Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Φεβ-2019 16:40

  ΣτΕ: Μουφτήδες κατά Δημοσίου

  ΣτΕ: Μουφτήδες κατά Δημοσίου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Δικαστική μάχη δίνουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Μουφτής Ξάνθης, Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου και Κομοτηνής, Τζεμαλή Μέτσο οι οποίοι ζητούν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τον περασμένο Αύγουστο παύτηκαν από τα καθήκοντά τους.

  Το δικαστήριο (με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή) καλείται να κρίνει τη νομιμότητα της παύσης τους από τον υπουργό Παιδείας. Οι Μουφτήδες, υποστηρίζουν ότι οι  αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες στη Σύμβαση της Λοζάνης και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2000/78/ΕΚ) καθώς παραβιάζουν τις συνθήκες της Λοζάνης και της Σερβίας, οι οποίες προστατεύουν την θρησκευτική ελευθερία, αλλά και καθιερώνουν την ισότητα μεταξύ των μειονοτήτων.

  Ακόμη, αναφέρουν ότι σε καμία άλλη χώρα, εκτός από την Ελλάδα, δεν προβλέπεται  έξοδος λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου  ηλικίας (67ο), αλλά και ότι οι Μουφτήδες δεν υπάγονται στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, έτσι ώστε να έχουν όριο αποχώρησης.

  Αντίθετα, ο συνήγορος του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξε ότι ο Μουφτής κατέχει θέση αντίστοιχη με αυτή του γενικού διευθυντή του Δημόσιου τομέα, έχει υποχρεώσεις δημοσίου υπαλλήλου και αντιμετωπίζεται ως δημόσιος υπάλληλος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων