Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Απρ-2019 12:04

  Αντίθετοι οι δικηγόροι στην "επί τα χείρω αντικατάσταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας"

  Αντίθετοι οι δικηγόροι στην "επί τα χείρω αντικατάσταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο πλαίσιο των εργασιών του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων -διεξάγεται στις Σέρρες- εκδόθηκε ψήφισμα με το οποίο εκφράζεται η αντίθεση των δικηγόρων στην "επί τα χείρω αντικατάσταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας" βάσει του νόμου "Κατσέλη" (ν. 3869/2010) από την υποχρεωτική προσφυγή σε πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού (ν. 4605/2019).

  Με αυτό τον τρόπο, σημειώνεται στο ψήφισμα, "ο οφειλέτης στερείται κατ' αποτέλεσμα τον φυσικό του δικαστή και εξαρτάται αποκλειστικά από την προαίρεση των δανειστών του να αποδεχθούν τη ρύθμιση του δανείου του".

  Ακόμα, αναφέρεται στο ψήφισμα, ότι "οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο ορίστηκαν τόσο αυστηρές που καθιστούν στην πράξη εξαιρετικά δυσχερή την προστασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών νοικοκυριών" και σημειώνεται: "Ιδίως με το νεοεισαγόμενο κριτήριο του ύψους του υπολοίπου που ορίστηκε στις 130.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια και 100.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια αποκλείονται πολλές περιπτώσεις δανειοληπτών οι οποίοι ως γνωστόν έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης, των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της και την πολιτική της υπερχρέωσης που αφειδώς προώθησαν τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα".

  Με τον τρόπο αυτό, "καλούνται αυτοί που έχουν την μικρότερη ευθύνη για την δημιουργία του προβλήματος να επιβαρύνονται με το μεγαλύτερο τίμημα για την επίλυσή του".

  Τέλος, αναφέρεται στο ψήφισμα ότι "μπροστά στο επερχόμενο κύμα πλειστηριασμών και εξώσεων που κινδυνεύει να οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας θα πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια να καθιερωθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας".

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων