Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Μαρ-2019 19:41

  Νησιά Αιγαίου στο ΣτΕ: Ανήθικη η σύνδεση της μείωσης ΦΠΑ με τους υπεράριθμους πρόσφυγες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νησιά Αιγαίου στο ΣτΕ: Ανήθικη η σύνδεση της μείωσης ΦΠΑ με τους υπεράριθμους πρόσφυγες

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ανήθικη και αντισυνταγματική χαρακτηρίζουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου τη σύνδεση της παράτασης ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ με τους υπεράριθμους πρόσφυγες που φιλοξενούν αυτά τα νησιά στα hotspot. Η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε προβλέπει την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο για ένα εξάμηνο ακόμα, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των προσφύγων στα τοπικά Hot Spot υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί. Πέραν των νομικών ζητημάτων που θέτουν οι νησιώτες θεωρούν πως η συγκεκριμένη απόφαση επί της ουσίας εμπεδώνει το δόγμα "όσο περισσότερες και αθλιότερες είναι οι συνθήκες διαβίωσης τόσο χαμηλότερος ο ΦΠΑ" για ορισμένους μήνες.

  Υπενθυμίζεται, ότι με την υπ΄  αριθμ.   2/95717 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Οικονομικών επήλθε  παράταση μείωσης συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας  για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.

  Προσφυγή

  Στο Συμβούλιο Επικρατείας προσέφυγε η περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι Σάμου, Χίου, Κω και Λέρου, όπως και οι δήμαρχοί τους θεωρώντας πως η υπουργική απόφαση παραβιάζει επτά συνταγματικές αρχές, που είναι: 1) της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ιδίως των  προσφύγων, 2) της αρχής της νησιωτικότητας, 3) της ίσης μεταχείρισης, 4) του ελεύθερου ανταγωνισμού, 5) της οικονομικής ελευθερίας, 6) της αναλογικότητας και 7) της χρηστής διοίκησης.

  Χαρακτηρίζουν δε επικίνδυνα τα κριτήρια αυτά στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς ουσιαστικά αποτελεί αναγνώριση της κρατικής αδυναμίας να αντεπεξέλθει στο προσφυγικό. Επισημαίνουν δε πως η συγκεκριμένη μείωση ουσιαστικά αποτελεί  απόπειρα μη θεσμικής συναλλαγής με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να αποδεχθούν και να μην διαμαρτύρονται έναντι της αβελτηρίας της κρατικής οργάνωσης των  Hot Spot.

  Να μην καταργηθεί

  Ουσιαστικά οι νησιώτες λένε πως αν καταργηθεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ θα αυξηθεί το κόστος ζωής των κατοίκων, λόγω της αύξησης των εμπορευμάτων, πρώτων υλών, ενώ παράλληλα θα μειωθεί το εισόδημά τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων