Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Φεβ-2019 12:06

  Ο στρατός ξεκινά την τοποθέτηση γεφυρών στις κατεστραμμένες περιοχές των Χανίων

  Ο στρατός ξεκινά την τοποθέτηση γεφυρών στις κατεστραμμένες περιοχές των Χανίων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:35

  Ξεκίνησαν το πρωί με τη βοήθεια του στρατού, οι εργασίες τοποθέτησης των γεφυρών τύπου Μπέλεϊ στις κατεστραμμένες περιοχές των Χανίων, με στόχο την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης και της κυκλοφορίας.

   

   

  Παράλληλα, από σήμερα ξεκινά η καταγραφή των ζημιών και η σύνταξη τεχνικών δελτίων για την αντιμετώπιση τους, όπως αποφάσισε το Συντονιστικό, στο οποίο προήδρευσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης. 

   

  Κρήτη κατστροφές

   

  Από τις πρώτες πρωινές ώρες, άνδρες του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού που εδρεύει στο Λουτράκι και το 725 Τάγμα Μηχανικού με έδρα στην Αθήνα μετέφεραν τα πρώτα τμήματα της γέφυρας κοντά στο σημείο της παλαιάς οδού Χανίων – Κισάμου όπου ήταν η γέφυρα του Πλατανιά, η οποία καταστράφηκε.

   

  Καταστροφές κρήτη

   

  Όπως μεταδίδουν τοπικά Μέσα της Κρήτης, ο νομός Χανίων μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Γέφυρες έχουν πέσει, δρόμοι έχουν καταστραφεί, σπίτια έχουν καταρρεύσει ενώ οι καλλιέργειες έχουν πνιγεί από το νερό.

  ΥΠΟΙΚ: Παρατείνεται η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών και ΦΠΑ για τους πληγέντες της θεομηνίας

  Παράταση στη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών για τους φορολογούμενους στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές δίνει το υπουργείο Οικονομικών ενώ προωθείται και απόφαση για την παράταση στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής του φόρου.

  Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπέγραψε υπουργικές αποφάσεις για τη στήριξη των πληγέντων, με βάση τις οποίες:

  Α) Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν την κύρια εγκατάσταση (έδρα) ή την κύρια κατοικία τους στους Δήμους Χανίων, Πλατανιά, Κισσάμου, Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου, Σφακίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης, προβλέπεται ότι:

  - Η καταβολή στις ΔΟΥ των βεβαιωμένων οφειλών που έληξαν από 13.2.2019 έως σήμερα ή λήγουν στο διάστημα από 28.2.2019 έως 13.8.2019, παρατείνεται έως και 13.8.2019.

  Για το ίδιο διάστημα και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, θα παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

  - Η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων την 13.2.2019 οφειλών, των ανωτέρω προσώπων, αναστέλλεται μέχρι και την 13.8.2019.

  Β) Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν την κύρια εγκατάσταση (έδρα) ή την κύρια κατοικία τους στο Δήμο Αμαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης, προβλέπεται:

  - Η καταβολή στις ΔΟΥ των βεβαιωμένων οφειλών που έληξαν από 15.2.2019 έως σήμερα ή λήγουν από 28.2.2019 έως 15.5.2019, παρατείνεται έως και 15.5.2019.

  Για το ίδιο διάστημα και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, θα παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

  - Η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων την 15.2.2019 οφειλών, των ανωτέρω προσώπων, παρατείνεται μέχρι και την 15.5.2019.

  Γ) Για όλες τις παραπάνω περιοχές και για τα ίδια πρόσωπα, προωθείται άμεσα απόφαση για παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής του αναλογούντος φόρου.

  Δύο κλιμάκια της ΝΔ στις πληγείσες περιοχές στην Κρήτη

  Δύο κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής την Ντόρα Μπακογιάννη και τον γραμματέα της Π.Ε. της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη επισκέπτονται από το πρωί τις περιοχές των Χανίων και του Ηρακλείου.

  Η Ντόρα Μπακογιάννη συνοδευόμενη από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Κρήτης Αλ. Μαρκογιαννάκη, τον Καθηγητή Φυσικών Καταστροφών στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστα Συνολάκη και τον πρώην Δήμαρχο Χανίων Κυριάκο Βιρβιδάκη, επισκέφτηκε τις περιοχές των Χανίων. "Το κλιμάκιο της ΝΔ κατέβηκε στα Χανιά για να έχουμε ιδίαν αντίληψη για το μέγεθος των καταστροφών. Μετά και από τη συζήτηση που είχα με τον καθηγητή Συνολάκη αλλά και την συζήτηση την οποία είχαμε με τον αντιπεριφερειάρχη και την ενημέρωση, διαπιστώνω ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι περίμενα", δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: "Έχουμε τεράστιες καταστροφές σε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Ακόμα σήμερα δεν έχουμε επικοινωνία με το σύνολο του νομού. Άρα το πρώτο θέμα είναι οι διανοίξεις. Το δεύτερο θέμα είναι η λεπτομερής καταγραφή, ώστε στο τέλος της εβδομάδας να έχουμε τα τεχνικά δελτία και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε άμεση χρηματοδότηση. 'Ακουσα ότι ο κ. Σπίρτζης μίλησε για 10 εκατομμύρια. Δέκα εκατομμύρια είναι αστείο ποσό για το μέγεθος της καταστροφής, άλλωστε δεν υπάρχει κανένας μηχανικός, που να θεωρεί ότι με 10 εκατ. είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες, όχι οι μακροπρόθεσμες, για τις οποίες το ποσό υπερβαίνει τα 100 εκατ. κατά πολύ". 

  Η κα Μπακογιάννη σημείωσε πως είναι εξαιρετικά επείγον να υπάρξουν λεπτομερείς καταγραφές της αγροτικής ζημιάς. "Οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι τεράστιες. Επικοινώνησα με τον διοικητή του ΕΛΓΑ και του ζήτησα να έρθουν άμεσα συνεργεία και από την Αθήνα, αλλά και από το Ηράκλειο. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα γιατί ο ΕΛΓΑ, από τη νομοθεσία του, αποζημιώνει καρπό. Εμείς όμως έχουμε ζημιές σε δέντρα. Χάθηκαν ολόκληρα στρέμματα με δέντρα. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αποζημίωσης. Υπάρχει ένα κονδύλι στην Ε.Ε., ειδικό για φυσικές καταστροφές. Αυτό χρειάζεται να ενεργοποιηθεί άμεσα από την κυβέρνηση και από την Περιφέρεια", υπογράμμισε η κα Μπακογιάννη η οποία παράλληλα χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση του ΒΟΑΚ. 

  "Οι πρώτες ζημιές του Φεβρουαρίου ήταν της τάξεως των 30.000 ευρώ και με τον γνωστό τρόπο, γραφειοκρατία, ανευθυνότητα κ.ο.κ., θα φτάσουν το 1 εκατ. ευρώ. Σήμερα κινδυνεύει να κλείσει ο δρόμος Χανιά - Ηράκλειο. Καλώ τον κ. Σπίρτζη να καθαρίσει τον ΒΟΑΚ για να μπορέσουμε να έχουμε τουλάχιστον ασφάλεια στον κεντρικό δρόμο Χανίων - Ηρακλείου, επισημαίνοντας τη λανθασμένη απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει την αρμοδιότητα για τον ΒΟΑΚ από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης ΟΑΚ", ανέφερε. 

  Ένα δεύτερο κλιμάκιο στελεχών της ΝΔ επισκέφτηκε τις περιοχές που υπέστησαν ζημιές στο νομό Ηρακλείου. Εκεί πήγαν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, συνοδευόμενος από τον τομεάρχη Υγείας και Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, ενώ αύριο θα επισκεφτούν και περιοχές του νομού Ρεθύμνου όπου σημειώθηκαν καταστροφές και θα έχουν συνεργασία με τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες, κ. Κουκιαδάκη και κα Λιωνή. 

  "Προτεραιότητά μας η ακριβέστερη ενημέρωση και από κοινού αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που έχουν προκύψει. Η Νέα Δημοκρατία συμπαρίσταται στους κατοίκους, στους επαγγελματίες, και στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί. Ωστόσο, επισημαίνουμε ότι η πρόληψη και η αποτελεσματική συντήρηση είναι καλύτερη και αποδοτικότερη των έργων αποκατάστασης των ζημιών", δήλωσε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε: "Το Υπουργείο Υποδομών οφείλει να λειτουργήσει Ηλεκτρονικό Μητρώο Έργων Υποδομής, το οποίο θα περιλαμβάνει την πλήρη ταυτότητα του κάθε έργου (κατασκευή, συντήρηση, ευθύνη εκτέλεσης έργων). Είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό όσων επλήγησαν, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, για την γρήγορη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει υπεύθυνα κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή".

  Με πληροφορίες από cretalive.gr cretapost.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων