Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Απρ-2019 18:51

  ΣτΕ: Πόθεν έσχες μέχρι τέλος Απριλίου και οι δικαστές

  ΣτΕ: Πόθεν έσχες μέχρι τέλος Απριλίου και οι δικαστές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας  οι αιτήσεις ακύρωσης των δικαστικών ενώσεων κατά του νέου νόμου για την ηλεκτρονική δήλωση πόθεν έσχες. Έτσι ανοίγει ο δρόμος έτσι ώστε να υποβάλλουν κανονικά μέχρι το τέλος Απριλίου (όπως όλοι οι υπόχρεοι) και οι δικαστές και οι εισαγγελείς.

  Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας των δικαστών αφορούσαν κυρίως τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής που κάνει τον έλεγχο, όμως οι σύμβουλοι Επικρατείας, έκριναν ότι :

  - Οι νομοθετικές διατάξεις (ν. 4571/2018 για το πόθεν έσχες) δεν αντίκεινται στο σύνταγμα, κατά το σκέλος που προβλέπουν,  ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, μέλη της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης ορίζονται με απόφαση των προέδρων των οικείων δικαστηρίων και με πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα, και όχι από το  Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. 

  -Συνταγματική επίσης κρίθηκε η διάταξη σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της επιτροπής που ελέγχει και το πόθεν έσχες των δικαστικών, (11μελής επιτροπή) την οποία απαρτίζουν πρόσωπα αυξημένου θεσμικού κύρους, όπως είναι από   4 ανώτατοι δικαστές και 2 ανώτατοι  εισαγγελείς, ο  υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,  δύο βουλευτές, κ.λπ.

  -Συνταγματική επίσης κρίθηκε η ρύθμιση για δήλωση στο πόθεν έσχες μετρητών πάνω από 30 χιλιάδες που βρίσκονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και η δήλωση κινητών σημαντικής αξίας, πάνω από 40 χιλιάδες, για τα οποία οι υπόχρεοι σε δήλωση δεν διαθέτουν παραστατικά.

  Π. Στάθης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων