Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Απρ-2019 14:47

  Ο Ορυκτός πλούτος και οι "Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης"

  Ο Ορυκτός πλούτος και οι "Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

  Από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν  η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη έλαβε την απόφαση για μία ιστορική συμφωνία που θα επηρέαζε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι σήμερα, οργανισμοί, εταιρείες αλλά και απλοί άνθρωποι ξεκίνησαν να μιλούν για την υιοθέτηση 17 Στόχων γνωστοί ως "Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης", σε μια προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης των παγκόσμιων προκλήσεων.

  Ο στόχος; Ένας κόσμος με αξιοπρεπή εργασία και εκπαίδευση, ένας κόσμος ειρηνικός χωρίς την απειλή της κλιματικής αλλαγής, ένας κόσμος που μέσα από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, θα μεριμνά για τις ανάγκες όχι μόνο της σημερινής γενιάς, αλλά και των μελλοντικών γενεών.

  Στο "κυνήγι" των στόχων για ένα καλύτερο μέλλον πρωτοστατεί η εξορυκτική βιομηχανία, η οποία συνεισφέρει στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας μέσα από τη συμβολή της στην προσφορά των πολύτιμων αγαθών, που διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. 

  Τα μέταλλα και τα ορυκτά είναι απαραίτητα σε όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής μας καθώς συνεισφέρουν σε τομείς όπως η γεωργία, η υγειονομική περίθαλψη, οι τηλεπικοινωνίες, η παροχή νερού και ενέργειας, οι μεταφορές, η τεχνολογία διαστήματος, οι κατασκευές. 

  Μέσα από τη χρήση τους στην πράσινη ενέργεια γίνονται περισσότερο πολύτιμα, καθώς συμβάλλουν καταλυτικά στην επίτευξη των στόχων για ένα φιλικότερο προς το περιβάλλον, ασφαλέστερο και βιώσιμο μέλλον.

  Προσιτή, "καθαρή ενέργεια για όλους"

  Η προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη ενέργεια για όλους, ορίζεται στον Στόχο 7 της Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDG7), και αφορά 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ 2,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να μαγειρεύουν ή να θερμαίνουν τα σπίτια τους χρησιμοποιώντας ανοικτές φωτιές ή απλές σόμπες κηροζίνης, δημιουργώντας ένα ρυπογόνο περιβάλλον.

  Η αξιοποίηση των ορυκτών και μετάλλων αποτελεί βασικό κομμάτι των τεχνολογικών λύσεων που προάγουν τις ήπιες πηγές ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης προς όφελος όλων.  

  πιν

  Υγεία Και Ευεξία

  Τα τελευταία 15 χρόνια, η προσπάθεια παροχής βελτιωμένης υγειονομικής περίθαλψης για όλους οδήγησε σε σημαντικά επιτεύγματα, συμπεριλαμβανομένου του υποδιπλασιασμού των πρόωρων θανάτων κατά την παιδική ηλικία. Ωστόσο, πολλές προκλήσεις παραμένουν, με ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου πάνω από το 85% των πρόωρων θανάτων προκαλούνται από μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs).

  Τα ορυκτά και μέταλλα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον κλάδο της υγείας, συνεισφέροντας με διαφορετικούς τρόπους στην εξέλιξή του όπως, καταπολέμηση του καρκίνου με εφαρμογή της νανοτεχνολογίας και λέιζερ, θεραπεία και ανάπτυξη διαγνωστικών δυνατοτήτων σε τομείς όπως η βιοχημεία, η γενετική και η ιατρική, αντιμετώπιση της παιδικής θνησιμότητας σε υποανάπτυκτα κράτη.

  Βιώσιμες Πόλεις: Ο ρόλος των ορυκτών στις πόλεις του αύριο 

  Περίπου το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα στις πόλεις, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 68% μέχρι το 2050.

  πιν

  Ο Στόχος 3 της Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDG) επικεντρώνεται στη διασφάλιση των θετικών αποτελεσμάτων της αστικοποίησης ένταντι των αρνητικών, μέσα από βιώσιμες και ασφαλείς υποδομές.

  Τα προϊόντα που προέρχονται από τη μεταλλευτική δραστηριότητα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υιοθέτηση τεχνολογιών και εφαρμογών στους κλάδους των μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και κατασκευών, απολύτως απαραίτητων για τη δημιουργία των βιώσιμων, καινοτόμων και ασφαλών πόλεων του αύριο. 

  Ένα από τα σημαντικότερα, παγκοσμίου κλάσης βεβαιωμένα κοιτάσματα χρυσού αργύρου, χαλκού, μολύβδου και ψευδαργύρου βρίσκεται και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα,  το μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής μεταξύ Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Σκουριών, και Στρατωνίου στη ΒΑ Χαλκιδική. Κατατάσσεται ως ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης με συνολικά αποθέματα 160 τόνους χρυσό, 2.000 τόνοι άργυρο, 1,5 εκατομμύριο τόνους μόλυβδο και ψευδάργυρο και πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους χαλκό.

  πιν

  Στην περιοχή αυτή της Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, προκειμένου να προσφέρει καθημερινά το πολύτιμο αγαθό των μετάλλων στους ανθρώπους, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα περιβαλλοντικής ασφάλειας.

  Περισσότερα για τη συνεισφορά του ορυκτού πλούτου στη ζωή μας μπορείτε να δείτε στο www.tosopolytima.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων