Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Απρ-2019 08:43

  Η διαβούλευση έφυγε, οι (νέοι) Κώδικες έρχονται

  Η διαβούλευση έφυγε, οι (νέοι) Κώδικες έρχονται
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Την είσοδο της χώρας στη νέα ποινική εποχή, με την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σηματοδοτεί χθες, η ολοκλήρωση (και της παράτασης που είχε δοθεί) της δημόσιας διαβούλευσης.

  Το νομοθέτημα, το οποίο αλλάζει άρδην το σκηνικό σε ποινικό και κατ΄ επέκταση σε κοινωνικό επίπεδο, θεωρείται εκ των σημαντικότερων των τελευταίων δεκαετιών, και με τη σύμφωνη γνώμη – ως κεντρική ιδέα- όλων των πλευρών, πολιτικής ηγεσίας, νομικών και δικαστικών, προχωρεί άμεσα προς ψήφιση.

  Άλλωστε οι βασικές διαφωνίες αφορούσαν ένα πλέγμα 10-15 διατάξεων επί συνόλου 1000 και στους δυο κώδικες και με τη βούληση μάλιστα των αρμοδίων πως αλλαγές θα ενσωματωθούν αμέσως εφόσον –και όπου- κριθεί σκόπιμο.

  Η ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης πρακτικά σημαίνει πως τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών θα μελετήσουν τις παρατηρήσεις και τα σχόλια της διαβούλευσης, τις δημόσιες παρατηρήσεις και τις προτάσεις φορέων και ενώσεων (δικαστικών ή δικηγορικών, πανεπιστημίων κλπ) και θα ενσωματώσουν τις αλλαγές. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως ο χρόνος θα συμπτυχθεί και σύντομα το νομοθέτημα θα πάει στη Βουλή προς ψήφιση για ουσιαστικούς αλλά και πρακτικούς λόγους.

  Δεν δικάζουν
  Η αλλαγή στους κώδικές είναι πιο κοντά από ποτέ τα τελευταία χρόνια, παρότι είχε επιχειρηθεί και παλιότερα. Άλλωστε είναι κοινός τόπος πως μετά από 70 χρόνια ισχύος, οφείλει να αλλάξει. Σε αυτό συμφωνούν άπαντες, όπως και στην κατάργηση του δρακόντειου νόμου περί καταχραστών δημοσίου (1608/50) με τον οποίο κινδύνευσε με ισόβια η καθαρίστρια του Βόλου. Άλλωστε το να αντιμετωπίζει ίδια ποινή ο υπόλογος για οικονομικό έγκλημα με τον δολοφόνο, είναι προφανώς παράλογο και νομικά παρωχημένο.

  Πέραν όμως αυτών υπάρχουν πλέον και πρακτικοί λόγοι για τους οποίους συμφωνούν όλοι, πως οι κώδικες πρέπει να ψηφιστούν το συντομότερο. Και αυτοί έχουν να κάνουν με την  κοινή διαπίστωση πως "…τα δικαστήρια δεν δικάζουν περιμένοντας την ψήφιση των νέων Κωδίκων". Αυτή τη δικαστηριακή πραγματικότητα, πως πλέον τα δικαστήρια επί της ουσίας δεν δικάζουν (τουλάχιστον στις μεγάλες υποθέσεις) ενόψει της ψήφισης των νέων κωδίκων που θα αλλάξουν τα ποινικά δεδομένα, μετέφεραν πρόσφατα δικαστηριακοί και πολιτικοί παράγοντες στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά.

  Τη διαπίστωση δεν αρνήθηκε ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου αφού όλοι, δικαστές, νομικοί, διάδικοι, είναι εν αναμονή εν όψει των αλλαγών, γι αυτό δεν προχωρά η εκδίκαση υποθέσεων. Ο διακεκριμένος νομικός Π. Τσιρίδης μάλιστα το περιέγραψε ως εξής: "Σήμερα οι δικαστές νιώθουν ανασφάλεια. Και μόνο που ξέρουν ότι θα υπάρχουν αλλαγές , χρονοτριβούν για αυτό πρέπει να είναι άμεση η ψήφισή του".  
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων