Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Μαϊ-2019 16:17

  Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρωτότυπο πρόγραμμα STEM για μαθητές Γυμνασίου

  Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρωτότυπο πρόγραμμα STEM για μαθητές Γυμνασίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα ένα θερινό πρόγραμμα STEM διάρκειας 2 εβδομάδων για παιδιά του Γυμνασίου. Η Μάθηση Πρωτοβουλία, ένας ελληνικός μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, σε συνεργασία με τη Σχολή Μωραΐτη και το MIT (Massachusetts Institute of Technology) Abdul Latif Jameel World Education Lab (J-WEL) οργανώνει το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, που θα διεξαχθεί από τις 25 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2019.

  Οι μαθητές θα διδαχθούν στα αγγλικά από φοιτητές εκπαιδευτές του MIT με μία αλληλεπιδραστική και ολοκληρωμένη μαθησιακή προσέγγιση χρησιμοποιώντας περιεχόμενο και υλικά που αναπτύχθηκαν από το MIT και προσαρμόστηκαν για το Mathisi STEM Camp στην Ελλάδα. 

  Θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις γνώσεις τους στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τα όσα έμαθαν για να αναπτύξουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.

  Το ημερήσιο πρόγραμμα θα διαρκεί από τις 9.00 π.μ. έως τις 15.00 μ.μ. θα υπάρχει διάλειμμα για γεύμα και αθλητική δραστηριότητα, αλλά και δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης με εισοδηματικά κριτήρια. Υπάρχουν διαθέσιμα σχολικά σε κεντρικούς άξονες, ενώ για πληροφορίες και αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 210 67 95 000.
   
  Το Πρόγραμμα Mathisi STEM
   
  Το πρόγραμμα θα διδάσκεται στα Αγγλικά, από ειδικευμένους εκπαιδευτές από το MIT που θα συνοδεύονται από Έλληνες καθηγητές. Όλες τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μωραΐτη στην Αθήνα, στα άρτια εξοπλισμένα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαστήρια της.

  Στην πρώτη εβδομάδα του προγράμματος, θα προσφερθεί μία επιλογή από 6 ενότητες, εισάγοντας πρακτική εμπειρία μάθησης στη φυσική, τη βιολογία, τη χημεία, την ηλεκτρονική, αναπτύσσοντας παράλληλα δεξιότητες προγραμματισμού και χρήσης εργαλείων. Για παράδειγμα, στην ενότητα σχεδιασμού ανεμογεννητριών, οι μαθητές θα εισαχθούν στο θέμα της αξιοποίησης της δύναμης του ανέμου για ενέργεια και θα διερευνήσουν κοινά προβλήματα που σχετίζονται με ανεμογεννήτριες, χρησιμοποιώντας βασικές έννοιες της φυσικής και της ηλεκτρολογίας. Σε μία άλλη ενότητα, οι μαθητές χρησιμοποιούν τις έννοιες της μηχανικής και του προγραμματισμού για τον προγραμματισμό και τη βαθμονόμηση ενός συστήματος που λειτουργεί με ηλεκτρο-εγκεφαλικά σήματα χρησιμοποιώντας ειδικά ακουστικά. Θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν και να ελέγξουν την κίνηση των κινητήρων σε δεξαμενές νερού ανταποκρινόμενες σε αλλαγές στις ανθρώπινες συναισθηματικές καταστάσεις.

  Η θεματολογία και οι δεξιότητες που αναπτύχθηκαν μέσα στην πρώτη εβδομάδα θα επιτρέψουν στους μαθητές στη δεύτερη εβδομάδα του προγράμματος να δημιουργήσουν σε ομάδες δικά τους έργα βασισμένα στις γνώσεις που έλαβαν, με γνώμονα ένα πραγματικό πρόβλημα ή μια καινοτόμο ιδέα. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους στους εκπαιδευτές και τους γονείς στο τέλος του προγράμματος. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες και στην σελίδα www.mathisi.org.

  Μέσω αυτού του προγράμματος η Mathisi φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα σοβαρό και δοκιμασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από έναν παγκοσμίου φήμης οργανισμό καθιστώντας το προσιτό σε όλους τους νέους έφηβους και τις οικογένειές τους στην Αττική, χωρίς άλλα κριτήρια επιλεξιμότητας εκτός από το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό.

  Το πρόγραμμα αυτό κατέστη εφικτό από την ευγενική υποστήριξη που έλαβε ο Mathisi από τους αρχικούς εταίρους και δωρητές του. H επέκταση του προγράμματος χρειάζεται πρόσθετη υποστήριξη και η Mathisi συνεχίζει τις προσπάθειές της για να προσελκύσει όλο και περισσότερους οργανισμούς που μοιράζονται το στόχο της συμβολής στη γεφύρωση του εκπαιδευτικού χάσματος στην Ελλάδα.

  Η Mathisi Initiative

  Το όραμα της Mathisi είναι να συνεργαστεί με εκπαιδευτικούς οργανισμούς και διεθνούς φήμης ακαδημαϊκούς για να φέρει εξαιρετικά εκπαιδευτικά προγράμματα και περιεχόμενο με προσιτό τρόπο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες κοινότητες στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες, με την υποστήριξη ιδιωτών και δημόσιων χορηγών. Για το 2019 η Mathisi συνεργάζεται με το MIT Abdul Latif Jameel World Education Lab  (J-WEL) και τη Σχολή Μωραΐτη για την εισαγωγή ενός προγράμματος που αναπτύχθηκε στο MIT J-WEL, με βάση ένα πρόγραμμα που προσφέρεται ήδη σε μια ομάδα σχολείων του Hong Kong τα τελευταία δύο καλοκαίρια.

  Το ΜΙΤ J-WEL

  Το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) είναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ το οποίο συστηματικά κατατάσσεται στα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας αλλά και παγκοσμίως. Το MIT Abdul Latif Jameel World Education Lab (J-WEL) συνεργάζεται με οργανώσεις-μέλη με σκοπό την προώθηση της αριστείας και του μετασχηματισμού. Εμπλέκει εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, φορείς χάραξης πολιτικής, κοινωνικούς φορείς, εργοδότες και εργαζόμενους, με διαδικτυακή και προσωπική συνεργασία, αλλά και μέσω εργαστηρίων, έρευνας και ενημερωτικών εκδηλώσεων.

  Η Σχολή Μωραΐτη

  Η Σχολή Μωραΐτη είναι από τα κορυφαία ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα από το 1936 και προσφέρει ελληνική και IB εκπαίδευση. Σε ένα περιβάλλον φροντίδας που συνδυάζει την παράδοση και την καινοτομία, στοχεύει στην ανάπτυξη ενεργών μελών της κοινωνίας σε ένα διεθνές περιβάλλον και σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο: νέους που επιδιώκουν την επίτευξη πολιτιστικής και ακαδημαϊκής αριστείας, να γίνουν υπεύθυνοι και να επιδιώξουν τη δια βίου μάθηση, να δεσμευτούν στην προσωπική ακεραιότητα και να έχουν την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης, να σέβονται και να προάγουν την κοινωνική και πολιτιστική πολυμορφία. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ