Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Μαϊ-2019 14:29

  Αποζημίωση 6.000 ευρώ (στον καθένα) για Ηριάννα και Περικλή από τη δικαιοσύνη

  Αποζημίωση 6.000 ευρώ (στον καθένα) για Ηριάννα και Περικλή από τη δικαιοσύνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Δικαίωση – πέραν της ποινικής- και ηθική για την Ηριάννα και τον Περικλή, που είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στην Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς αλλά αθωώθηκαν σε δεύτερο βαθμό, είναι η αναγνώριση εκ μέρους του Πενταμελούς Εφετείου πως στην περίπτωσή τους υπήρξε λάθος της δικαιοσύνης.

  Η αναγνώριση αυτή έρχεται μέσα από την επιδίκαση αποζημίωσης περίπου 6.000 ευρώ για τον καθένα εξαιτίας της φυλάκισής τους. Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών μετά την προσφυγή τους για αποζημίωση εξαιτίας της φυλάκισης τους τους επιδίκασε αποζημίωση 15 ευρώ για κάθε ημέρα από τις 400 που έμειναν στη φυλακή.

  Πρόκειται ουσιαστικά για έμμεση αναγνώριση του λάθους της καθώς στη δευτεροβάθμια δίκη αθωώθηκαν. Αντίθετα πρωτοδίκως είχαν κριθεί ένοχοι και τους επιβλήθηκε κάθειρξη των 13 ετών με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη φυλακή.

  Οι συνήγοροί τους υποστηρίζοντας το αίτημα για αποζημίωση, σημείωσαν ότι η κράτηση τους, εκτός του ότι ήταν άδικη, τους εμπόδισε επαγγελματικά και τους στιγμάτισε κοινωνικά. Η Ηριάννα δεν εργάζεται πια στο διδασκαλείο εκμάθησης νεοελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς, καθώς την θέση της πήραν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που είχαν περισσότερα μόρια, όσο η Ηριάννα ήταν στη φυλακή.

  "Τους έκοψαν τα φτερά" είπε η συνήγορος του Περικλή, ζητώντας από το δικαστήριο να αναγνωρίσει το ανώτατο πόσο αποζημίωσης που προβλέπει ο νομός, δηλαδή 29 ευρώ την ημέρα. Τελικά το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 15 ευρώ για κάθε μέρα κράτησης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ