Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Απρ-2019 08:20

  Ποινικός Κώδικας: Αλλάζει (σε επιμέρους άρθρα) και κατατίθεται εντός Μαΐου

  Ποινικός Κώδικας: Αλλάζει (σε επιμέρους άρθρα) και κατατίθεται εντός Μαΐου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Εντός Μαΐου προχωρεί όπως όλα δείχνουν η κατάθεση και ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τα νομοθετήματα δηλαδή που αλλάζουν τα πάντα στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

  Πρόκειται, μετά από 70 χρόνια ισχύος των προηγουμένων, για τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων πολλών δεκαετιών, η οποία δεν αφορά  μόνο τη Δικαιοσύνη αλλά όλες τοις κοινωνικές δομές. Ήδη μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης στις 14 Απριλίου η νομοπαρασκευαστική επιτροπή προχωρεί – σύμφωνα με πληροφορίες- σε αρκετές αλλαγές, κυρίως σε ρυθμίσεις που είχαν αρχικά προταθεί, αλλά  στη συνέχεια δέχθηκαν επικρίσεις.

  Οι αλλαγές
  Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές θα υπάρξουν:
  - Στη ρύθμιση για την εγκληματική οργάνωση, που είχε επικριθεί για επιεική μεταχείριση, ενόψει και της εκκρεμότητας για τη δίκη της Χρυσής Αυγή. Τελικά θα προβλεφθούν  ποινές που θα φθάνουν ως τα 15 χρόνια για όσους κατηγορούνται το εν λόγω αδίκημα, ενώ θα υπάρξει και ρύθμιση για θεμελίωση της κατηγορίας της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

  - Για τα αδικήματα που ο νέος Ποινικός Κώδικας καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη και προβλέπει, ότι ο παθών πρέπει να έχει υποβάλλει μήνυση, θα προβλεφθεί ειδική προθεσμία, τριών μηνών, μέσα στην οποία όσοι επιθυμούν τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας θα το δηλώσουν, έτσι ώστε να μην τιναχθούν στον αέρα δίκες που ήδη έχουν ξεκινήσει με το παλιό καθεστώς.

  - Επίσης αλλαγές θα υπάρξουν και στις διατάξεις για την κατοχή εκρηκτικών καθώς το εν λόγω αδίκημα, υπό προϋποθέσεις, θα παραμείνει ως κακούργημα - και δεν θα μετατραπεί σε πλημμέλημα.

  - Παράλληλα σειρά αδικημάτων τα οποία επρόκειτο να μετατραπούν σε πλημμελήματα, θα παραμείνουν ως κακουργήματα, αλλά με μικρότερες ποινές, ως έξι χρόνια.

  - Επίσης οι  διατάξεις για τον βιασμό και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για το εν λόγω αδίκημα, που είχαν αρχικά προταθεί, αλλά επικρίθηκαν ως ρυθμίσεις που περιορίζουν την ποινική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, θα βελτιωθούν και θα προβλέπουν την αυστηρή τιμωρία των δραστών.

  Εντός Μαΐου
  Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Δικαιοσύνης προτίθεται να φέρει το νομοθέτημα στη Βουλή εντός Μαΐου. Κι αυτό γιατί πλέον ο χρόνος είναι εξαιρετικά κρίσιμο στοιχείο δεδομένου ότι στα δικαστήρια παρατηρείται μια απόλυτη στασιμότητα εν αναμονή της ψήφισης των νέων κωδίκων. Παρά τα ξεκάθαρα μηνύματα που στέλνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία, πως η Δικαιοσύνη πρέπει να συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της, είναι προφανές ότι τα μολύβια έχουν "κατέβει" δεδομένου πως άπαντες περιμένουν την ψήφιση των κωδίκων, που θα αλλάξουν τα πάντα. Γι αυτό και τελικά ο χρόνος ψήφισης είναι το κρίσιμο στοιχείο πλέον στην Δικαιοσύνη.  

  Κρίσιμο θεωρείται από δικαστές και εισαγγελείς το θέμα του χρόνου της εφαρμογής των νέων κωδίκων, καθώς ήδη δίκες κινούνται με αργούς ρυθμούς ενόψει της νομοθετικής  μεταβολής και οι ανακριτές σε σοβαρές υποθέσεις φρενάρουν τις έρευνες ενόψει των νέων διατάξεων.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ