Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιαν-2019 08:26

  Εφετείο Αθηνών: Εκκρεμούν προς εκδίκαση 3.500 ποινικές υποθέσεις

  Εφετείο Αθηνών: Εκκρεμούν προς εκδίκαση 3.500 ποινικές υποθέσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Κάποτε, όχι πολύ καιρό πριν, διηγείται ένας εισαγγελέας "είχα φτάσει να συμμετέχω σε 12 κακουργήματα (Τριμελή Κακουργημάτων και Πενταμελή) ταυτόχρονα το μήνα". Προφανώς κάποια – ή πολλά-  από αυτά είχαν ξεκινήσει προηγούμενο διάστημα, και δεν είχαν ολοκληρωθεί. Το άκουσμα όμως του αριθμού και μόνον προκαλεί σοκ. Κι αυτό γιατί είναι ανθρωπίνως αδύνατον ένας δικαστής ή εισαγγελέας να μπορεί να ανταποκριθεί, όπως επιτάσσει το καθήκον του, σε τέτοιους ρυθμούς και κυρίως να ανταποκριθεί με επάρκεια καθώς εδώ παίζονται ζωές ανθρώπων.

  Παρά τις εξαγγελίες, όλων μα όλων των υπουργών Δικαιοσύνης, η κατάσταση στη Δικαιοσύνη και κυρίως στο Εφετείο της Αθήνας είναι τραγική , καθώς "βουλιάζει" από εκκρεμείς υποθέσεις.

  Πάνω από 3500 ποινικές υποθέσεις εκκρεμούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου ενώ κάθε μήνα εισάγονται στο ακροατήριο περίπου 140 νέες δικογραφίες. Εξ αυτών περίπου 42 είναι αρμοδιότητας των Τριμελών Εφετείων και οι υπόλοιπες αφορούν Μονομελή και Πενταμελή Εφετεία καθώς και το  Μικτό Ορκωτό.

  Όλες αυτές τις υποθέσεις καλούνται να τις βγάλουν εις πέρας ελάχιστοι άνθρωποι που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην τιναχτεί το σύστημα στον αέρα. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι στο Εφετείο της Αθήνας φαίνονται να υπηρετούν 71 αντεισαγγελείς και 25 εισαγγελείς.

  Στην πραγματικότητα όμως τη δουλειά βγάζουν πολλοί λιγότεροι καθώς οκτώ αντεισαγγελείς είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες, δύο απουσιάζουν λόγω ανωτέρας βίας και άλλοι τρεις λόγω προβλημάτων υγείας. Από τους εισαγγελείς εφετών δύο είναι αποσπασμένοι στην ΕΥΠ και μία, η Μαριάννα Ψαρουδάκη είναι η επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων