Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Ιαν-2019 07:53

  Ο Κ.Σημίτης, ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, ο Ευ. Μαλέσιος και η αυτονόητη υποχρέωση της Δικαιοσύνης

  Ο Κ.Σημίτης, ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, ο Ευ. Μαλέσιος και η αυτονόητη υποχρέωση της Δικαιοσύνης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Δεν χρειάζεται να συμπαθεί κανείς ή όχι ως πολιτικά πρόσωπα, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους πρώην υπουργούς Μιχ. Χρυσοχοϊδη και Ευάγγελο Μαλέσιο για να συνομολογήσει κάποια (αυτονόητα) πράγματα:

  Ότι δηλαδή είναι αυτονόητη υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να αποφανθεί πάνω σε ζητήματα που έθεσε υπό έρευνα και έχουν έρθει (καλώς ή κακώς) στο φως της δημοσιότητας.

  Ως γνωστόν στις 30 Οκτωβρίου (ήρθε στη δημοσιότητα στις 14 Νοεμβρίου) η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος διέταξε το άνοιγμα (μεταξύ άλλων) τραπεζικών λογαριασμών των προαναφερομένων πολιτικών προσώπων και των οικογενειών τους για την υπόθεση του C4i.  

  Το έγγραφο της Αρχής για το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη και ακόμα έξι προσώπων απευθύνθηκε στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) καθώς και στην Attica Bank, και ζητείται να αποσταλούν όλα τα στοιχεία των λογαριασμών από το 2000 έως σήμερα.

  Τρεις μήνες
  Από τότε έχουν περάσει τρεις μήνες και τα πρόσωπα αυτά, τα οποία σημειωτέον δεν είναι κατηγορούμενοι για κάτι βάσει αποδεικτικών στοιχείων μιας έρευνας, βρίσκονται σε μια "ιδιότυπη ομηρία" αφού πάνω τους είναι κολλημένη η ταμπέλα "ερευνόμενοι για ξέπλυμα". Για τους Κώστα Σημίτη και Μιχ. Χρυσοχοϊδη, που με τον έναν ή άλλο τρόπο είναι στην ενεργό πολιτική δράση, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά με την έννοια των αντισωμάτων που κάποιος αναπτύσσει εξ ανάγκης. Για τον Ευάγγελο Μαλέσιο όμως, ένα πρόσωπο που έχει αποσυρθεί, όπως καταγράφεται από τη δημόσια παρέμβασή του είναι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο το οποίο τον σταματά από το να συνεχίσει να πορεύεται.     

  Ο Ηπειρώτης γιατρός και πολιτικός λοιπόν έπραξε αυτό που πιθανόν θα έπρεπε να πράττουν όλοι οι πολίτες , όταν βρίσκονται στην κρίση των ελεγκτικών αρχών. Να απαιτεί δημόσια την άμεση εκκαθάριση της υπόθεσής τους προκειμένου να μην βρίσκονται σε καθεστώς "ψυχικής ομηρίας". Σε δημόσια επιστολή του λοιπόν ζητεί από την επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος να δώσει άμεσα τα αποτελέσματα της έρευνας για το άνοιγμα των λογαριασμών του.

  Η δημοσίευση
  Βασικό συστατικό της  επιχειρηματολογίας του πρώην υπουργού είναι το γεγονός ότι η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ συνεπώς τίθεται εκ των πραγμάτων πιο επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης εκκαθάρισης της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημόσια ανάρτησή του αναφέρει πως "θεωρώ αναγκαία την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου των λογαριασμών μας από της υπηρεσίες σας, γιατί η διαρροή αυτή, που προκάλεσαν οι σκοπιμότητες και οι μεθοδεύσεις κάποιων κύκλων, είχε ως αποτέλεσμα εγώ και η σύζυγος μου να καταστούμε στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας ύποπτοι για ενδεχόμενη διάπραξη της εγκληματικής πράξης του ξεπλύματος χρημάτων προερχόμενων από εγκληματική δραστηριότητα και επί του προκειμένου χρημάτων από δωροδοκία.

  κα Πρόεδρε  
  μετά  ακριβώς από την παραπάνω αναφερθείσα μεθοδευμένη διαρροή στα ΜΜΕ είμαι υποχρεωμένος, αφού επικαλεστώ την ευαισθησία σας ως άνθρωπος, αλλά και το αίσθημα του καθήκοντος που οφείλετε να έχετε ως έγκριτος  νομικός, για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, να σας ζητήσω σήμερα, να δώσετε άμεσα στην δημοσιότητα το πόρισμα των ερευνών σας από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών μας.

  Για εμένα και για την οικογένεια μου αυτή η γνωστοποίηση του πορίσματός σας σχετίζεται με την προστασία της ηθικής μου υπόστασης, της τιμής, της υπόληψης και της αξιοπρέπειας   της δικής μου και των μελών της οικογενείας μου, αγαθά τα οποία αφενός μεν ουδείς έχει το δικαίωμα να μας τα προσβάλλει και αφετέρου η πολιτεία, και στην προκειμένη περίπτωση  εσείς, έχετε εκ του νόμου το καθήκον να τα περιφρουρείτε και να τα προστατεύετε.

  κα. Πρόεδρε
  Θέλω να πιστεύω πως δεν θα παραβλέψετε το αίτημά και θα δώσετε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του ελέγχου των λογαριασμών μας, ώστε σύντομα να λάμψει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η αλήθεια".
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων