Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Μαϊ-2019 13:23

  Σχόλιο Κορκίδη για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων

  Σχόλιο Κορκίδη για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Τριπλό πακέτο" ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανακοινώθηκε και θα κατατεθεί σήμερα Δευτέρα 6 Μαΐου στη Βουλή από το ΥΠΟΙΚ, για φυσικά και νομικά πρόσωπα, που χρωστούν σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, ώστε να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις και να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

  Όπως αναφέρει το ΕΒΕΠ στην ανακοίνωσή του, οι ρυθμίσεις έχουν "έκτακτο" χαρακτήρα και πολύ περιορισμένη χρονική διάρκεια. Στη τριπλή ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έως 31/12/2018, ενώ οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 14 Μαΐου για τα φυσικά πρόσωπα και από τις 16 Μαΐου για τα νομικά και η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου 2019. Ζητούμενο βεβαίως είναι η ψήφιση να γίνει εντός της εβδομάδος και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα. Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται να ψηφιστεί, μετά και τη τελική έγκριση της τρόικα, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας επίσκεψης από την 6η Μαΐου. Η νέα ρύθμιση απευθύνεται κυρίως στους οφειλέτες που αποκλείονται σήμερα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενσωματώνει δικλείδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά ταυτόχρονα υιοθετεί ρυθμίσεις διαφορετικών ταχυτήτων και ενσωματώνει πολλές κλίμακες δόσεων. 

  Συγκεκριμένα αφορά:

  •Οφειλές, ύψους 104,4 δισ. ευρώ, στην εφορία με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, κούρεμα στις προσαυξήσεις και ρύθμιση σε έως 120 δόσεις.

  •Οφειλές, ύψους 38,2 δισ. ευρώ ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς τον ΕΦΚΑ με κούρεμα στις προσαυξήσεις και ρύθμιση σε έως 120 δόσεις.

  •Οφειλές, σε δήμους ακόμη και με πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις και αποπληρωμή έως και σε 100 δόσεις.

  Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. & Π.Ε.Σ.Α. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: "...έστω και τώρα η πολυαναμενόμενη νέα τριπλή ρύθμιση των 120 δόσεων, θα δώσει μία τελευταία ευκαιρία και ανάσα σε πολλούς, αλλά όχι σε όλους από τα 4,1 εκ. οφειλέτες, που χρωστούν σήμερα 104,4 δις ευρώ στην εφορία και σε 1,55 εκ. που οφείλουν 38,2 δις ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το υπέρογκο αυτό ποσό έχει δημιουργηθεί κατά 48% από μη φορολογικά έσοδα, το 27% από έμμεσους φόρους, το 22% από άμεσους φόρους και το 3% από λοιπά έσοδα. Εκτιμώ ότι οι βασικοί "κόφτες", εισοδήματος και περιουσίας, θα αφήσουν πολλούς οφειλέτες εκτός κάποιας από τις τρεις ρυθμίσεις. Διακρίνω και σε αυτό το νομοσχέδιο άλλη μία αυστηρή διάκριση που αδικεί και τιμωρεί τις ειλικρινείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος επισημαίνω ότι, αυτό που δεν προβλέπεται για άλλη μία φορά από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, είναι η αναγνώριση των συνεπών εργοδοτών και η επιβράβευση των ενήμερων φορολογουμένων, με συμβολική μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών τους εισφορών, αφού η συνέπεια και η ενημερότητα δεν είναι πλέον ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση."
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ