Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Απρ-2019 13:14

  Βουλή: Μετωπική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταγγελίες για επιλεκτική προώθηση ΛΟΑΤΚΙ και Ρομά

  Βουλή: Μετωπική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταγγελίες για επιλεκτική προώθηση ΛΟΑΤΚΙ και Ρομά
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σύγκρουση υψηλών τόνων μεταξύ του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΕΑΔ) Γ. Σταυρόπουλου και του υπουργού Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλου προκαλεί η απόφαση να ενταχθούν στην ΕΕΑΔ πέντε οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τρεις Ρομά.

  "Είμαστε υπέρ της διεύρυνσης ασφαλώς, όμως δεν μπορεί να εκπροσωπείται μια ομάδα με 5 οργανώσεις και αντίστοιχα οι γυναίκες, και ανάπηροι από μία" τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος κατά την διάρκεια της ακρόασης φορέων του σχεδίου νόμου "Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις" στην Βουλή.

  Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της ΕΕΑΔ χαρακτήρισαν "ανεπίτρεπτες" τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που "πλήττουν το κύρος της Επιτροπής διεθνώς". Τόνισαν, δε, ότι "με την ίδια λογική (σ.σ. που μπαίνουν πέντε οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ και τρεις Ρομά) γιατί να μην αναλύσουμε και π.χ. τους ανάπηρους σε κατηγορίες ανάλογα με την αναπηρία και να εντάξουμε και άλλους φορείς; Γιατί μια ομάδα να έχει εκπροσώπηση και πέντε ψήφους και μια άλλη π.χ. οι ανάπηροι, έναν;  Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν προτεραιότητες στην κατάταξή τους, πάντα υπερασπιζόμαστε εκείνον που θίγεται. Εδώ όμως έχουμε ανεπίτρεπτη προώθηση εις βάρος άλλων".

  Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η αναφορά του κ. Σταυρόπουλου ότι στην Εθνική Επιτροπή δεν εκπροσωπούνται τα δικαιώματα π.χ. κρατουμένων στις φυλακές, ούτε τα δικαιώματα του Παιδιού, ούτε των μεταναστών -"για τα οποία δεν ακούω τίποτα", όπως είπε-, ούτε των ηλικιωμένων, ούτε των τοξικοεξαρτημένων.

  Απαντώντας και σαφώς ενοχλημένος από την επίθεση, ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε "πολιτική" την διαφωνία και σημείωσε: "Θλίβομαι γιατί ένας φορέας που οφείλει να εκπροσωπεί και να διεκδικεί την διαρκή διεύρυνση και ισχυρότερη προστασία, θεωρεί δια στόματος του Προέδρου του ότι το κύρος του φορέα μπορεί να πληγεί από την συμμετοχή οργανώσεων που υφίστανται διακρίσεις. Η διαφωνία είναι ως προς την έννοια της εκπροσώπησης, ως  προς αυτό έχουμε διαφορετική ιδεολογική τοποθέτηση", τόνισε. Ο κ. Τζανακόπουλος ρώτησε ευθέως τον Γ. Σταυρόπουλο εάν η κυβέρνηση έκανε παρέμβαση στο έργο της Επιτροπής.

  "Πράγματι αν σας ικανοποιεί αυτό δεν έγινε καμία παρέμβαση στο έργο της Επιτροπής", τόνισε ο πρόεδρος. "Αλλά δείξατε πλήρη αδιαφορία για όλα τα θέματα μέχρι σήμερα. Πώς είναι ανεξάρτητη η Επιτροπή, όταν η κυβέρνηση αλλοιώνει την σύνθεση της επί το δοκούν;".

  Μαρία Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων