Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Μαρ-2019 09:05

  Εισαγγελείς για Μάτι: Αν στοιχειωδώς είχαν ενημερώσει τους κατοίκους πολλοί θα είχαν σωθεί

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Εισαγγελείς για Μάτι: Αν στοιχειωδώς είχαν ενημερώσει τους κατοίκους πολλοί θα είχαν σωθεί

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Βαρύτατες ευθύνες στο συντονισμό, την έλλειψη ταχείας αντίδραση, την ασυνεννοησία και την έλλειψη σχεδίου. Η εισαγγελική εκτίμηση είναι απολύτως σαφής για τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού όπως και τα πρόσωπα των αρμοδίων φορέων που καλούνται να δώσουν εξηγήσεις. 

  Εξίσου σαφείς όμως είναι οι εισαγγελείς και στις ευθύνες της Περιφέρειας πέραν των άλλων, στη μη σύγκληση του Συντονιστικού της Πολιτικής Προστασίας. Οι εισαγγελείς λένε μεν σαφώς πως συντονισμένη εκκένωση στο Μάτι, με όλους τους κανόνες και τις προϋποθέσεις, δεν μπορούσε να γίνει, όμως ήταν στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας ο συντονισμός των φορέων για την ενημέρωση των κατοίκων που θα οδηγούσε τους κατοίκους να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.

  Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: "αντίθετα, αν είχε κάτ’ ελάχιστο λειτουργήσει το σύστημα πολιτικής προστασίας και είχε ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός ενημέρωσης – προειδοποίησης των κατοίκων των περιοχών  πού απειλούνταν, εκείνοι θα είχαν τον χρόνο να απομακρυνθούν πριν πλησιάσει η φωτιά ή ο καπνός και το θεσμικό φορτίο, ακόμα και με ίδια μέσα και όχι απόλυτα οργανωμένα ή να λάβουν μέρα αυτοπροστασίας έγκαιρα και έτσι να αποτραπούν οι τραγικές συνέπειες για την ζωή τους".

  Το έμαθαν από άλλους κατοίκους
  Οι κάτοικοι όμως, όπως αναφέρει η διάταξη, ενημερώθηκαν από άλλους κατοίκους κι όχι από τους αρμόδιους: "Αντίθετα ο πληθυσμός, που βρισκόταν ήδη στην παραλία, έλαβε πληροφόρηση για το γεγονός ότι η πυρκαγιά πλησιάζει την ακτή, όχι με τη μορφή έγκαιρης προειδοποίησης από κάποιο φορέα, αλλά από άτομα που εκκένωναν το δυτικότερο κομμάτι του οικισμού Μάτι. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο πληθυσμός είχε στη διάθεσή του σχεδόν μηδενικό χρόνο μεταξύ συνειδητοποίησης του κινδύνου και απόφασης αντίδρασης….".

  Η ευθύνη
  Όπως αναφέρουν λοιπόν οι εισαγγελείς, όλα αυτά θα έπρεπε να γίνουν υπό την καθοδήγηση του ΣΟΠΠ, το οποίο όμως προηγουμένως θα έπρεπε να… συγκληθεί: "Στην περίπτωση λοιπόν που είχε συγκληθεί έγκαιρα το ΣΟΠΠ Ανατολικής Αττικής και επιτελούσε το σκοπό του ως προς τον συντονισμό των φορέων αλλά και κυρίως στον συντονισμό των φορέων για την ειδοποίηση- ενημέρωση των κατοίκων….., είναι βέβαιο ότι θα αποδυναμωνόταν ο κίνδυνος για τους κατοίκους και θα είχαν αποφευχθεί οι τραγικές συνέπειες που επήλθαν ή θα μειώνονταν σημαντικά..".

  Όπως αναφέρεται στη διάταξη, το ΣΟΠΠ ανήκει την αρμοδιότητας της κ. Δούρου αλλά εκείνη την είχε μεταβιβάσει "στον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, ο οποίος όμως απουσίαζε στο εξωτερικό, γεγονός που αγνοούσε η κατά νόμο αντικαταστάτριά του Περιφερειάρχης Αττικής ..Τελικά το ΣΟΠΠ συνεδρίασε στις 20.30 το βράδυ και όχι στον τόπο του συμβάντος όταν πλέον η πυρκαγιά είχε αυτοσβεστεί, ήτοι ουσιαστικά δεν είχε αντικείμενο σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών".
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων