Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Μαρ-2019 16:47

  Με πλημμελήματα κλείνουν την έρευνα για τους 100 νεκρούς στο Μάτι

  Με πλημμελήματα κλείνουν την έρευνα για τους 100 νεκρούς στο Μάτι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:45

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Με διώξεις για τρία πλημμελήματα σε βάρος 20 προσώπων της Περιφέρειας, της αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας κλείνει, το μεγαλύτερο μέρος, της δικαστικής έρευνας για τους 100 νεκρούς στο Μάτι, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

  Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με απόφαση των τριών εισαγγελέων που διερευνούσαν την υπόθεση, προχώρησε σήμερα στη δίωξη 20 ατόμων, αρχειοθετώντας παράλληλα τη δικογραφία για τέσσερα άτομα. Την έρευνα διενέργησαν ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς πρωτοδικών Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος.

  Η δίωξη αφορά μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, τον δήμαρχο Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς, τον πρώην γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς τον 65χρονο που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

  Οι διώξεις σε βάρος των 20 ατόμων είναι σε βαθμό πλημμελήματος,  όπως προβλέπει ο νόμος. Εκτός από την ποινική δίωξη κατά των παραπάνω προσώπων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων. Οι αρχειοθετήσεις αφορούν σε πρόσωπα από την (πρώην) ηγεσία σωμάτων ασφαλείας.

  Ποιοι απαλλάσσονται

  Ο πρώην αρχηγός ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχος Νίκος Σπανουδάκης, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, Κωνσταντίνος Καλύβας. 

  Τι αφορά

  Οι διώξεις που απαγγέλθηκαν αφορούν στα εξής αδικήματα:   

  - Εμπρησμό από αμέλεια

  - Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως

  - Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

  Για τα αδικήματα αυτά ο νόμος προβλέπει ποινές ως πέντε χρόνια  φυλάκισης που όμως μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια. Η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Παράλληλα ο νόμος δίνει τη δυνατότητα (σε εξαιρετικές περιπτώσεις όμως κι αν δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι, αν δηλαδή κριθεί ο κατηγορούμενος ύποπτος φυγής) ακόμα και προσωρινής κράτησης καθώς αφορά τους θανάτους 100 ανθρώπων.

  "Χάος"

  Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας και μέσα από τις 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων, θυμάτων και πολλών άλλων διαπιστώθηκε, όπως φέρεται να αναφέρεται, "απόλυτη ασυνεννοησία, κατάρρευση του συστήματος, με δύο λόγια χάος".

  Οι εισαγγελείς επιρρίπτουν ευθύνες κυρίως για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

  Ανοιχτές δικογραφίες

  Παράλληλα παραμένουν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανοικτές έξι ακόμα δικογραφίες  και ειδικότερα.

  -Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου

  -Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών

  -Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός)

  -Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής

  -Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας

  Και τέλος η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

  Τι απαντά η Ρένα Δούρου 

  Σχολιάζοντας την απόφαση η Ρένα Δούρου δήλωσε: 

  "Καμία δικονομική διαδικασία δεν μπορεί να σβήσει την ανείπωτη θλίψη που αισθάνομαι και θα αισθάνομαι για την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική. 
  Ως πολιτικό πρόσωπο, απέναντι σε αυτή την τραγωδία, έχω δηλώσει ότι υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη του συστήματος και του κράτους, και μάλιστα διαχρονικά. Άναρχη δόμηση, ελλιπής αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής, αργός εκσυγχρονισμός των δομών του κράτους, κωλύματα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Ένα σύνολο ευθυνών, που οδηγεί πίσω στον χρόνο και αφορά όλους όσοι άσκησαν διοίκηση. Την ίδια στιγμή αποτελεί πεποίθησή μου ότι όλοι όσοι διοικούν δεν πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

  Ως επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής, γνωρίζω ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης κατάσβεσης της δασικής πυρκαγιάς στο Μάτι, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, για τις οποίες φέρω την πολιτική ευθύνη, έπραξαν το καθήκον τους. Δεν μπορώ όμως παρά να επισημάνω ότι ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοί μου, με τη συνδρομή κάποιων ΜΜΕ, επιχείρησαν να "σηκώσουν" τις όποιες πολιτικές ευθύνες για χρονικές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. Αυτό έπραξαν, προκειμένου να δημιουργήσουν τον αντιπερισπασμό που εναγωνίως αναζητούσαν, στη θύελλα σκανδάλων και διαφθοράς που βαρύνει τις πολιτικές δυνάμεις στις οποίες ανήκουν και εκμεταλλεύονται μια εθνική τραγωδία και τη δυστυχία που την συνοδεύει. 

  Ωστόσο, η ατομική μου στάση είναι τελείως διαφορετική από το να απειλώ τη Δικαιοσύνη ή να κλαυθμηρίζω περί "διώξεων" –όπως αυτοί που το κάνουν για να αποσείσουν τις βαρύτατες ποινικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες δεκαετιών– και να συκοφαντώ τους πολιτικούς αντιπάλους. Είναι αλήθεια ότι η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι χρειάζεται κάποιες φορές να περιμένουν.

  "Η αναισθησία σημαίνει ήττα", έλεγε ένας κορυφαίος Ευρωπαίος πολιτικός, ο Charles de Gaulle. Στην Περιφέρεια Αττικής, με μεγάλη ευαισθησία και έχοντας επιλέξει να εργαζόμαστε αθόρυβα και δυνατά, κερδίσαμε τη μάχη κατά της διαφθοράς, υπέρ της νομιμότητας, ενάντια στη διαρκή καταστροφή του περιβάλλοντος και κατά της ασέβειας στην τήρηση του νόμου. Με δύο λέξεις τη μάχη ενάντια στο ένοχο και επαίσχυντο παρελθόν, με σκοπό η τραγωδία στην Ανατολική Αττική να είναι η τελευταία". 

  ΝΔ για Μάτι: Η Δικαιοσύνη εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα

  Με τις διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων για την τραγωδία στο Μάτι η ελληνική δικαιοσύνη "εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε με χυδαίο τρόπο να συγκαλύψει τις πολιτικές της ευθύνες", τονίζει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση

  "Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή ανέθεσε σε ειδικούς επιστήμονες την έρευνα για τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι και εκείνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 'αν οι αρμόδιοι είχαν εγκαίρως διατάξει την εκκένωση της πόλης, δεκάδες συμπολίτες μας θα είχαν σωθεί'.
   
  Η Δικαιοσύνη σήμερα ασκώντας ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων επιβεβαιώνει πλήρως αυτό το πόρισμα. Κυρίως όμως εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε με χυδαίο τρόπο να συγκαλύψει τις πολιτικές της ευθύνες", αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ