Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Απρ-2019 08:35

  Το …κούρεμα των ομολόγων, η Novartis και ο Ελβετός πρέσβης

  Το …κούρεμα των ομολόγων, η Novartis και ο Ελβετός πρέσβης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ένας ανταγωνιστής της Novartis που σπεύδει να καταγγείλει τον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά κι ένας υπάλληλος του ΥΠΟΙΚ, ο οποίος υπολόγιζε ως ειδικός που χειριζόταν τον αλγόριθμο του πληροφοριακού συστήματος τις τιμές των φαρμάκων, εντάχθηκαν στο παλμαρέ των μαρτύρων που χρησιμοποιεί η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για να στηρίξει την αποστολή στη Βουλή του αιτήματος άρσης της ασυλίας του πρώην υπουργού.

  Ουσιαστικά στη δικογραφία περιλαμβάνονται προφανείς ασάφειες και είναι ξεκάθαρη η έλλειψη ίδιας  αντίληψης των προσώπων που καταθέτουν σχετικά με τον χρηματισμό, όπως καταγγέλλεται, του Αν. Λοβέρδου.

  Παλιοί- νέοι μάρτυρες
  Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της μάρτυρος Αικατερίνη Κελέση  η οποία αναφέρεται σε χρηματισμούς τόσο του υπουργού όσο και της γενικής γραμματέως του υπουργείου του. Όταν όμως  η εύλογη ερώτηση είναι "τα είδατε;", η απάντηση είναι "όχι".

  "Κελέση: "Ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική συνομιλία του Φρουζή με τον Λοβέρδο. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο ανέφερε πως ο Λοβέρδος απαιτεί μετρητά χρήματα σε βαλίτσα

  Ερ: Γνωρίζετε αν πράγματι κατέληξαν χρήματα στον πρώην υπουργό;

  Απ: Δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται χρήματα. Αλλά π.χ εγκρίθηκε ταχύτατα και κατ΄ εξαίρεση του gilenyia. Η διαφημιστική επέστρεφε χρήματα στον Φρουζή. Και ο Φρουζής είπε ότι έκλεισε το θέμα του Λοβέρδου εννοώντας ότι έλαβε μετρητά".

  Το κούρεμα των ..ομολόγων
  Ο Μάξιμος Σαράφης, σε νεότερη κατάθεσή του τον Νοέμβριο του 2018, θέτει ένα ακόμα …θέμα, αυτό του κουρέματος των ομολόγων. Ο προστατευόμενος μάρτυρας ισχυρίζεται: "Η πρώτη σημαντική εξυπηρέτηση του Λοβέρδου προς τη Novartis για την οποία δωροδοκήθηκε, αφορούσε την αποπληρωμή χρεών του ελληνικού δημοσίου προς την εταιρεία για την τριετία 2007-2009. Συγκεκριμένα την 06.12.2010  ο Β….(σ.σ ιδιοκτήτης διαφημιστικής) μέσω του μηχανισμού ξεπλύματος επέστρεψε στον Φρουζή, τον οποίο συνάντησε στο γραφείο του στη Novartis Ελλάς, το ποσό των 58.000 ευρώ. Αυτό το γνωρίζω από τον ίδιο τον Φρουζή, ο οποίος μου ανέφερε πως χρειάστηκε να δώσει ένα δώρο στον Λοβέρδο μέσω του Μ…..η. Τα χρήματα έλαβε ο Λοβέρδος ως αντάλλαγμα επειδή προειδοποίησε κρυφά και σε προηγούμενο -σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά –χρόνο την εταιρεία Novartis για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία θα της δίνονταν προς αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου. Εκμεταλλευόμενη αυτή την προνομιακή ενημέρωση η Novartis, εγκαίρως είχε προβεί σε συνεννοήσεις με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να ρευστοποιήσει τα ομόλογα και να αποφύγει τη ζημία από το επερχόμενο τότε κούρεμα. Γνωρίζω ότι ο Φρουζής έστειλε επιστολή στον Πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα, στην οποία τον ενημέρωνε για την επιτυχή έκβαση του θέματος.

  Ερ: Γνωρίζετε αν ο πρέσβης της Ελβετίας ήταν ενήμερος ή συμμέτοχος σε κάποια αξιόποινη πράξη;
  Απ: Δεν γνωρίζω κάτι σχετικά. Στην επιστολή ο Φρουζής ενημέρωνε τον Πρέσβη ότι τα ομόλογα που παρέλαβε η Novartis, κουρεύτηκαν σε ποσοστό μόνο 2% σε αντίθεση με άλλες εταιρείες , τα ομόλογα των οποίων κουρεύτηκαν σε ποσοστό 20% τουλάχιστον…".

  Ο νέος μάρτυρας
  Στη δικογραφία όμως φιγουράρει κι ένας νέος μάρτυρας, ο υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών και στη συνέχεια με την ίδια αρμοδιότητα στο υπουργείου Υγείας (μετά το 2009 με την αλλαγή αρμοδιότητας το 2009 των υπουργείων), όπου εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης. Ο συγκεκριμένος ήταν ειδικός στην εφαρμογή της μαθηματικής φόρμουλας για την τιμολόγηση των φαρμάκων. 

  Το πρόσωπο αυτό καταγγέλθηκε (από τον Σαράφη) ως παραλήπτης ακόμα και παράνομων αμοιβών και από τη Novartis και με βάση αυτά ήταν πιθανόν και υποψήφιος να κληθεί ως ύποπτος διάπραξης αδικήματος. Αιφνιδιαστικά όμως στο τέλος του κειμένου αξιολόγησης των εισαγγελέων αναφέρεται: "Σε συνέχεια των ένορκων καταθέσεων που έχω δώσει και των στοιχείων που προσκόμισα για την υπόθεση Novartis HELLAS, ενώπιον των υπαλλήλων του ΣΟΕΕ επιθυμώ να επιβεβαιώσω εκ νέου το περιεχόμενο αυτών μέχρι κεραίας. Τονίζω τα ανωτέρω, ακόμα και στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να κληθώ ως ύποπτος. Δηλώνω ότι επιθυμώ την υπαγωγή μου στις διατάξεις του άρθρου 263ΒΠΚ (μέτρα επιείκειας)".

  Ο μάρτυρας λοιπόν καταλήγει να αναφέρει μεταξύ άλλων πως "ο Κ. Φρουζής κυκλοφορούσε με σακίδιο πλάτης το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιείχε σημαντικά ποσά. Από κύκλους της αγοράς μου είχε μεταφερθεί πως ο κ. Φρουζής κυκλοφορούσε με το σακίδιο και μοίραζε λεφτά. Είχε επισκεφτεί και τον κ. Λοβέρδο αρκετές φορές".

  Μάλιστα καταθέτει πως εννοήθηκαν εταιρίες μεταξύ των οποίων και η Novartis για συγκεκριμένα φάρμακα…
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων