Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Μαρ-2019 14:15

  Ανοιχτή επιστολή ακαδημαϊκών και ανθρώπων του πνεύματος υπέρ της Athens Review of Books

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Την άμεση παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ για να σωθεί "ένα έντυπο που τιμά τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό Τύπο" ζητούν δεκάδες Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί, συγγραφείς και άνθρωποι του πνεύματος με ανοικτή επιστολή τους.

  Η επιστολή δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της "New York Review of Books", η οποία συμπαρίσταται στην Athens Review of Books στη δικαστική της διαμάχη με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

  Στην επιστολή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι "από τον Ιούλιο του 2017 ο Υπουργός Εξωτερικών έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς της εκδότριας και του διευθυντή της ARB και τα έσοδα του περιοδικού από το Πρακτορείο Διανομής Τύπου, με προφανή στόχο το κλείσιμό του".

  Επισημαίνεται ακόμη ότι "η μεθόδευση της πολυετούς εξοντωτικής δίωξης της ARB αποτελεί ακραία κατάχρηση της δυνατότητας που δίνει ο ελληνικός νόμος στους πολιτικούς να ασκούν αγωγές για αποζημίωση κατά εντύπων ζητώντας υπέρογκα ποσά".

  "Κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σας παρακαλούμε να εξαντλήσετε όλα τα μέσα που διαθέτει η Επιτροπή και το Συμβούλιο για να σώσει ένα έντυπο που τιμά τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό Τύπο", καταλήγει η επιστολή.

  Παρέμβαση Μητσοτάκη

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημόκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση του στο Twitter σχολίασε: "Άλλο ένα παράδειγμα παραβίασης και κατάχρησης της εξουσίας από την εκτελεστική εξουσία παρεμβαίνοντας στη δικαιοσύνη και την ελευθερία του Τύπου. Συγχαρητήρια σε αυτούς που τους ζητούν εξηγήσεις".

   

   

  Η Athens Review of Books δημοσίευσε μεταφρασμένη την έκκληση:

  Έκκληση προς τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, Πρόεδρο της Ευρωπαίκής Επιτροπής, και προς τον Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

  Kwame Anthony Appiah, Harold Bloom, J.M. Coetzee, Linda Colley, and Jeffrey Eugenides, κ.ά.

  Το 2010 το περιοδικό The Athens Review of Books (ARB), το ελληνικό αντίστοιχο του New York Review of Books, δημοσίευσε επιστολή αναγνώστη που αναφερόταν στο πολιτικό παρελθόν τού μέχρι πρότινος Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά ως στελέχους του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντάς τον φανατικό σταλινικό ("γκαουλάιτερ του σταλινισμού"). Ο Ν. Κοτζιάς (συγγραφέας βιβλίων με τα οποία υμνούσε το ολοκληρωτικό καθεστώς Χόνεκερ και τη δικτατορία Γιαρουζέλσκι) άσκησε αγωγή κατά του περιοδικού ζητώντας αποζημίωση 250.000 ευρώ.

  Δικαστικές αποφάσεις το 2015 και 2017 θεώρησαν ως συκοφαντικό τον χαρακτηρισμό "ακραίος σταλινικός", παραβλέποντας ότι είναι αξιολογική πολιτική κρίση για ένα δημόσιο πρόσωπο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο υπουργός και η κυβέρνηση επενέβησαν στην λειτουργία της Δικαιοσύνης προκειμένου να ευοδωθεί η δίωξη κατά του περιοδικού. Μία από τις ισχυρότερες είναι ότι στον Άρειο Πάγο, ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, η εισηγήτρια της υπόθεσης πρότεινε να γίνει δεκτή η αναίρεση της ARB, διότι παραβιάστηκε η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Ελληνικό Σύνταγμα, αλλά η ίδια αργότερα καταψήφισε, χωρίς καμιά αιτιολογία, την τεκμηριωμένη γραπτή εισήγησή της και εν συνεχεία επελέγη από την κυβέρνηση Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.

  Από τον Ιούλιο του 2017 ο Υπουργός Εξωτερικών έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς της εκδότριας και του διευθυντή της ARB και τα έσοδα του περιοδικού από το Πρακτορείο Διανομής Τύπου, με προφανή στόχο το κλείσιμό του.

  Η μεθόδευση της πολυετούς εξοντωτικής δίωξης της ARB αποτελεί ακραία κατάχρηση της δυνατότητας που δίνει ο ελληνικός νόμος στους πολιτικούς να ασκούν αγωγές για αποζημίωση κατά εντύπων ζητώντας υπέρογκα ποσά. Και μάλιστα να τις κερδίζουν, παρά την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εκφοβίζοντας έτσι τον Τύπο και αποτρέποντας την άσκηση πολιτικής κριτικής. Περίπτωση τόσο παράλογης και τόσο απηνούς καταδίωξης όσο αυτής του (πρώην) Υπουργού Εξωτερικών εναντίον της ARB δεν έχουμε γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσφατα κατατέθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τρεις διαφορετικές ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών προς την Επιτροπή σχετικά με την δίωξη της ARB, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι "η καταδίωξη της Athens Review of Books είναι ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία". Πριν λίγες μέρες μάλιστα ο πρώην Υπουργός ομολόγησε δημοσίως ότι "εθήτευσα στη σταλινική αριστερά" (23.10.2018), πράγμα που στην αγωγή του θεωρούσε συκοφαντικό και το οποίο δέχθηκαν τα δικαστήρια!

  Κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σας παρακαλούμε να εξαντλήσετε όλα τα μέσα που διαθέτει η Επιτροπή και το Συμβούλιο για να σώσει ένα έντυπο που τιμά τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό Τύπο.

  Kwame Anthony Appiah
  New York University
  Harold Bloom
  Yale University
  J.M. Coetzee
  University of Adelaide
  Nobel laureate in literature, 2003
  Linda Colley
  Princeton University
  Jeffrey Eugenides
  New York University
  Samuel Freeman
  University of Pennsylvania
  Anthony Gottlieb
  All Souls College, Oxford
  Stephen Greenblatt
  Harvard University
  Joseph Koerner
  Harvard University
  Mark Lilla
  Columbia University
  David Luban
  Georgetown University Law Center
  Mark Mazower
  Columbia University
  Ian McEwan
  author
  Daniel Mendelsohn
  Bard College
  Jan-Werner Mueller
  Princeton University
  Joyce Carol Oates
  Princeton University
  Steven Pinker
  Harvard University
  Joan W. Scott
  Institute for Advanced Study
  Keith Thomas
  All Souls College, Oxford
  Mario Vargas Llosa
  Nobel laureate in literature, 2010
  Michael Walzer
  Princeton University
  and 232 others

  Την πλήρη λίστα των υπογραφών μπορείτε να βρείτε εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων