Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Απρ-2019 15:03

  Κ. Μίχαλος: Ταχύτερος και πιο "γενναιόδωρος" να γίνει ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ

  Κ. Μίχαλος: Ταχύτερος και πιο "γενναιόδωρος" να γίνει ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ταχύτερο και πιο "γενναιόδωρο" Μηχανισμό Πολιτική Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή βοήθειας προς τα κράτη - μέλη που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη.

  Ο κ. Μίχαλος συνάντησε σήμερα στις Βρυξέλλες τον κ. Στυλιανίδη με την ιδιότητά του και ως αναπληρωτή προέδρου των Ευρωεπιμελητηρίων και έθεσε στον επίτροπο το ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό τη χώρα μας, αλλά και συνολικά την Ευρώπη, "αυτό της ενίσχυσης της προστασίας από φυσικές καταστροφές που είχε ως αποτέλεσμα στην Ελλάδα να θρηνήσουμε θύματα, αλλά και την απώλεια περιουσιών από ακραία φυσικά φαινόμενα και κυρίως από πυρκαγιές και πλημμύρες" όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

  Όπως επεσήμανε ο κ. Μίχαλος, οι φυσικές καταστροφές έχουν και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και κατά συνέπεια, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι ταχύτερος και πιο "γενναιόδωρος" στην παροχή βοήθειας προς τα κράτη - μέλη που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

  Από την πλευρά του, ο επίτροπος αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση ενός νέου συστήματος για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, γνωστών ως rescEU.

  Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, ο μηχανισμός rescEU αποτελεί ένα τριτοβάθμιο επίπεδο πολιτικής προστασίας που δημιουργεί μία επιπρόσθετη δικλείδα ασφαλείας, καθώς χρηματοδοτεί επί της ουσίας δράσεις για την απόκτηση μέσων πολιτικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, εξοπλισμού άντλησης υδάτων και άλλων σωστικών μέσων.

  Το νέο αυτό σύστημα θα χρηματοδοτηθεί με 160 εκατ. ευρώ ετησίως για τα πρώτα δύο χρόνια και με 1,6 δισ. ευρώ στον εξαετή προϋπολογισμό.

  Ο κ. Μίχαλος διαβεβαίωσε τον κ. Στυλιανίδη ότι τα επιμελητήρια θα συμβάλουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια της ΕΕ για την αποφυγή και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με στόχο την αποφυγή νέων τραγωδιών, αλλά και την αντιμετώπιση των παράπλευρων οικονομικών καταστροφών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων