Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Απρ-2019 08:35

  Άρειος Πάγος: Η ανανέωση (;) της θητείας της Ε. Τουλουπάκη και η εκκρεμότητα με τη Novartis

  Άρειος Πάγος: Η ανανέωση (;) της θητείας της Ε. Τουλουπάκη και η εκκρεμότητα με τη Novartis
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  H χρονική συγκυρία της ανανέωσης ή όχι της θητείας της Ελένης Τουλουπάκη, στην θέση της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, έρχεται στην πιο φορτισμένη στιγμή για την σοβαρότερη υπόθεση που χειρίστηκε τα δύο χρόνια που βρίσκεται στη θέση της. 

  Μην ξεχνάμε πως ανέλαβε στις 11 Απριλίου του 2017, παίρνοντας τη θέση της Ελένης Ράικου, η οποία μετά από δύο θητείες, παραιτήθηκε λίγες μέρες πριν, καταγγέλλοντας πως στοχοποιείται εξαιτίας της έρευνας για την υπόθεση Novartis. Ανεξάρτητα δε από τις μετέπειτα εξελίξεις, όταν βρέθηκαν σε δικαστική αντιπαράθεση εξαιτίας διαρροών σύμφωνα με τις οποίες ο σύζυγος της Ε. Ράικου είναι μεταξύ των ερευνώμενων γιατρών για την υπόθεση Novartis, και οι δυο δέχτηκαν και σφοδρή κριτική και πολιτικές επιθέσεις από διαφορετικές πλευρές.

  Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε μάλιστα να επισημάνει τη χρονική σύμπτωση της διαβίβασης του ερωτήματος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ανανέωση ή όχι της θητείας της, σχεδόν την ίδια ημέρα με την αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας για την Novartis. Όμως ο χρόνος είναι …κουκιά μετρημένα, αφού αν δεν αποστέλλονταν το ερώτημα τώρα, θα έμενε ουσιαστικά ακέφαλη η εισαγγελία κατά της διαφθοράς, εκκρεμούσης αυτής της έρευνας.    

  Θα ανανεωθεί;
  Η αλήθεια είναι πως η ανανέωση της θητείας της δεν είναι δεδομένη. Η εισαγγελέας η οποία λέγεται πως επιθυμεί να παραμείνει στη θέση της, έχει φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και πολλούς που πιστεύουν πως πρέπει να ολοκληρώσει εδώ την παρουσία της στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, λέγεται πως θα εισηγηθεί στο 11μελές ΑΔΣ την παραμονή της αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως πως θα επικρατήσει αυτή η άποψη. Πρόσφατα άλλωστε καταγράφηκε στην Διοικητική Ολομέλεια του Δικαστηρίου μια συντριπτική ήττα για την ηγεσία που έχασε ψηφοφορία με 48-4 σχετικά με το πρόσωπο που προταθεί εκ μέρους της χώρας (έναν εκ των τριών) για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα .  

  Η έρευνα
  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελένη Τουλουπάκη είναι θετική στην ανανέωση της θητείας της που θα της δώσει την ευκαιρία να ολοκληρώσει το έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια. Το θέμα της Novartis ευνοεί την παραμονή της Ε. Τουλουπακη στο πόστο, αφού εξακολουθεί να εκκρεμεί και συγκεκριμένα η ποινική εξέλιξη για τα υπόλοιπα πέντε πολιτικά πρόσωπα.

  Σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στην ηγεσία της Εισαγγελίας, εύλογο και λογικό είναι να σημειωθεί καθυστέρηση στην πορεία της προκαταρκτικής έρευνας, καθώς ο νέος επικεφαλής θα πρέπει αρχικά να ενημερωθεί για τα στοιχεία της δικογραφία προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο, που τα τελευταία δύο χρόνια χειρίζεται η εισαγγελική λειτουργός.

  Η ολοκλήρωση της θητείας της κ. Τουλουπάκη συμπίπτει χρονικά με ένα κομβικό σημείο για την έρευνα στην υπόθεση της Novartis, καθώς όπως είναι γνωστό άμεσα αναμένεται η ποινική αποτίμηση του δεύτερου "πακέτου" των εκκρεμών δικογραφιών για πέντε πολιτικά πρόσωπα, ενώ ήδη από την Παρασκευή το πρωί, ξεκινά ο κύκλος της εξέτασης των μη πολιτικών προσώπων που έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου να δώσουν εξηγήσεις για απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ