Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Μαϊ-2019 17:59

  Ποια επαγγέλματα μένουν εκτός βαρέων και ανθυγιεινών με τη "βούλα" του ΣτΕ

  Ποια επαγγέλματα μένουν εκτός βαρέων και ανθυγιεινών με τη "βούλα" του ΣτΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ειδικότητες επαγγελμάτων που εξαιρούνται από τη υπαγωγή τους τα βαρέα και ανθυγιεινά επικυρώθηκαν με τέσσερις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο έκρινε συνταγματική και νόμιμη τη σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας.

  Η συγκεκριμένη απόφαση εξαιρούσε ορισμένες κατηγορίες και οι εκπρόσωποί τους προσέφυγαν στο ΣτΕ, το οποίο όμως απέρριψε τις σχετικές προσφυγές.

  Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στην υαλουργία, την τσιμεντοβιομηχανία,  στη διακίνηση  τσιμέντου, στα λατομεία αδρανών υλικών, στη χημική βιομηχανία, στην κατεργασία ελαστικών και πλαστικών, στον κινηματογράφο, μέλη των οποίων εξαιρέθηκαν από την υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

  Η επταμελής σύνθεσης του Α΄  Τμήματος του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αναστάσιο Γκότση και εισηγήτρια τη σύμβουλο Παρασκευή Μπραίμη, με  τέσσερις αποφάσεις της (508-511/2019) απέρριψαν ως αβάσιμες όλες τις αιτήσεις ακύρωσης των Σωματείων.

  Το δικαστήριο αναφέρει πως είχε συσταθεί ειδική επιτροπή προκειμένου να γνωμοδοτήσει με καθορισμένα κριτήρια, ενώ το 2010 υπεγράφη το "μνημόνιο συνεργασίας", το οποίο προέβλεπε διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων, στο κεφάλαιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ο περιορισμός του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

  Όπως λένε οι δικαστές, ακολούθησε το νέο ασφαλιστικό σύστημα (νόμος 3863/2010) με το οποίο καθορίστηκε ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αφού πρώτα ακούστηκαν και οι απόψεις της ΓΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ, κ.λπ. Στη συνέχεια σε ορισμένες περιπτώσεις επανεξετάστηκε ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και εντάχθηκαν ειδικότητες που είχαν αρχικά εξαιρεθεί.

  Π. Στάθης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ