Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Απρ-2019 19:04

  Εισαγγελέας στη δίκη Siemens: 8% η μίζα στην κατώτερη βαθμίδα και 2% στην ελίτ και "άλλους"

  Εισαγγελέας στη δίκη Siemens: 8% η μίζα στην κατώτερη βαθμίδα και 2% στην ελίτ και "άλλους"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Την κλιμάκωση της μίζας στο 8% επί του συνολικού κόστους της σύμβασης στα κατώτερη στελέχη του ΟΤΕ και το 2% στην -προφανώς- ολιγομελή ελίτ η οποία κινούσε τα νήματα, περιέγραψε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών Ελένη Σκεπαρνιά, στη δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens.

  Στο πρώτο μέρος της αγόρευσής της η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι 11 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων και πρώην στελέχη της ελληνικής εταιρείας, όπως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο Χρήστος Καραβέλας, αποδίδοντάς τους την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση καθώς και ανά περίπτωση , πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ ενοχή ζήτησε και για πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής εταιρίας.

  Μαύρο χρήμα

  Η εισαγγελέας τους απέδωσε κεντρικό ρόλο στη διακίνηση μαύρου χρήματος στην ερευνώμενη υπόθεση της σύμβασης 8002 της Siemens και του ΟΤΕ. Η διακίνηση, όπως είπε, γινόταν μέσω off shore εταιριών αλλά και παροχής συμβούλων που λειτουργούσαν ως "πλυντήρια" αλλά και με μετρητά από χέρι σε χέρι. Απέδωσε κεντρικό ρόλο στον Μιχάλη Χριστοφοράκο εκφράζοντας την άποψη ότι στην περίπτωση του δεν ισχύει κανένα δεδικασμένο από τις αποφάσεις της γερμανικής δικαιοσύνης τις οποίες επικαλείται η υπεράσπιση του.

  Εκτίμησε μάλιστα πως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στις καταθέσεις του στη Γερμανία προσπάθησε να πείσει ότι τα χρήματα που του καταλογίζεται πως διακίνησε αφορούσαν αποκλειστικά χρηματισμό κομμάτων, ώστε να αντιμετωπίσει κατηγορία μόνο για παράνομες χορηγίες και όχι για χρηματισμούς κρατικών υπαλλήλων.

  "Γνώριζε και ενέκρινε όλες τις παράνομες πληρωμές", ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός ενώ τόνισε πως με τον συγκατηγορούμενο του πρώην στέλεχος της εταιρίας "είχαν κατανείμει τους ρόλους" με τον έναν να χρηματίζει με το 8% επί του συνολικού κόστους της σύμβασης την κατώτερη βαθμίδα του ΟΤΕ και "τον Χριστοφοράκο με το 2% την ανώτερη βαθμίδα και άλλες επαφές του".

  Η Εισαγγελέας καταλόγισε στον κατηγορούμενο για την επίτευξη της σύμβασης 8002 την διακίνηση ποσών που υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ , μέσω πολυδαίδαλων διαδρομών, αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά όπως η περίπτωση βαλίτσας που του είχε παραδοθεί στο αεροδρόμιο της Γενεύης με 2 εκατομμύρια μάρκα.

  Απαλλαγή

  Την ίδια ώρα, πρότεινε την πλήρη απαλλαγή συνολικά πέντε κατηγορούμενων. Για τους τέσσερις που εμφανίζονται να είχαν το ρόλο παρένθετου προσώπου στις "ωφέλιμες πληρωμές" η εισαγγελέας εξέφρασε τις αμφιβολίες της ότι διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδονται, ενώ ζήτησε την απαλλαγή του κατηγορούμενου Γερμανού διευθύνοντα σύμβουλου της μητρικής Siemens, διαπιστώνοντας έλλειψη δόλου.

  Η αγόρευση της εισαγγελέως θα συνεχίσει την Τετάρτη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων