Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Ιαν-2019 18:52

  Καρέ "σοβαρών" υποθέσεων στο ΣτΕ

  Καρέ "σοβαρών" υποθέσεων στο ΣτΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Καρέ" κρίσιμων αποφάσεων, με τεράστιο οικονομικό αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον, θα συζητήσει την ερχόμενη Παρασκευή η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας:

  1. Το θέμα της περικοπής των δώρων (επιδομάτων) Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, ένα θέμα με τεράστιο δημοσιονομικό αντίκτυπο θα εξεταστεί από την Ολομέλεια μετά από την παραπομπή της υπόθεσης από το Στ΄ Τμήμα. Το Τμήμα έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των  δώρων εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ κ.λπ. και λόγω της αντισυνταγματικότητας παρέπεμψε προς οριστική κρίση το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

  Σύμφωνα με το σκεπτικό των αποφάσεων του Στ΄ Τμήματος  οι επίμαχες περικοπές που έγιναν με το νόμο 4093/2012 από 1.1.2013, αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.  

  2. Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό θέμα, αφορά την παύση του Μουφτή Ξάνθης που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, λόγω παρέλευσης του ορίου ηλικίας.  Ο Μουφτής κατέχει θέση αντίστοιχη με αυτή του γενικού διευθυντή του δημόσιου τομέα. Ο Μουφτής υποστηρίζει ότι η απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντά του είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Σύμβαση της Λοζάνης και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2000/78/ΕΚ).

  3. Τρίτη υπόθεση είναι η αλλαγή διοίκησης στο Ίδρυμα  Ευαγγελίστρια της Τήνου (Παναγία της Τήνου) και αφορά αιτήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β' για  την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο  διοίκησης. Κομβικό σημείο που θα κριθεί είναι συμμετοχή του επιχώριου Μητροπολίτη Σύρου και προέδρου του Ιδρύματος στη ψηφοφορία μεταξύ των μελών της διοικούσας επιτροπής για την ανάδειξη του αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέας του Ιδρύματος.

  4. Το τέταρτο αφορά τη νομιμότητα της γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων της Αθήνας τον Νοέμβριο του 2017 που ανέστειλε την αποχή τους. αντικείμενο της δίκης είναι η αίτηση συμβολαιογράφου  του Λαυρίου, η οποία ζητεί να ακυρωθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της 27ης Νοεμβρίου 2017 , με την οποία ανεστάλη η αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς (είχε αποφασιστεί η αποχή τους έως 31 Δεκεμβρίου 2017).

  Π. Στάθης
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων