Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαρ-2019 08:50

  Θα προλάβει η Βουλή να άρει την ασυλία του Π. Πολάκη για κακούργημα ή θα έχει γίνει πλημμέλημα;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Θα προλάβει η Βουλή να άρει την ασυλία του Π. Πολάκη για κακούργημα ή θα έχει γίνει πλημμέλημα;

  Του Παναγιώτη Στάθη

  H (τυχόν) άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, κατόπιν του εισαγγελικού αιτήματος σχετικά με την καταγραφή ή όχι του τηλεφωνήματος στον Γιάννη Σουρνάρα σχετικά με το δάνειο των 100.000 ευρώ από την Attica Bank είναι πιθανόν να συμπέσει με τη μετατροπή του αδικήματος της για το οποίο ελέγχεται σε πλημμέλημα.   

  Ο εισαγγελέας λοιπόν ζητεί από την Βουλή άδεια να προχωρήσει στην έρευνα λόγω της βουλευτικής ισότητας του κ. Πολάκη. Το αδίκημα διώκεται σε βαθμό κακουργήματος αλλά με τον νέο ποινικό κώδικα θα διώκεται ως πλημμέλημα.

  Από δέκα χρόνια πλημμέλημα
  Το αδίκημα μέχρι σήμερα τιμωρούνταν με κάθειρξη έως 10 χρόνια. Με τις προτεινόμενες διατάξεις, οι οποίες καταρτίστηκαν προφανώς πριν το συγκεκριμένο περιστατικό, το αδίκημα μετατρέπεται σε πλημμέλημα και τιμωρείται πλέον με φυλάκιση.

  Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση στο άρθρο 370Α (Παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας) αναφέρει :

  1. Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με φυλάκιση. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

  2. Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων που δεν διεξάγεται δημόσια ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

  Η παλιά διατύπωση
  Το άρθρο όπως ισχύει σήμερα, αναφέρει: "Όποιος αθέμιτα ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή τα στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

  2. Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου".

  Τι ζητάει ο εισαγγελέας
  Η δικογραφία σχηματίστηκε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί  αν ο Παύλος Πολάκης κατέγραψε παράνομα την τηλεφωνική του συνομιλία με τον διοικητή της ΕΤΕ Γιάννη Στουρνάρα. Η συγκεκριμένη συνομιλία μεταφέρθηκε αυτούσια σε ΜΜΕ τα οποία και την δημοσίευσαν.

  Η διαβίβαση στη Βουλή γίνεται λόγω της βουλευτικής ιδιότητας του κ. Πολάκη και θα αποφασιστεί εάν θα αρθεί ή όχι η ασυλία του. Η διαβίβαση γίνεται υποχρεωτικά βάσει του άρθρου 62 του Συντάγματος, το οποίο υποχρεώνει τους εισαγγελείς να ζητούν από τη Βουλή άδεια ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος βουλευτή.  

  Η συνομιλία
  Η επίμαχη συνομιλία που αφορούσε την υπόθεση του δανείου ύψους 100.000 ευρώ που έλαβε ο κ. Πολάκης από την Attica Bank. Καταθέτοντας ως πρώτος μάρτυρας, στο πλαίσιο της έρευνας, ο κ. Στουρνάρας, φέρεται να υποστήριξε πως ο κ. Πολάκης κατέγραψε τη συνομιλία τους, γεγονός που συνάγει από τα εξής περιστατικά:
  - Ο ίδιος ο κ. Πολάκης του είπε πως τον καταγράφει.
  - Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας , σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αναπαρήγαγε τη συνομιλία τους με τέτοια ακρίβεια που θα ήταν αδύνατο να θυμόταν με αυτή την πιστότητα.
  - Ο κ. Πολάκης ανακάλεσε ότι προέβη σε καταγραφή μόνο μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
  - Αν δεν ήθελε να τον καταγράψει μπορούσε να τον καλέσει στο τριψήφιο νούμερο που δεν υπάρχει δυνατότητα καταγραφής κι όχι σε συμβατικό τηλέφωνο.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων