Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Μαϊ-2019 08:12

  ΣτΕ: 14 χρόνια μετά δημοσίευσε την απόφαση για την απαγόρευση διαφήμισης καπνικών προϊόντων

  ΣτΕ: 14 χρόνια μετά δημοσίευσε την απόφαση για την απαγόρευση διαφήμισης καπνικών προϊόντων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Χρόνο ρεκόρ (όχι ότι δεν έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν και πιο καθυστερημένες αποφάσεις) 14 ετών χρειάστηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να αποφανθεί για συγκεκριμένη προσφυγή. Πρόκειται βέβαια για μια ακόμα ένδειξη της καθυστέρησης που επιδεικνύεται στις δικαστικές αποφάσεις και η οποία έχει προκαλέσει πολλές καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.   

  Τις παθογένειες αυτές είχε επισημάνει και η ίδια η πρόεδρος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προ διμήνου σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου "Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Προτάσεις για ένα Σύγχρονο Δικαστικό Σύστημα" (εκδ. "διαΝΕΟσις"), στο οποίο είναι εκ των συγγραφέων: "Στις ημέρες μας δεν είναι πλέον αρκετό η Δικαιοσύνη να οργανώνεται και να λειτουργεί σε καθεστώς ανεξαρτησίας. Μια ανεξάρτητη, αλλά βραδυπορούσα και ασθμαίνουσα Δικαιοσύνη δεν επιτελεί την αποστολή της, διότι δεν επιλύει σε εύλογο χρόνο τις διαφορές που φθάνουν ενώπιόν της, τούτο δε συνιστά τροχοπέδη στην κοινωνική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη".

  4χρονια και 3 μήνες!

  Διαχρονικά εκ των βασικών προβλημάτων της Δικαιοσύνης είναι η βραδύτητα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έκθεσης Ease of Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας (που παρουσιάζει η εφημερίδα) , η επίλυση μιας εμπορικής διαφοράς μεταξύ δύο επιχειρήσεων από Μονομελές Πρωτοδικείο και η εκτέλεση της σχετικής απόφασης χρειάζεται 1.580 μέρες στην Ελλάδα (δεδομένα Μαΐου 2018). Δηλαδή 4 χρόνια και 3 μήνες όταν ο  μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 582 μέρες δηλαδή 1,5 χρόνος. Παραδείγματος χάριν στη Γαλλία απαιτούνται 98 μέρες(!) , στην Ελβετία 142, στο Βέλγιο 164 και την Πορτογαλία 296 μέρες.

  Στον αριθμό των εκκρεμών διοικητικών διαφορών ανά 100 κατοίκους το 2016, η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ με 2,2 (το 2010 ήταν 3,7) όταν η Βουλγαρία είναι στις 0,1, η Ισπανία στις 0,3 και η Πορτογαλία στις  0,7.

  Η απόφαση 

  Η απόφαση που εκδόθηκε μετά από 14 χρόνια αφορά την απαγόρευση διαφήμισης προϊόντων καπνού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωση και ειδικά στον έντυπο Τύπο, η οποία επιβλήθηκε, κατ΄ επιταγή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας,  με υπουργική απόφαση το έτος 2005.

  Στην εκπνοή του 2005 εκδοτικές εταιρείες και εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούσαν να ακυρωθεί  μερικά, η από 29/7/2005 κοινή υπουργική απόφαση για τη διαφήμιση και χορηγία καπνού.

  Το Δ΄   του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από  14 χρόνια δημοσίευσε σήμερα την υπ΄  αριθμ. 857/2019 απόφασή του, με την οποία απορρίπτει ως αβάσιμους όλους τους λόγους που προβάλλονται  στην αίτηση ακύρωσης των εταιρειών στο χώρο του Τύπου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων