Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Φεβ-2019 11:32

  ΝΔ: Πώς θα αλλάξει το σύστημα Υγείας

  ΝΔ: Πώς θα αλλάξει το σύστημα Υγείας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

  Στην πρόληψη στηρίζεται το πρόγραμμα Υγείας που παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία, με άμεσες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία και την αντιμετώπιση των ελλείψεων, ενίσχυση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας με οικογενειακούς γιατρούς, ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, περιορισμό του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις και απαλλαγή από τα ράντζα, τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου και προτεραιότητα για ραντεβού με γιατρούς σε 24 ώρες σε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

  Το πρόγραμμα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες, δηλαδή στην πρόληψη (μέσω του προγράμματος "Σπύρος Δοξιάδης"), στην εξασφάλιση ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών και στη φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

  Έχοντας ως βάση αυτούς τους τρεις άξονες, το σχέδιο της ΝΔ για την υγεία δίνει επίσης έμφαση σε επιμέρους πολιτικές που αφορούν τον καρκίνο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας καθώς και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση του πολίτη.

   

   

  "Τέσσερα χρόνια το σύστημα Υγείας παρουσίασε τραγική επιδείνωση. Προσερχόμαστε εδώ για να αφήσουμε πίσω πολιτικές με τραγικές συνέπειες για την υγεία των πολιτών, για να παραθέσουμε ξεκάθαρες και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις" ανέφερε ο Τομεάρχης Υγείας Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου κατά την παρουσίαση του προγράμματος στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. "Η πολιτική για την υγεία λαμβάνει διαστάσεις εθνικής προτεραιότητας. Σήμερα χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα "γιατρέψει" την υγεία με έμφαση στην πρόληψη, με βασικές αρχές την ποιότητα, την ελεύθερη επιλογή από τους ασφαλισμένους, την ανταποδοτικότητα, την άρση των ανισοτήτων, που θα υπηρετεί την άρση της γραφειοκρατίας, της σπατάλης και της διαφθοράς, με λιγότερο κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες" συμπλήρωσε.

  Άμεσος στόχος είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας των νοσοκομείων με αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις, στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής, όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που προκάλεσαν οι επιλογές της παρούσας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Όπως ενδεικτικά νοσοκομεία με κακοσυντηρημένες υποδομές και σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη (γάζες, σύριγγες κ.ά.), που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών, την μηδαμινή πρόσβαση σε οικογενειακό γιατρό (μόλις 1 στους 10 πολίτες έχουν πρόσβαση), ενώ 7 περιφερειακές ενότητες της χώρας δεν έχουν κανέναν συμβεβλημένο παιδίατρο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να οδηγούνται υποχρεωτικά σε ιδιώτες γιατρούς πληρώνοντας από την τσέπη τους.

   

  ΝΔ υγεία2

   

  Οι 5 προτεραιότητες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας:

  1. Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.

  2. Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.

  3. Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.

  4. Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας.

  5. Άμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

   

  ΝΔ υγεία3

   

  Παρεμβάσεις στα νοσοκομεία

  Για την άμεση βελτίωση των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία το πρόγραμμα προβλέπει:

  ● Ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με προτεραιότητα στη λειτουργία όλων των κλινών εντατικής θεραπείας. Επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμογή διεθνών κριτηρίων εισαγωγής και παραμονής, και λειτουργία περισσότερων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ώστε να μειωθεί ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ.

  ● Τέλος στην εφημερία όπως την ξέρουμε σήμερα. Για την οριστική απαλλαγή από τα ράντζα και τις άσκοπες και επικίνδυνες για τους ασθενείς περιπλανήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

  ● Περιορισμός του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις με την πλήρη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών με προσλήψεις προσωπικού, όπου κριθεί απαραίτητο (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές).

  ● Ανακαίνιση, προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων μέσω συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. και ιδιωτικών δωρεών.

  Για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε πολίτη, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με δεσμευτικούς στόχους, ενώ θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις.  Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη χρηστή διαχείριση του συστήματος υγείας, θα επανεπενδύονται στο σύστημα υγείας.

  Μέτρα για την ανακούφιση των ασθενών

  Για τη στήριξη για αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο τη φροντίδα της Πολιτείας στα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα περιλαμβάνονται:

  1. Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ) προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία της πολύωρης αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ειδικά φάρμακα. Ολα τα φάρμακα θα διατίθενται από όλα τα φαρμακεία της γειτονιάς του.

  2. Προτεραιότητα για ραντεβού με γιατρούς σε 24 ώρες σε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

  3. Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα για τη χορήγηση επαναληπτικής συνταγής.

   

  ΝΔ υγεία4

   

  Έμφαση στην πρόληψη για την αντιμετώπιση του καρκίνου

  Κεντρικός πυλώνας του προγράμματος της ΝΔ είναι η μάχη κατά του καρκίνου. Η προσπάθεια, όπως τονίζει, αρχίζει από την πρόληψη, καθώς διεθνώς έχει αποδειχθεί ότι 1 στους 3 κοινούς καρκίνους θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με την πρόληψη. Παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι ο ελλιπής προ-συμπτωματικός έλεγχος σχετίζεται με το περιορισμένο οικογενειακό εισόδημα και την ελλιπή ενημέρωση.

  Με αυτά τα δεδομένα το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει:

  ● Άμεση και αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

  ● Καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου.

  ● Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων. Όλοι θα μπορούμε να περάσουμε από προληπτικό έλεγχο: η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται και μέσω SMS ή email για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.

  ● Δημιουργία ταχείας οδού στα νοσοκομεία για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Μείωση της αναμονής της ακτινοθεραπείας που σήμερα έχει μέσο χρόνο αναμονής τους 3-4 μήνες, με λειτουργία διπλής βάρδιας σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα.

  ● Διανομή των φαρμάκων στο σπίτι και εξειδικευμένο προσωπικό για κατ οίκον νοσηλεία.

  ● Ίδρυση ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση) όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα  - κατά το πρότυπο του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας "Νίκος Κούρκουλος" του Νοσοκομείου "Άγιος Σάββας".

  ● Λειτουργία δικτύου παιδιατρικών κλινικών διασυνδεδεμένων με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων "ΕΛΠΙΔΑ".

  ● Θέσπιση συντονιστή, ο οποίος θα καθοδηγεί τον ασθενή στο σύστημα υγείας.  

  ● Ανακουφιστική φροντίδα και ειδική μέριμνα στους ασθενείς τελικού σταδίου.

  Το συνολικό πρόγραμμα της ΝΔ για τον καρκίνο έχει ως μείζονα στόχο μέχρι το 2030 το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στο στάδιο 1 ή 2  στις οποίες η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα.

  Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση των πολιτών

  Το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία εξοπλισμού θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία των μηχανημάτων, τον εξορθολογισμό του κόστους και την έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

  Για πρώτη φορά πραγματική πρόληψη

  Όπως αναφέρει το πρόγραμμα, η Ελλάδα διαθέτει τις χαμηλότερες δαπάνες για την πρόληψη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Μόλις το 1,3% των δαπανών υγείας κατευθύνονται στην πρόληψη. Αντίθετα, το ποσοστό δαπανών για νοσηλείες στην Ελλάδα  είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ (41% έναντι 30% μ.ο. στην Ε.Ε.).  27,3% είναι το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη ενώ αυξήθηκαν τα ποσοστά παιδικής-εφηβικής παχυσαρκίας μέσα σε μια δεκαετία κατά 50%.

  Στο πλαίσιο ενίσχυσης της πρόληψης υπάρχουν οι εξής πρωτοβουλίες:

  ● Συστηματική ενημέρωση και ενθάρρυνση των πολιτών να ασκούνται περισσότερο, να διακόψουν το κάπνισμα, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και να ελέγχουν το βάρος τους.

  ● Εθνική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για τις συνέπειες των υγιεινών και ανθυγιεινών επιλογών μας και τη διασύνδεσή τους με σοβαρά νοσήματα ικανά να αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητά μας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος, η άνοια.

  ● Ειδικά προγράμματα στα σχολεία, για παιδιά και γονείς, που θα αφορούν την διατροφή, την στοματική υγιεινή, την σεξουαλική αγωγή, τον εθισμό, την οδική συμπεριφορά και τις πρώτες βοήθειες.

  ● Προώθηση καλής διατροφής και άθλησης από την παιδική ηλικία.

  Εφαρμογή για τον Αντικαπνιστικό νόμο

  Θα επιβληθεί αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται:

  ● Η καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

  ● Η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.

  ● Η ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, όχι μόνο στην υγεία των ενεργητικών καπνιστών, αλλά και των παθητικών που σήμερα είναι και η πλειοψηφία.

  ● Εντατικοποίηση των ελέγχων με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας.

  ● Η ενεργός συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας στην εφαρμογή ενός μέτρου που ακόμα και οι καπνιστές αναγνωρίζουν ότι είναι σωστό. Με τους πολιτικούς και τη δημόσια διοίκηση να δίνουν πρώτα το παράδειγμα ξεκινώντας από τη Βουλή και τα δημόσια κτήρια.

  Ψηφιακές παρεμβάσεις

  ● Ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας.

  ● SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο.

  ● Πλατφόρμα ενημέρωσης την υιοθέτηση υγιούς τρόπου ζωής.

  ● Τηλεφωνική γραμμή ιατρικής υποστήριξης.

  ● Εξ’ αποστάσεως επαφή με ειδικούς μέσω τηλε-ιατρικής.

  ● Εφαρμογή για τον προγραμματισμό ραντεβού.

  ● Ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών.

  ● Δημοσιοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων και δεικτών σχετικών με τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ