Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιαν-2019 18:42

  ΣτΕ: Έμμεσες νομικές βολές κατά της παραχώρησης του λιμανιού στην Cosco

  ΣτΕ: Έμμεσες νομικές βολές κατά της παραχώρησης του λιμανιού στην Cosco
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Παγώνει με δυο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου σχετικά με την επέκταση του επιβατικού λιμένα (Νότια ζώνη) του ΟΛΠ. Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτριες τις παρέδρους Ευσταθία Σκούρα και Κωνσταντίνα Σκούρα, με τις υπ΄ αριθμ. 382-383/2019 αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έκανε δεκτές τις αιτήσεις των εταιρειών "Τέρνα Ανώνυμος Τουριστική, Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία" και "J&P- ΑΒΑΞ Α.Ε.", οι οποίες στρέφονται κατά της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και του ΟΛΠ.

  Συγκεκριμένα αναστέλλεται: 1) η  εκτέλεση των δύο αποφάσεων (1 και 2/2018) της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και 2) η πρόοδος του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2018 για την επιλογή αναδόχου  κατασκευής των  έργων επέκτασης του λιμανιού.

  Οι αποφάσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως για το σκεπτικό τους με το οποίο εξαπολύουν έμμεσες νομικές βολές για την παραχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco.

  Πάγωμα

  Οι  αποφάσεις έρχονται σε συνέχεια της προσωρινής διαταγής που εκδόθηκε (από την πρόεδρο του Δ΄ Τμήματος Μαρία Καραμανώφ) τον περασμένο Νοέμβριο και πάγωνε τον διαγωνισμό. Το νομικό ζήτημα ήταν αν ο ΟΛΠ όταν κάνει δημόσιους διαγωνισμούς πρέπει να τηρεί το ευρωπαϊκό δίκαιο (οδηγία 2014/25/ΕΕ) ή όχι.

  Κι αυτό γιατί ο ΟΛΠ ιδρύθηκε το 1930 (νόμος 4748/1930)  και το 2002 συνήφθη σύμβαση παραχώρησης στον ΟΛΠ από το Ελληνικό Δημόσιο του αποκλειστικού δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης των κτηρίων, εγκαταστάσεων κ.λπ. του εν λόγω Οργανισμού. Η σύμβαση κυρώθηκε πολύ αργότερα με τον νόμο 3654/2008 και τον Απρίλιο του 2016 παραχωρήθηκε, με σύμβαση από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΛΠ (κύρωση με νόμο 4404/2016) στην εταιρεία Cosco Group (Hong Kong) Limited.

  Η ακτογραμμή του λιμανιού  του Πειραιά ξεπερνά τα 24 χιλιόμετρα και καλύπτει επιφάνεια πάνω από 5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και η σύμβαση που συνήφθη το 2016 συνιστά σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών που παρουσιάζει διασυνοριακό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας. Μπαίνουν δηλαδή και στο ζήτημα της παραχώρησης του ΟΛΠ, επισημαίνοντας πως δεν επιβλήθηκε με επαρκή δημοσιότητα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία κατέληξε, τον Απρίλιο του 2016, στην υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών με τον επενδυτή (Cosco).

  Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τους συμβούλους επικρατείας, η συναφθείσα σύμβαση παραχώρησης συνιστά πλήρη και ριζική μεταβολή του νομικού καθεστώτος  και των όρων της σύμβασης του 2002 για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ και κατ΄ επέκταση, συνιστά αντίστοιχη μεταβολή του περιεχομένου των δικαιωμάτων τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Cosco.

  Ακόμη, αναφέρεται στις δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων ότι δεν τηρήθηκαν η κατά το ενωσιακό δίκαιο προϋποθέσεις δημοσιότητας, κάτι που μπορεί να ασκήσει ουσιώδη επιρροή στην διαμόρφωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και του κύκλου των ενδιαφερομένων επενδυτών. Έτσι, κατόπιν όλων αυτών, ο ΟΛΠ θεωρείται  δικαιούχος των δικαιωμάτων που τα παραχωρήθηκαν  και εξακολουθεί να έχει την ιδιότητα του αναθέτοντα φορέα.  Η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθούν οι οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ επί των κυρίων αιτήσεων των δύο εταιρειών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα συζητηθούν και θα εκδοθούν μέσα στο 2019.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων