Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαρ-2019 08:27

  Οι μολότοφ άναψαν το "φυτίλι" της πολιτικής κόντρας για τον Ποινικό Κώδικα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι μολότοφ άναψαν το "φυτίλι" της πολιτικής κόντρας για τον Ποινικό Κώδικα

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Πολιτικό και νομικό θέμα προκαλούν νέες προτεινόμενες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα καθώς – ενώ σε γενικό επίπεδο θεωρούνται πως κατατείνουν και σε σωστή κατεύθυνση- κάποιες από αυτές , όπως π.χ η μετατροπή σε πλημμέλημα της κατοχής και παρασκευής μολότοφ γίνεται πλημμέλημα.

  Αυτή η περίπτωση όπως και της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, του ορισμού του βιασμού και άλλες, έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με αποτέλεσμα το υπουργείο Δικαιοσύνης να σπεύσει ήδη να ανακοινώσει δημόσια πως ουσιαστικά τώρα αρχίζει η συζήτηση για τις αλλαγές και πως το ίδιο θα υποβάλλει την δική του πρόταση στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.  

  Αλλάζει
  Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προταθεί από την πλευρά του υπουργείου να αλλάξει η διάταξη για τον βιασμό και τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

  - Με την πρώτη ο ορισμός του βιασμού συρρικνώνεται μόνο στην απειλή σωματικής βίας αποκλείοντας την ψυχολογική απειλή
  - Η δεύτερη μειώνει την ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης η οποία από 10-20 χρόνια πέφτει στα 5-10 χρόνια. Το θέμα προκάλεσε σάλο καθώς θεωρήθηκε πως καταλαμβάνει και τη δίκη της Χρυσής Αυγής και μάλιστα προκλήθηκαν αντιδράσεις ακόμα και από την Νεολαία του Σύριζα.

  Νέα διάταξη
  Την ίδια στιγμή μια διάταξη που τιμωρούσε με κάθειρξη πρόσωπα που εκπροσωπούσαν τη χώρα σε διαπραγματεύσεις με ξένη κυβέρνηση, όπως στη συμφωνία των Πρεσπών, καταργείται στον νέο Ποινικό Κώδικα. Πρόκειται για το άρθρο 151 ΠΚ το οποίο αναφέρει όπως "όποιος ως πληρεξούσιος του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του, διεξάγει με κάποια άλλη κυβέρνηση υποθέσεις του εντολέα του με πρόθεση κατά τέτοιο τρόπο που να μπορεί να προκύψει βλάβη για τον εντολέα, τιμωρείται με κάθειρξη".

  Η διάταξη αφορά οποιονδήποτε πληρεξούσιο του ελληνικού κράτους διαπραγματεύεται με ξένο κράτος και όπως εξηγεί ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης, αφορά από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς έως έναν απλό υπάλληλο.

  Άλλες διατάξεις
  Άλλες διατάξεις που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις είναι :
  • Η μετατροπή της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών (και μολότοφ) από κακούργημα με ποινή έως 20 χρόνια σε πλημμέλημα με ποινή τουλάχιστον τρία χρόνια

  • Η ποινή για τις πολλαπλές ανθρωποκτονίες εξ αμελείας (π.χ σε περιπτώσεις όπως το Μάτι και η Μάνδρα) μειώνεται από τα 10 χρόνια στα πέντε χρόνια.

  - Με τις προτεινόμενες διατάξεις μετατρέπεται σε πλημμέλημα το κακούργημα της παράνομης καταγραφής τηλεφωνικής συνομιλίας, αδίκημα για το οποίο ελέγχεται π.χ ο Παύλος Πολάκης στην υπόθεση με τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ υπάρχουν ακόμα πολλές διατάξεις που προκαλούν αντιδράσεις.

  Όχι οριστικά κείμενα
  Πως ήδη έχουν καταγραφεί και θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα προτεινόμενα σχέδια του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αντιτείνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως αναφέρει μάλιστα δεν πρόκειται για τελικά κείμενα αλλά ουσιαστικά τη βάση μιας συζήτησης πριν οριστικοποιηθούν οι διατάξεις.

  Ετοιμάζει δε (σ.σ το υπουργείο) και πρόταση προς την επιτροπή στην οποία "θα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση του ζητήματος της αύξησης του απειλούμενου πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το ζήτημα της ευρύτερης οριοθέτησης της έννοιας της απειλής στο έγκλημα του βιασμού σε σχέση με την προτεινόμενη από τις Επιτροπές, η ανάγκη επανεξέτασης του καθορισμού ορισμένων εγκλημάτων ως πλημμελημάτων και η εισαγωγή στο σχέδιο κρίσιμων αντιρατσιστικών διατάξεων που είχε εισηγηθεί και ψηφίσει η Κυβέρνηση".
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων