Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Απρ-2019 16:44

  Τι αναφέρει η πολυσέλιδη δικογραφία Novartis για τον Ανδ. Λοβέρδο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:40

  Επί της άρσης της ασυλίας του βουλευτή και πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες, πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα, η Βουλή μετά την διαβίβαση της δικογραφίας Novartis από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

  Στην πολυσέλιδη δικογραφία αναφέρεται ότι η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης γίνεται για την διακρίβωση της τέλεσης ή μη παθητικής δωροδοκίας με την οποία προκλήθηκε ζημιά κατά του Δημοσίου που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Η διερεύνηση αφορά την χρονική περίοδο από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, στην οποία ο κ. Λοβέρδος ήταν υπουργός Υγείας και, όπως σημειώνεται, είναι στο πλαίσιο ενδεχόμενης εμπλοκής του στην διαδικασία έγκρισης και τιμολόγησης φαρμάκων από τη Novartis Ελλάς ΑΕΒΕ.

  Πάντως όταν ο μάρτυρας "Αικατερίνη Κελέση" ρωτήθηκε σύμφωνα με την δικογραφία για την υπόθεση, απάντησε επί λέξει "δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται χρήματα στον τέως υπουργό Λοβέρδο".

  Δικογραφία Λοβέρδος 1

  Μεταξύ των στοιχείων που βρίσκονται στην δικογραφία βρίσκονται:

  - ιδιόχειρο σημείωμα που βρέθηκε και κατασχέθηκε στις 23/1/2017 κατά την διάρκεια έρευνας σε οικία προσώπου το οποίο, σύμφωνα με τη δικογραφία, έκανε "ξέπλυμα χρήματος του Κ. Φρουζή μέσω των εκδοτικών εταιρειών του".

  Δικογραφία Λοβέρδος Ιδιόχειρο σημείωμα

  - Έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που αναφέρεται στην εμπλοκή "μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος".

  - Ένορκη κατάθεση του Κυριάκου Μπερμπεριάν της φαρμακευτικής Genesis Pharma και την κατάθεση των Αικατερίνη Κελέση και του προστατευόμενου μάρτυρα "Μάξιμου Σαράφη".

  "Μοίραζε λεφτά με σακίδιο ο Φρουζής"

  Στην κατάθεση άλλος μάρτυρας (αναφέρεται ο συνεργάτης του πρώην υπουργού Ν. Μανίας) αναφέρει πως "ο Κ. Φρουζής κυκλοφορούσε με σακίδιο πλάτης το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιείχε σημαντικά ποσά. Από κύκλους της αγοράς μου είχε μεταφερθεί πως ο κ. Φρουζής κυκλοφορούσε με το σακίδιο και μοίραζε λεφτά. Είχε επισκεφτεί και τον κ. Λοβέρδο αρκετές φορές".

  Ενώ όπως αναφέρει στην κατάθεσή του στις 27-11-2018 ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης" "η πρώτη σημαντική εξυπηρέτηση του Λοβέρδου προς τη Novartis για την οποία δωροδοκήθηκε αφορούσε την αποπληρωμή των χρεών του ελληνικού δημοσίου προς τη Νοβάρτις Ελλάς για την τριετία 2007-2009. Συγκεκριμένα την 6/12/2010 ο Βουλκίδης μέσω του μηχανισμού ξεπλύματος επέστρεψε στον Φρουζή τον οποίο συνάντησε στο γραφείο του, το ποσό των 58.000 ευρώ. Αυτό το γνωρίζω από τον ίδιο τον Φρουζή ο οποίος μου ανέφερε ότι χρειάστηκε να δώσει κάποιο δώρο στο Λοβέρδο μέσω του Μανιαδάκη. Τα χρήματα έλαβε κρυφά ο Λοβέρδος ως αντάλλαγμα".

  Σύμφωνα με την δικογραφία η ονομασία των "μαύρων ταμείων" ήταν "το άγιο δισκοπότηρο".

  Μ. Νταλιάνη

  *Διαβάστε ακόμη: Novartis: Τρία εικονικά τιμολόγια, ένας υπουργός και ένα... μεγάλο φιάσκο

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων