Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Φεβ-2019 18:09

  Ακυρώθηκε ως μη νόμιμος ο διαγωνισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής από το Ελεγκτικό Συνέδριο

  Ακυρώθηκε ως μη νόμιμος ο διαγωνισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής από το Ελεγκτικό Συνέδριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Δικαστικό "μπλόκο" στον διεθνή διαγωνισμό του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο δημόσιο, τους ΟΤΑ κλπ, έθεσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, θεωρώντας πως "δεν εξειδικεύεται προσηκόντως το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς" από την Επιτροπή του διαγωνισμού.

  Ουσιαστικά το Ζ’ Κλιμάκιο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου θεωρεί μη νόμιμο τον διαγωνισμό, κατά το σκέλος εκείνο που "δεν  έγινε βαθμολόγηση της τεχνικής προσφοράς της μοναδικής υποψήφιας αναδόχου". 

  Το συγκεκριμένο έργο ανατέθηκε με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό στη μοναδική κοινοπραξία η οποία υπέβαλε προσφορά και συμμετείχε στον διαγωνισμό, την "ΟΤΕ Α.Ε.- ΒΥΤΕ Α.Β.Ε.Ε-UNISYSTEMS",  και είναι προϋπολογισμού 27.003.480 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ ενώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

  Πρόκειται για το έργο  "υλοποίησης κεντρικού συστήματος διακίνησης εγγράφων, δρομολόγησης και διαλειτουργικότητας με απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές καθώς και μηχανισμό ύποστήριξής του (Helpdesk)".

  Το επίμαχο  έργο, σύμφωνα με τους συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καλείται να δώσει "μια κεντρική λύση διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας στην ηλεκτρονική ανταλλαγή εγγράφων σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα".

  Ακύρωση 

  Το Ζ΄ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόεδρο  τον σύμβουλο Σταμάτιο Πουλή   και εισηγητή τον πάρεδρο  Παναγιώτη Σταθόπουλο εξέδωσε την  υπ΄ αριθμ. 22/2019 απόφασή του με την οποία κρίνεται μη νόμιμη η ανάθεση του έργου με συνέπεια να μην μπορεί να υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

  Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό "δεν έγινε βαθμολόγηση της τεχνικής προσφοράς της μοναδικής υποψήφιας αναδόχου, συνοδευόμενη από ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, με συνέπεια να μην εξειδικεύεται προσηκόντως το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς και να μην προκύπτει σαφώς ότι καλύπτονται οι τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης χωρίς αποκλίσεις, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι δεν αναδεικνύονται τα συγκεκριμένα εκείνα στοιχεία του φακέλου του διαγωνιζομένου που αξιολογήθηκαν από την επιτροπή και οδήγησαν στην αποδοχή της τεχνικής  προσφοράς". Κατόπιν αυτών, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε  ότι μετά την ουσιώδη αυτή παράλειψη "κωλύεται η υπογραφή του υποβληθέντος προς έλεγχο σχεδίου σύμβασης".    

  Η επιτροπή 

  Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφέρουν επίσης πως η 5μελής  επιτροπή του διαγωνισμού μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις αποδέχτηκε ομόφωνα ότι η κοινοπραξία εταιρειών κατέθεσε πλήρη δικαιολογητικά συμμετοχής,  και "εισηγήθηκε με πλειοψηφία τριών ψήφων υπέρ έναντι μιας κατά (ένα μέλος έδωσε λευκή ψήφο και θεωρήθηκε απών), την αποδοχή της τεχνικής προσφοράς της ένωσης εταιρειών, χωρίς όμως να έχει προβεί προηγουμένως σε βαθμολόγηση αυτής σύμφωνα με τα κριτήρια και τη βαθμολογία που ορίζονται στη διακήρυξη και χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση της αποδοχής".

  Παράταση

  Ήδη, τον περασμένο Δεκέμβριο δόθηκε νέα παράταση έως την 30η Ιουνίου 2019 στους φορείς του Δημοσίου σχετικά με την  υποχρέωση έκδοσης διοικητικών πράξεων και λοιπών εγγράφων αποκλειστικά μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ηλεκτρονικά).

  Η παράταση αφορά το σύνολο των υπουργείων, καθώς και των υπόλοιπων φορέων του Δημοσίου, όπως των Ν.Π.Δ.Δ., των ανεξάρτητων και ρυθμιστικών Αρχών, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. 

  Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού, όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει και άλλη παράταση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων