Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Απρ-2019 18:26

  ΣτΕ: Ένα παράβολο των 150 ευρώ θα πληρώνουν οι πολίτες στις ομαδικές προσφυγές

  ΣτΕ: Ένα παράβολο των 150 ευρώ θα πληρώνουν οι πολίτες στις ομαδικές προσφυγές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην ανατροπή απόφασης του Β’ Τμήματος, προχώρησε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία αποφάνθηκε πως οι πολίτες σε περίπτωση ομαδικών προσφυγών θα πληρώνουν μόνον ένα παράβολο των 150 ευρώ και όχι από 150 ευρώ ο κάθε προσφεύγων.

  Το Β' Τμήμα προ μηνών είχε κρίνει ότι στις ομαδικές αγωγές θα καταβάλλει ξεχωριστά 150 ευρώ ο κάθε ένας από όσους συμμετέχουν στην αίτηση ακύρωσης (ομοδικία).  Δηλαδή, σύμφωνα με την απόφαση του Τμήματος που δεν επικράτησε τελικά,  εάν στην ομαδική αγωγή-ομοδικία είναι 10 άτομα, το συνολικό ποσό των παραβόλων θα ανερχόταν στα 1.500 ευρώ.

  Η πλειοψηφία  της αυξημένης 7μέλους σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ είχε κρίνει ότι "προκύπτει αβίαστα ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 36 του π.δ. 18/1989, σε περίπτωση άσκησης αιτήσεως ακυρώσεως από περισσότερα πρόσωπα και ανεξαρτήτως της ύπαρξης δεσμού ομοδικίας μεταξύ τους, οφείλεται, επί ποινή απαραδέκτου παράβολο χωριστά για καθένα από τα πρόσωπα αυτά" και είχε παραπέμψει το όλο ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

  Τώρα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τις υπ΄ αριθμ. 682-684/2019 αποφάσεις της έκρινε ότι σε περίπτωση κατάθεσης αίτησης ακύρωσης πλέον του ενός προσώπου (ομαδική αγωγή με κοινό δικόγραφο), πρέπει να καταβάλλεται ένα και μόνο παράβολο των 150 ευρώ, όπως γίνεται δηλαδή μέχρι τώρα.

  Π. Στάθης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων