Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Απρ-2019 12:19

  ΠΟΠΟΚΠ : Η κυβέρνηση λέει "όχι'' σε ένα νέο ανεξάρτητο Οργανισμό για την Εργατική Κατοικία και Εστία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΠΟΠΟΚΠ : Η κυβέρνηση λέει "όχι'' σε ένα νέο ανεξάρτητο Οργανισμό για την Εργατική Κατοικία και Εστία

  Αρνητική ήταν απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας, κου. Κωνσταντίνου Μπάρκα στο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) για ίδρυση ενός νέου ανεξάρτητου Φορέα για την εργατική εστία και κατοικία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΠΟΚΠ, χθες Τρίτη 23 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με τον Υφυπουργό Εργασίας κο Κωνσταντίνο Μπάρκα και αντικείμενο συζήτησης ήταν τόσο τα προβλήματα των εργαζομένων των καταργημένων Οργανισμών της Εργατικής Κατοικίας και της Εστίας όσο και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των προγραμμάτων στέγασης και μέριμνας. Από πλευράς εργαζομένων, τέθηκε το ζήτημα της επανίδρυσης ή της δημιουργίας νέου σύγχρονου ενιαίου Οργανισμού με πολλαπλούς διακριτούς λογαριασμούς μέσω των οποίων θα χρηματοδοτούνται οι κατασκευές νέων κοινωνικών κατοικιών, οι επιδοτήσεις ενοικίου και στεγαστικού δανείου, οι επισκευές διαμερισμάτων, οι χορηγήσεις νέων δανείων αλλά και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των υφισταμένων εργατικών κατοικιών μέσω της ενεργοποίησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία η Ελλάδα δυστυχώς αδιαφορεί ή αδυνατεί να απορροφήσει. Η ΠΟΠΟΚΠ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός ανεξάρτητου Οργανισμού, αφού μεταξύ άλλων οι δεσμεύσεις του νέου Μεσοπρόθεσμου 2020-2023 περιορίζουν τον ΟΑΕΔ με τρόπο ώστε να μην έχει την δυνατότητα εκπόνησης στεγαστικών προγραμμάτων, αφού ο προϋπολογισμός του ουσιαστικά εξαντλείται στην υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας. Επισημάνθηκε επίσης ότι, μέσω της συνεχιζόμενης παρακράτησης από τους εργαζόμενους, 1% υπέρ του ΟΕΚ και 0,35% υπέρ του ΟΕΕ, στον ΟΑΕΔ έχει δημιουργηθεί αποθεματικό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και το οποίο λιμνάζει ελλείψει σχεδιασμού για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων στέγασης, ενώ αναφερθήκαμε και στο ζήτημα της κατοχύρωσης της περιουσίας των δύο Οργανισμών. Τονίστηκε, ιδιαίτερα, το μεγάλο πρόβλημα με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίες ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της στέγασης μετατρέποντάς την σε πεδίο άγριας κερδοφορίας, δημιουργώντας ταυτόχρονα αρνητικές παρενέργειες στη συνολική προσφορά κατοικίας και ραγδαία άνοδο των τιμών.

  Δυστυχώς η θέση του Υφυπουργού σχετικά με τη δημιουργία νέου ανεξάρτητου Οργανισμού ήταν απόλυτα αρνητική. Όπως δήλωσε δε, κάθε αναφορά σε σχετικές κυβερνητικές δεσμεύσεις, συζητήσεις και υποσχέσεις αποτελεί "παρελθοντολογία".

  Επιβεβαίωσε επίσης στους εργαζομένους των ταμείων ότι, για το προσεχές μέλλον δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός ο οποίος να αφορά στην υλοποίηση νέων προγραμμάτων στέγασης. Η αναφορά του επικεντρώθηκε σε κάποιες προτάσεις αλλά και δράσεις που το Υπουργείο ήδη εκπονεί μέσω της Πρόνοιας και ως σκοπό έχουν την παρέμβαση του Κράτους με την μορφή επιδότησης ενοικίου. Παρότι η ΠΟΠΟΚΠ επέμεινε εκτενώς στην αναγκαιότητα παραγωγής στέγης με νέες κατασκευές κοινωνικών κατοικιών και φοιτητικών εστιών οι οποίες θα έχουν πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, δεν δεσμεύτηκε για τίποτα. Τέθηκε επισταμένως ο κίνδυνος εξώσεων σε πολλούς συμπολίτες μας εξαιτίας της κατάργησης του ν. Κατσέλη και του διάδοχου νομικού πλαισίου που έχει ήδη ψηφιστεί, αλλά δυστυχώς ο Υφυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικό.

  Ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσε στην ΠΟΠΟΚΠ το σημείο της συζήτησης που αφορούσε στην ενημέρωση του Υφυπουργού για τα εκατό (100) διαμερίσματα του ΟΕΚ τα οποία είναι "ιδιοκτησιακά", χωρίς προβλήματα και για τα οποία απαιτούνται συγκεκριμένες επισκευές προκειμένου να κληρωθούν στους εργαζόμενους. Η απάντηση που έλαβε η Ομοσπονδία ήταν ότι εδώ και δύο μήνες ζητάει ενημέρωση αλλά δεν του παρέχονται οι σχετικές λίστες με τα διαμερίσματα. Ως απάντηση η Ομοσπονδία του παρέδωσε τις λίστες και για άλλη μια φορά εκφράσαμε την απορία μας για τις σχέσεις Υπουργείου Εργασίας και ΟΑΕΔ. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι από το 2014 που εκδόθηκε η τελευταία Υπουργική Απόφαση κλήρωσης σπιτιών του ΟΕΚ, υπάρχουν διαμερίσματα όπως στην Ζάκυνθο τα οποία δεν έχουν επισκευαστεί, παρότι έχουν ήδη κληρωθεί. Αυτό αποδεικνύει και την αδυναμία του ΟΑΕΔ να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο αντικείμενο, δηλαδή το σχεδιασμού και την υλοποίηση στεγαστικών προγραμμάτων.

  Όσον αφορά στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς τονίστηκε η ανάγκη αύξησης των μόνιμων οργανικών θέσεων στο νέο Οργανόγραμμα ΟΑΕΔ έτσι ώστε ο νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός στην Καρδίτσα να λειτουργεί με μόνιμους υπαλλήλους και όχι με προσωπικό ορισμένου χρόνου το οποίο θα αλλάζει κάθε χρονιά με δυσμενή αντιπαιδαγωγικά αποτελέσματα αλλά και η αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων σε πολλές ειδικότητες στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς με στόχο την εξυπηρέτηση όλων των οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τους ιδιωτικούς σταθμούς. Θέσαμε επίσης το ζήτημα της θέσπισης επιδομάτων ΒΑΕ για το προσωπικό καθαριότητας, των μαγείρων και των τραπεζοκόμων. Στα συγκεκριμένα ζητήματα η θέση του Υφυπουργού υπήρξε θετική. Προτείναμε επίσης την κατασκευή νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών-Νηπιαγωγείων σε όλη την Ελλάδα και την αδειοδότηση των υφισταμένων για να λειτουργούν και ως Νηπιαγωγεία, αλλά και τη κτιριακή επισκευή τους.

  Παρότι συζητήθηκε εκτενώς αλλά και κατατέθηκε από την ΠΟΠΟΚΠ συγκεκριμένη διάταξη νόμου για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των συναδέλφων που απασχολούνται με δικαστικές αποφάσεις, ο Υφυπουργός δεν δεσμεύτηκε για οριστική επίλυση του θέματος μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας, ενώ μας δήλωσε ότι σαν Κράτος υποχρεούται να εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα εναντίον των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους.

  Τέλος, για τα ζητήματα που αφορούν στην πληρωμή των ελέγχων και στη μη καταβολή από τον ΟΑΕΔ εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΤΣΜΕΔΕ οι απαντήσεις του κινήθηκαν εντός του πλαισίου που περιγράφεται στη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΝ.Σ.ΥΠ.ΟΑΕΔ -τ.ΟΕΚ-τ.ΟΕΕ. μετά την αντίστοιχη, πρόσφατη συνάντησή που πραγματοποίησαν.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων