τακτικής άδειας, αφού ήδη του έχει απορριφθεί μια και ο εισαγγελέας επανήλθε την περασμένη βδομάδα ασκώντας βέτο στη χορήγησή της παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του συμβουλίου των φυλακών είχε συναινέσει. Ο κρατούμενος υποστηρίζει ότι στην περίπτωση του πληρούνται όλες οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, επικαλούμενος μάλιστα ότι κάθε φορά που του χορηγήθηκε άδεια με απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών, ο ίδιος έκανε ορθή χρήση αυτής.

  Στο υπόμνημα γίνεται εκτενής αναφορά στους λόγους για τους οποίους, όπως σημειώνεται ο Δημ. Κουφοντίνας δεν είναι ύποπτος φυγής. "Είναι προφανές σε όλους όσους ασχολήθηκαν με την υπόθεση του  Δ.Κ.,  ότι κανείς τέτοιος κίνδυνος δεν υφίσταται ως προς τον συγκεκριμένο κρατούμενο, και  ουδέποτε απασχόλησε πραγματικά τα πρόσφατα Συμβούλια, καθώς κανείς δεν αμφισβητεί πραγματικά, ότι, όπως δήλωσε,  θα τηρήσει τους  όρους που θα του τεθούν,  εκτός των άλλων, και από σεβασμό στους ανθρώπους που  υπογράφουν για την χορήγηση της άδειας, αλλά και από σεβασμό στο δικαίωμα των κρατούμενων να διαφυλαχτεί  για όλους  ο θεσμός της άδειας που κατακτήθηκε με αγώνες.

  Μια  αντίθετη κρίση δεν ευσταθεί, καθώς,

  - Στην φυλακή δεν  έφθασε μετά από σύλληψή του, αλλά    ο ίδιος    παρουσιάστηκε αυτοβούλως  και έθεσε τον εαυτό του στην κρίση της Δικαιοσύνης και της κοινωνίας κατά τα όσα και παραπάνω αναφέρονται, 

  - Έχει οικογένεια κατά τα όσα έχουν ήδη εκτεθεί και ένα ισχυρό οικογενειακό περιβάλλον με το οποίο συνδέεται  πολύ  στενά,

  - Έχει δραστηριότητες συγγραφικές και εκδοτικές  από τις οποίες  στηρίζεται  η οικογένεια του,

  -  Έχει εξ αυτών  δημόσια παρουσία  και κύκλο  βιοτικών σχέσεων, τις οποίες δεν νοείται να διαρρήξει  προς τον σκοπό μιας  άλλης επιλογής παρανομίας,

  - Τήρησε ανελλιπώς  τους όρους και επέστρεψε, συχνά μάλιστα νωρίτερα από το προβλεπόμενο,  στο κατάστημα κράτησης. 

  Από την πρώτη στιγμή έθεσε τον εαυτό του στην κρίση της Δικαιοσύνης, χωρίς να επιχειρήσει να  διεκδικήσει με οποιοδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε απαλλαγή του ή μείωση του ποινικού και κοινωνικού κόστους  των πράξεων που του αποδίδονταν.

  Έχει οικογένεια, η οποία τον στηρίζει και με την οποία διατηρεί ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς, αποτελούμενη από τη σύζυγο του Αγγελική Σωτηροπούλου και τον γιο του Έκτορα Κουφοντίνα, σήμερα 28 ετών, ο οποίος είναι φοιτητής ΕΜΠ, οι οποίοι διαμένουν στην Αττική,  σε κατοικία της οικογένειας στην  περιφέρεια της κοινότητας Βαρνάβα, όπου και ο ίδιος διέμενε  μέχρι το 2002 και όπου διαμένει κατά τις άδειες απουσίας του από το κατάστημα κράτησης.  

  Εξάλλου, καθόλα αυτά τα χρόνια δεν έπαψε να εργάζεται  στην φυλακή, από δημιουργική διάθεση, άλλα και προς χάριν της οικονομική στήριξης της οικογένειας του, κάνοντας διορθώσεις κειμένων, πραγματοποιώντας μεταφράσεις βιβλίων, και γράφοντας"

  Φρονηματική διερεύνηση

  Ο Δ. Κουφοντίνας αναφέρει ότι μετά τημεταγωγή του από τις φυλακές του Κορυδαλλού στις φυλακές του Βόλου, "τρεις φορές, 3 διαφορετικοί εισαγγελικοί λειτουργοί έκριναν, ότι συντρέχουν οι τυπικές και ουσιαστικές  προϋποθέσεις  για την χορήγηση της άδειας. Κατά την διάρκεια όλων των προηγούμενων αδειών που του χορηγήθηκαν, τηρηθήκαν ανελλιπώς όλοι οι όροι που τέθηκαν και  καμία αντίθετη  άποψη δεν διατυπώθηκε από την  πλευρά των αρμοδίων για την χορήγηση οργάνων, καθώς  ο   Δ. Κουφοντινας  επέδειξε τον οφειλόμενο σεβασμό  στην  άσκηση του δικαιώματος  που του αναγνωρίστηκε".      

  Σημειώνεται δε, στο ίδιο υπόμνημα ότι "ο προσφεύγων μειοψηφήσας εισαγγελικός λειτουργός είχε συναινέσει σε προηγούμενο στάδιο  σε αντίστοιχο αίτημα του κρατουμένου, ο οποίος έλαβε ως εξ αυτού  την αιτηθείσα άδεια  και καμία αμφισβήτηση δεν υπήρξε και δεν  υπάρχει για την κατά τους όρους που τέθηκαν  χρήση της άδειας εκείνης  (και κάθε  άλλης  προηγούμενης άλλωστε)".  

  Σε άλλο σημείο επικαλείται  πως "ο νόμος δεν εξαρτά παντάπασι την χορήγηση της άδειας από το  είδος των ποινικών κατηγοριών  για τις οποίες καταδικάστηκε ο κρατούμενος, ενώ  η βαρύτητα της  υπόθεσης  λαμβάνεται υπόψη  στο νόμο    με την διάταξη που ορίζει τα ελάχιστα όρια  πραγματικής έκτισης ποινής για την θεμελίωση του δικαιώματος στην άδεια". Εξάλλου, συνεχίζει "σε κάθε περίπτωση,  οι πράξεις αξιολογήθηκαν  ποινικά από το Δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση. Η ποινική αξίωση της Πολιτείας εκφράστηκε και επιβλήθηκε με την απόφαση του αρμοδίου Δικαστηρίου και στην εκτέλεσή της εξαντλείται.  Το  Συμβούλιο της Φυλακής καλείται να την εκτελέσει κατά την έννοια και τις διατάξεις του νόμου και μέσα στα πλαίσια που του ορίζει ο Δικαστής, δεν δύναται όμως  να την επαναξιολογήσει ούτε να  την κρίνει  ούτε να την  επιβαρύνει με οποιοδήποτε τρόπο, καθώς αυτό το δικαίωμα ανήκει κυριαρχικά στην Δικαιοσύνη, η οποία και αποφάνθηκε".                                          

  Ο κρατούμενος, όπως υποστηρίζει ο Δ. Κουφοντίνας "έχει  το δικαίωμα να έχει τις πολιτικές, ιστορικές και ιδεολογικές του απόψεις , σύμφωνα με τις οποίες, όπως τις έχει εκφράσει και κατά τα Συμβούλια,  πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει μια άλλη καλλίτερη  και δικαιότερη κοινωνία, αλλά η πορεία προς αυτήν είναι θέμα της ιστορίας  και αυτό δεν έχει στοιχεία αντικοινωνικότητας".

  "Η ελευθερία των πεποιθήσεων και των στοχασμών προστατεύεται από το Σύνταγμα και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ, τόσο ως προς το δικαίωμα της  εξωτερίκευσης  όσο και ως προς το δικαίωμα της μη  εξωτερίκευσης που και τα δυο εναπόκεινται στην βούληση του ατόμου και προστατεύονται ως τέτοια.  Δεν βρίσκει επομένως έρεισμα στο νόμο   η διερεύνηση στοιχείων   φρονηματικού χαρακτήρα   από τα αρμοδία όργανα χορήγησης Αδειών,  διότι από καμία διάταξη του νόμου δεν προκύπτει  ότι δικαιούται το  Συμβούλιο να κρίνει τις πεποιθήσεις του  κρατούμενου".

  Διαβάστε ακόμη:

  Κουφοντίνας: "Η με βγάζετε από το υπόγειο ή φεύγω από το νοσοκομείο"

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ