Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Απρ-2019 19:18

  Θετική ανταπόκριση από διακεκριμένους νομικούς στον Νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

  Θετική ανταπόκριση από διακεκριμένους νομικούς στον Νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Θετική ήταν η ανταπόκριση στο σχέδιο του Νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από διακεκριμένους νομικούς που συμμετείχαν στη χθεσινή συζήτηση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Καθολική αποδοχή, κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, ήταν πως πρόκειται για μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση που άργησε πάρα πολύ.

  Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου υπογράμμισε τη σημασία της μεταρρύθμισης και εστίασε σε επί μέρους τεχνικά ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους, όπως τι είδους δικαστήριο πρέπει να δικάζει ποιο έγκλημα.

  "Τα σχέδια νέων Κωδίκων Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας νομοπαραγωγικής διαδικασίας στην οποία συμμετείχαν επιφανείς εκπρόσωποι της νομικής επιστήμης και της δικαιοσύνης. Συνιστούν σημαντική παρέμβαση στο πλαίσιο απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και τέμνουν στην ορθή, κατ’ αρχήν, κατεύθυνση πλήθος ζητημάτων που έχει θέσει η θεωρία, ή έχουν αναφυεί στην πράξη" τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός. Χαρακτήρησε δε ευπρόσδεκτη χαρακτήρισε την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης έως την Κυριακή 14 Απριλίου στη διαβούλευση του σχεδίου και τόνισε την ανάγκη οι νέοι κώδικες να λειτουργήσουν "ως θεσμικό αντίβαρο στην προϊούσα απίσχναση των δικαιοκρατικών εγγυήσεων και να μετατραπούν σε "τεχνική ελευθερίας", δανειζόμενος τη διατύπωση του Αριστόβουλου Μάνεση.

  Σοβαρό νομοθέτημα χαρακτήρισε το σχετικό σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο πανεπιστημιακός Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης. "Ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαι, αλλά είναι σοβαρό νομοθέτημα. Είδαμε πολλές φορές να γίνεται προσπάθεια χρόνων και να βγαίνει ένα ανεύθυνο δημοσίευμα κι οι υπουργοί να παίρνουν πίσω τους κώδικες. Πολύ θετικό ότι προχωρά επειδή είναι απολύτως αναγκαίο" ανέφερε ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου. Μιλώντας περαιτέρω για το νομοσχέδιο, σημείωσε πως "δεν έπρεπε να φτάσει στα κανάλια η υπόθεση της καθαρίστριας για να εμπεδώσουμε ότι είναι ακραίες κάποιες ποινές" και προσέθεσε πως δεν είναι θέμα για οξεία αντιπαράθεση.

  Ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, δικηγόρος, μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Ποινικού Κώδικα, μιλώντας για τον έκτακτο νόμο 1608, επισήμανε πως είναι αδιανόητο σε ευρωπαϊκή χώρα να επιζεί τόσα χρόνια ένας νόμος που δημιουργήθηκε για ειδικές συνθήκες.

  Παίρνοντας τη σκυτάλης ο Ιωάννης Γιαννίδης, δικηγόρος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ανέφερε πως "μέχρι σήμερα ήμασταν υποκριτές και οι ποινές ήταν τυπικές" και συμπλήρωσε: "Είχαμε ασυδοσία Και ο νέος Ποινικός Κώδικας τα θεραπεύει αυτά".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων